Arkkitehtuurin Finlandia -palkinto Puolanjuutalaisten historian museolle

Museum-of-the-history-polish-jews_photo_by_Pawel_Paniczko_3-660x440

Puolan juutalaisen historian museo, Varsova 2013. Rainer Mahlamäki / Lahdelma & Mahlamäki Arkkitehdit. Valokuva: Pawel Paniczko.

Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäen Varsovaan suunnittelema Puolanjuutalaisten historian museo on saanut ensimmäisen Arkkitehtuurin Finladia -palkinnon. Museon pääsuunnittelija on arkkitehti Rainer Mahlamäki, joka vastaanotti tunnustuksen tänään Musiikkitalossa.

Suomen Arkkitehtuuriliiton myöntämän palkinnon saajan valitsi taloustieteen professori Sixten Korkman. Hän kuvailee museorakennuksen tunnelmaa kauttaaltaan hartaaksi ja arvokkaaksi, mutta myös lämpimäksi ja elämänmyönteiseksi.

Puolanjuutalaisten historian museo sijaitsee toisen maailmansodan aikaisen Varsovan geton alueella. Rakennus valmistui jo keväällä 2013, mutta päänäyttely avataan yleisölle vasta viime viikolla. Museon lisäksi rakennus toimii juutalaisen perinteen tutkimus-, opetus- ja kultuurinedistämislaitoksena.

Arkkitehtuurin Finlandia on myönnetään kolmen vuoden sisällä valmistuneen merkittävän rakennuksen tai rakennusryhmän suunnittelusta tai korjaussuunnittelusta. Arkkitehtuurin Finlandia ei sisällä rahapalkintoa.

Arkkitehtuurin Finlandia 2014: Sixten Korkman laadukkaan rakennetun ympäristön asialla