A-Insinööreiltä uusi menetelmä betonirakenteiden kuntokartoitukseen

cylvision

(CylVision): Uusi menetelmä on jo käytössä A-Insinöörien tekemissä kuntotutkimuksissa.

Betoninäytteiden perustutkimus on tähän asti ollut pitkälle käsityötä. A-Insinööreissä kehitetty menetelmä betonirakenteiden kuntokartoituksen tehostamiseksi saa hyödyllisyysmallisuojan 11.11.

Betonilieriönäytteiden ottaminen ja tutkiminen on korjausrakentamiseen liittyvä hyvin yleinen menetelmä, jolla arvioidaan rakenteen kuntoa. Betoni ns. karbonisoituu ajan myötä ja betonin sisällä olevat raudat ovat tämän myötä vaarassa ruostua. Muuttunut kerros mitataan näytekappaleesta useammasta eri kohdasta ja eri mittauspisteistä lasketaan keskiarvo. A-Insinööreillä käsitellään tällaisia näytteitä useita satoja vuodessa.

Aiemmin näyte mitattiin käsityönä. ”Silloin tällöin inhimilliset tulkinnat saattoivat vääristää tuloksia. Laitteen perimmäinen tarkoitus on kuitenkin nopeuttaa kuntotutkijoiden työtä ja vakioida analysointimenetelmä.”, kertoo tuotekehityshankkeen projektipäällikkönä toiminut Risto Tulenheimo.

Kehitetty laite pyörittää näytettä kahden rullan välisessä kehdossa ja kuvaa sen eri suunnista. Tietokone muodostaa kuvista tasokuvan, jota voidaan sitten mitata ja analysoida ja käsityötä ei enää tarvita.

”Ratkaisu parantaa tutkimuksen tarkkuutta ja luotettavuutta. Näytteet ovat dokumentoituna digitaalisessa muodossa ja analyysiin voidaan tarvittaessa palata” esittelee CylVision-laitteen keksinyt Mikko Tarri.

Ennen yhden näytteen analysointiin saattoi kulua 10-20 minuuttia. Uudella laitteella analysointiaika on saatu puristettua muutamaan minuuttiin ja analysointitapa on laadullisesti yhdenmukaistettu. Ajankäytön tehostaminen tarkoittaa vuodessa useiden päivien työpanoksen säästymistä muihin tehtäviin.

A-Insinööreissä korjaussuunnittelun yksikönjohtajana toimivan Tarrin mukaan julkisivusaneerausten tarve alkaa yleensä viimeistään 30 vuotta rakennuksen valmistumisen jälkeen. ”Valtaosa tutkimuskohteena olevasta Suomen rakennuskannasta on 60-80-luvulta, jolloin betoni oli uusi suosittu materiaali. Koska kaikki eivät ole olleet mukana ensimmäisessä rintamassa tutkimassa ja uusimassa, on markkinoille kertynyt painetta. Prosessin tehokkuus korostuu tällaisessa tilanteessa ja nyt käyttöön saatu uusi menetelmä on osa tehostamisratkaisua.”

Keksintö tulee A-Insinöörien omaan käyttöön tukemaan kuntotutkimuksia. Julkisuudessa laitetta on tarkoitus esitellä ainakin korjausrakentamiseen liittyvissä tapahtumissa.