Outokummun teräs valittu New Yorkin kolmannen World Trade Centerin julkisivumateriaaliksi

Outokumpu_3WTC_Linen

Outokumpu toimittaa julkisivumateriaalin kolmanteen World Trade Center (3WTC)  -pilvenpiirtäjään New Yorkiin Yhdysvalloissa. 3 World Trade Center, jonka julkisivu on verhoiltu Outokummun Linen-koristepintaisella ruostumattomalla teräksellä, on ainutlaatuinen ja valmistuttuaan vaikuttava lisä New Yorkin kaupungin silhuettiin.

Italialainen julkisivuvalmistaja Permasteelisa S.p.A. etsi rakennukselle kangasta muistuttavaa kuvioitua teräspintaa. Ratkaisuksi valikoitui Outokummun Linen-pintakuvioitu ruostumaton teräs. Michele Arcadipane, Outokummulla arkkitehtuurin ja rakentamisen asiakkuuksista vastaava päällikkö sanoo: “Haasteena on se, että teräspinnan on oltava väriltään ja kuvioltaan täysin samanlainen kuin aiemmin toimittamamme teräselementit, jotta lopputulos on ulkonäöltään yhtenäinen. Olemme erittäin ylpeitä siitä, että meidät on valittu World Trade Center -pilvenpiirtäjän julkisivupaneelien toimittajaksi. Tämä on uusi luku Outokummun menestyksessä arkkitehtuurin alalla.”

Outokumpu toimitti noin 150 tonnia ruostumatonta terästä 3WTC-hankkeeseen jo vuonna 2012. Rakennukseen toimitetaan vielä 400 tonnia koristepinnoitettua terästä. Rakennustyöt Ground Zero -alueella ovat täydessä vauhdissa ja pilvenpiirtäjän arvioidaan valmistuvan vuonna 2016.

Arkkitehtien valinta ei osunut Outokummun Linen-pintaan ainoastaan sen esteettisyyden vuoksi. Suurissa julkisivupinnoissa ruostumaton teräs on ylivoimainen materiaali sen säänkeston ja kestävyyden ansiosta. Linen-pinnan heijastavuus on erityisen pehmeä, sen väripinta yhtenäinen ja kiiltävyys auringonvalossa miellyttävä.

Materiaalin 3WTC-torniin valmistaa Outokummun Dillenburgin tehdas Saksassa. Toimittajaa valitessa tärkeimpiä tekijöitä ovat materiaalin ominaisuudet ja kokemus tasalaatuisen teräspinnan valmistuksesta. Dillenburgin tehdas on luotettava toimittaja, joka toimittaa korkealaatuista ruostumatonta terästä joustavasti myös nopeassa aikataulussa.

Ruostumaton teräs on yhä useammin valinta rakennusten julkisivuihin, kun materiaalin tulee olla ympäristön kannalta kestävästi tuotettu, kestävä ja lähes huoltovapaa. Arcadipane lisää: “Ruostumaton teräs luokitellaan usein vain yhdeksi rakennusmateriaaliksi. Tuotevalikoiman laajuus ja erilaisten pintojen ominaisuudet eivät vielä ole kaikkien arkkitehtien ja insinöörien tiedossa. Mielestäni 3WTC on erinomainen esimerkki ruostumattoman teräksen mahdollisuuksista toteuttaa luovaa ja taiteellista arkkitehtuuria. Harjatut ja kiillotetut ruostumattomat teräspinnat ovat jo arkkitehtien ja sisustussuunnittelijoiden suosimia valintoja. Viime vuosina erilaiset koristepinnat ovat lisänneet suosiotaan myös ulkopintojen verhoilumateriaalina. Tavoitteenamme on, että Outokummun laaja koristepintavalikoima olisi ensisijainen valinta myös rakennusten julkisivuihin.”