Garden Helsinki etenee – YIT valikoitui kehittäjäkumppaniksi ja rakentajaksi

Garden Helsinki on yksi Suomen suurimmista kaupunkikehityshankkeista. Asumista, elämyksiä ja liikuntaa yhdistävä kortteli tuo Helsinkiin pysyvästi lähemmäs tuhat uutta työpaikkaa. Hankkeen valmisteluprosessi etenee – rakentajaksi ja kehittäjäkumppaniksi on valittu YIT.

Kaupunkilaisten uusi kohtauspaikka yhdistää asumisen ja elämisen niin korttelin sisällä kuin sen puistomaisella aukiolla. Tapahtumia sekä liikunta- ja ravintolapalveluita tarjoavassa elämyksellisessä kaupunkikorttelissa on paljon avointa julkista tilaa, joka elävöittää merkittävästi kaupunkiympäristöä.

– Kansainvälistyvästä Helsingistä puuttuu kokonaan tämän kaltainen elämyksiä ja arkea yhdistävä kohtauspaikka. Olemme Garden Helsingin suunnittelussa halunneet kiinnittää erityisesti huomiota siihen, miten rakennettava kokonaisuus toimii kaupunkilaisten arjen, harrastusten ja elämysten näyttämönä hyödyttäen kaupunkilaisia myös ajankäytöllisesti, kun harrastukset ja palvelut löytyvät saman katon alta, Projekti GH:n hallituksen puheenjohtaja Timo Everi kertoo.

 

Kestävä kaupunki tarjoaa monimuotoista asumista ja enemmän elämää

Garden Helsinki sopii hyvin YIT:n kaupunkikehitysstrategiaan. Suomen suurimpana rakennusyhtiönä YIT haluaa olla mukana rakentamassa ja kehittämässä kestävämpiä kaupunkeja, jotka mahdollistavat vähäpäästöiset kulutustottumukset samalla, kun ne tukevat ihmisten monimuotoista asumista ja elämää.

Vetovoimaisessa kaupungissa maksimoidaan mahdollisuus satunnaisiin sosiaalisiin kohtaamisiin. Garden Helsinki yhdistää ainutlaatuisella tavalla liikunnan ja vapaa-ajan kohtaamiset ja tapahtumat, niitä tukevat palvelut ja kestävän asumisen keskeisellä paikalla Helsingin keskustan tuntumassa.

– Garden Helsinki -hanke toteuttaa erinomaisesti visiotamme enemmän elämää kestävissä kaupungeissa. Se yhdistää tiivistyvässä urbaanissa ympäristössä useita erilaisia ja vetovoimaisia toimintoja vilkkaiden joukkoliikenneyhteyksien ääressä, YIT:n kaupunkikehityksestä vastaava johtaja Juha Kostiainen sanoo.

Yksityisesti rahoitettava hanke tuo kaupungille merkittävät taloudelliset hyödyt

Garden Helsingillä on merkittävä positiivinen vaikutus niin kaupunkilaisten elämään kuin Helsingin talouteen. Pysyvien hyötyjen lisäksi hanke tuo rakennusvaiheessa Helsingille noin sadan miljoonan euron tulot ja työllistää noin 3 500 henkilöä.

Yksityisesti rahoitettava Garden Helsinki rakennetaan suurelta osin maan alle, jonne sijoittuu muun muassa kansainvälisen tason tapahtuma-areena. Maan päälle rakennetaan pääasiassa toimi- ja majoitustiloja sekä asuntoja. Suunnittelusta vastaavat arkkitehdit ovat PES Architectsin Tuomas Silvennoinen ja Arkkitehtuuritoimisto B&M:n Tuomas Seppänen.

Hankkeen käsittely etenee seuraavaksi kaupunkiympäristölautakuntaan, josta se siirtyy edelleen kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen käsittelyyn.

Peab rakentaa liike- ja asuinkerrostalon Jyväskylän keskustaan

Peab Oy rakentaa Järvi-Suomen Asunnot Oy:lle ja Royal-House Oy:lle yhteensä 16 373 kerrosneliön toimitila- ja asuinkerrostalon keskustan alueelle Jyväskylään osoitteeseen Kilpisenkatu 6.  Urakkasumma on 21 milj. euroa.  

Uuden kohteen pohjakerrokseen tulee päivittäistavarakauppa, kolmeen alimpaan kerrokseen toimitiloja ja kerroksiin 4-7 asuntoja yhteensä 80 kpl. Lisäksi maan alle rakennetaan huoltotiloja.

  • Olemme Peabilla erittäin iloisia tästä hankkeesta, joka on pitkien neuvottelujen jälkeen saatu liikkeelle, ja on meille merkittävä osa liikevaihtoamme seuraavan kahden vuoden ajan, toteaa yksikönjohtaja Timo Riikonen Peabilta.

Projekti käynnistyy marraskuussa 2018 ja valmistuu elokuussa 2020.

Asuntosäätiö rakennuttaa Espoon ensimmäisen puukerrostalon

Havainnekuva puukerrostalosta, joka nousee Espoon Tapiolaan.

Tuuliniitty 3:n vuokratalo on merkittävä tapaus sekä Asuntosäätiön että Espoon kaupungin historiassa. Se on valmistuttuaan sekä kaupungin että Asuntosäätiön ensimmäinen puusta rakennettava ja kaavamääräysten mukaisesti ensimmäinen autopaikaton kerrostalo. Hanke sai rakennusluvan ja lähtee liikkeelle loppuvuoden aikana.

Tuuliniitty 3 sijaitsee loistavasti Tapiolan metroaseman ja keskustan palveluiden kupeessa. ARA-vuokrataloon tulee 42 asuntoa yksiöistä perheasuntoihin. Yhteistiloiksi taloon tulee talosauna, pesutupa, kuivaushuone ja kerhotila.

Talo rahoitetaan valtion pitkällä korkotuella eli vuokra määräytyy kohtuulliseksi omakustannusperiaatteen mukaan. Talo valmistuu loppuvuonna 2019 ja asunnot tulevat hakuun kolme kuukautta ennen talon valmistumista.

– Puurakentamisen edistäminen sopii tavoitteisiimme kehittää suomalaista asumista monipuolisesti. Tapiola on myös erinomainen paikka toteuttaa ensimmäinen hankkeemme. Pääsemme kehittämään aluetta Tapiolan alkuperäisen idean mukaisesti innovatiivisen kaupunkiasumisen malliin eli palaamme tavallaan juurillemme, toteaa Asuntosäätiön toimitusjohtaja Esa Kankainen.

Asuntosäätiö perustettiin vuonna 1951 kuuden kansalaisjärjestön toimesta suunnittelemaan ja rakentamaan Tapiolaa. Myös Asuntosäätiön toimisto sijaitsee Tapiolassa, puurakenteisessa talossa.

Tuuliniitty 3:een ei tule asuntokohtaisia autopaikkoja. Kohteeseen toteutetaan vain muutama vierasautopaikka.

– Uskomme, että taloon hakeutuu asukkaita, joille oma auto ei ole niin tärkeä kulkuväline. Yhä useampi nuori jättää ajokortin hankkimatta ja monet perheellisetkin ovat valinneet autottoman elämäntavan joko ympäristö- tai kustannussyistä. Näille asukkaille metroaseman ja muiden julkisen liikenteen palveluiden läheisyydessä oleva asuintalo on varmasti haluttu vaihtoehto, toteaa Kankainen.

Tuuliniitty 3:n pääurakoitsijaksi on valittu kokenut puukerrostalojen rakentaja Rakennusliike Reponen Oy. Reponen rakentaa puukerrostalot aina säältä suojattuna teltan sisällä. Kohteen pääsuunnittelijana on toiminut arkkitehti Jukka Turtiainen.

– Talon massa on selväpiirteinen, siinä on hiljaisia viitteitä 1950- ja 1960-lukujen Tapiolan kerrostaloihin. Tämä näkyy muun muassa julkisivujen suhteissa ja ikkunamaailmassa. Puu on tuotu selkeästi esille julkisivuverhoilussa ja muun muassa parvekerakenteissa, kertoo Turtiainen.

Puutalon suunnittelussa yksi erityinen piirre on puurakenteiden ja puun työstämisen mittatarkkuus. Toinen puun ominaisuus on Turtiaisen mukaan sen keveys, mikä antaa tiettyjä mahdollisuuksia verrattuna raskaampiin materiaaleihin. Pohjakerros on puukerrostalossa oltava rakentamismääräysten mukaan palamatonta materiaalia.

– Olemme käyttäneet vanhasta Tapiolasta tuttua lautamuottipintaista betonia, kertoo Turtiainen.

YIT:n Hoivahybridihanke noussut harjakorkeuteen Vantaan Aviapoliksessa

Keskeisellä paikalla sijaitseva kortteli tulee tarjoamaan sujuvaa asumista kaikenikäisille ihmisille. Ensimmäiset YIT Kotien asukkaat muuttavat Aviapolikseen maaliskuussa 2019.

KOy Avian Elämänkaarikodit -hoivahybridihankkeen rakentaminen Vantaan Veromiehessä, uudella Aviapolis-alueella on edennyt harjakorkeuteen.

Hankkeen rakentaminen käynnistyi vuoden 2017 lopussa, ja sen on määrä valmistua keväällä 2019. Hanke on osa kiinteistösijoitusyhtiö Hemsö Fastighets AB:n kanssa solmittua puitesopimusta hoivahankkeiden rakentamisesta eri puolille Suomea.

”On hienoa nähdä asiakkaidemme liiketoimintaa ja eri-ikäisten ihmisten viihtyisää arkea tukevan hoivahankkeen etenevän jo harjakorkeuteensa”, sanoo Hemsö Fastighets AB:n Suomen maajohtaja Jarkko Leinonen.

Elämänkaarikoti tulee tarjoamaan kohtaamispaikan alueen lapsille ja vanhuksille, sillä kohteeseen rakennetaan senioritalo, johon tulee 60 tehostetun palveluasumisen paikkaa sekä 66 senioriasuntoa. Vuokralaiseksi kohteeseen tulee Attendo Oy. Lisäksi hankkeeseen rakennetaan päiväkoti, jonka vuokralaiseksi tulee Touhula Varhaiskasvatus Oy.

”Kokemuksemme hoiva- ja päiväkotien yhdistämisestä ovat erittäin myönteisiä ja odotamme jo innolla hoivahybridin avautumista”, sanovat Simo Saaranen, Attendon aluejohtaja, sekä Heidi Valio, Touhulan aluejohtaja.

YIT:llä on parhaillaan käynnissä Aviapoliksen alueella kolmen asuntoyhtiön rakennustyöt, ja tarkoituksena on käynnistää vuoden 2019 aikana seuraavia kohteita. Kohteet sijaitsevat hoivahybridin kanssa samassa korttelissa sekä Rälssitien itäpuoleisella alueella. YIT on myös mukana Vantaan kaupungin kanssa Avia Urban Blocks -alueen kehittämisessä. Avia Urban Blocks sijaitsee Rälssitien ja Tammiston Kauppatien välissä, ja alueelle on suunnitteilla asumisen lisäksi koulu ja päiväkoti sekä toimitilarakentamista. Asuntorakentaminen alueella on tarkoitus aloittaa asemakaavoitusvaiheen jälkeen arviolta vuonna 2021.

Aviapoliksen keskusalueella, vain muutaman sadan metrin päässä Kauppakeskus Jumbosta ja Flamingosta sijaitseviin kortteleihin tulee yhteensä noin 1 600 asuntoa. Asukkaita kortteleihin muuttaa yli 2 000. Alueen ensimmäiset asukkaat muuttavat rakenteilla oleviin asuintaloihin Rälssipuiston viereen maaliskuussa 2019.

Asuinkortteleiden suunnittelussa tullaan panostamaan erityisesti taloyhtiöiden yhteisiin tiloihin sekä piha-alueisiin.

”KOy Avian Elämänkaarikotien urbaani sijainti mahdollistaa hoivakodin palveluiden tarjoamisen palvelutalon lähiympäristöönkin”, kertoo Elämänkaarikodit-hoivahybridihankkeen kehittämisestä vastaava Anne Suojoki YIT:stä.

Lue lisää:
YIT:n asumisen uudiskohteista Aviapoliksessa