Skanska toteuttaa Keskon keskusvaraston laajennuksen toisen vaiheen Vantaan Hakkilassa

Kesko laajentaa päivittäistavaratoimialan keskusvarastoaan Vantaan Hakkilassa. Skanska ja Kesko ovat sopineet laajennushankkeen toisen vaiheen toteuttamisesta.

Kahdessa vaiheessa toteutettavan laajennustyön myötä keskusvarastoon saadaan lisätilaa yli 20 000 neliömetriä. Keskusvaraston laajennus mahdollistaa osaltaan Keskon päivittäistavarakaupan strategian toteutusta. Strategian tavoitteena on vahva kasvu Suomessa.

”Laajennusten myötä pystymme palvelemaan olemassa olevan K-kauppaverkoston lisäksi myös Suomen Lähikaupan verkostosta meille siirtyneitä 410 lähikauppaa tehokkaasti ja sujuvasti. Laajennusmahdollisuus osui juuri sopivaan hetkeen uuden asemakaavan vahvistuttua”, Keskon Etelä-Suomen aluejohtaja Antti Palomäki toteaa tyytyväisenä.

Skanskan kesäkuussa käynnistyvässä kooltaan noin 17 400 bruttoneliömetrin kokoisessa urakassa rakennetaan varasto sekä toteutetaan varaston sisältämät toimistot ja talotekniset tilat.

”Elementtirunkoisen varastorakennuksen runkoasennukset ovat vaativia, ja Keskon laatuvaatimus varaston lattian ominaisuuksien suhteen on korkea. Siksi olemme erittäin iloisia, että juuri meidät valittiin toteuttamaan hanketta”, toteaa tulosyksikön johtaja Urmas Soots Skanskalta. Skanskan hanke saadaan päätökseen heinäkuussa 2018.

Hankkeen yhteydessä Kesko myös uudistaa keskusvarastonsa laitteistoja energiataloudellisemmiksi ja ympäristötehokkaammiksi.

Monet logistiikkayritykset ovat keskittäneet toimintojaan Tikkurilan suuralueeseen kuuluvaan Itä-Vantaan Hakkilaan, jonne on erinomaiset liikenneyhteydet sekä Lahdenväylältä että pääradalta pistoraiteen kautta.

Lidlin kolmannen jakelukeskuksen rakentaminen alkaa Järvenpäässä

84a08a622baa8d7c_800x800ar

Lidlin kolmannen jakelukeskuksen tontilla Järvenpäässä rakentaminen on edennyt perustusvaiheeseen. 60 000 kerrosneliömetrin kokoinen jakelukeskus tulee valmistuttuaan työllistämään noin 300 kaupan ja logistiikan ammattilaista. Tavoitteena on rakentaa Pohjoismaiden ympäristöystävällisin jakelukeskus, jonka kautta toimitetaan tuotteet aluksi muutamaan kymmeneen Lidl-myymälään eteläisessä Suomessa. Jakelukeskus otetaan käyttöön loppuvuonna 2018.

Ympäristöarvot ohjaavat rakentamista

Järvenpään jakelukeskuksen rakentamisessa kiinnitetään erityistä huomiota ympäristöasioihin. Tavoitteena on rakentaa Pohjoismaiden ympäristöystävällisin pt-kaupan jakelukeskus ja hakea sille kestävän rakentamisen BREEAM -ympäristösertifiointia. Sertifioinnille tavoitellaan kunnianhimoista Excellent-tasoa.

Sertifikaatti ohjaa rakennuksen suunnittelua, rakentamista ja käyttöä. Järvenpään jakelukeskuksessa sertifikaatin vaatimukset on huomioitu mm. maankäytön suunnittelussa, energia- ja elinkaarisuunnittelussa sekä materiaalivalinnoissa.

”Jakelukeskuksen katolle tullaan asentamaan aurinkovoimala, joka tuottaa osan kiinteistön käyttämästä sähköenergiasta. Myös kylmäkoneiden lauhdelämpö tullaan hyödyntämään rakennuksen energiatarpeisiin”, Lidlin kiinteistö- ja kehitysjohtajaVirpi Kaikkonen kertoo.

Sertifikaatti huomioi myös jakelukeskuksen sijainnin julkisten kulkuyhteyksien äärellä sekä myöhemmin kiinteistön jätehuollon ja vedenkäytön.

Jakelukeskus mahdollistaa myymäläverkoston laajentamisen

Jakelukeskus on Lidlille valtakunnallisesti merkittävä hanke ja avainasemassa Lidlin myymäläverkoston laajenemisessa. Jakelukeskus otetaan käyttöön loppuvuonna 2018. Investointina jakelukeskus on merkittävä, suuruusluokkaa 100 miljoonaa euroa.

”Avaamme lähivuosina useita kymmeniä myymälöitä Etelä-Suomessa. Tarvitsemme kipeästi lisää jakelukeskuskapasiteettia taataksemme saumattomat tuotteiden toimitukset seitsemänä päivänä viikossa lisääntyvien myymälämäärien osalta myös jatkossa “, Kaikkonen jatkaa.

Lyhyesti Lidlin Järvenpään jakelukeskuksesta

  • Jakelukeskus sijoittuu Järvenpäähän Boogien eli Poikkitien yritysalueelle valtatie 4:n ja pääradan välittömään läheisyyteen.
  • Jakelukeskus rakennetaan 24 hehtaarin tontille, jolla on rakennusoikeutta 80 000 kerrosneliömetriä.
  • Ensivaiheessa rakennetaan n. 60 000 kerrosneliömetrin jakelukeskus, jota on myöhemmin mahdollista laajentaa.
  • Jakelukeskuksen kautta toimitetaan tuotteet alkuvaiheessa muutamiin kymmeniin eteläisessä Suomessa sijaitseviin Lidl-myymälöihin. Myymäläverkoston laajentuessa jakelukeskuksesta voidaan toimittaa tuotteita jopa sataan myymälään.
  • Jakelukeskus tulee työllistämään noin 300 kaupan ja logistiikan ammattilaista. Rekrytoinnit sijoittuvat pääosin vuoteen 2018.
  • Lidlillä on vastaavalla periaatteella toimivat jakelukeskukset Janakkalassa ja Laukaassa.

YIT on allekirjoittanut lopullisen sopimuksen Keski-Pasilan Tripla-hankkeen hotellin toteuttamisesta

973bd3691dbe4b19_org

Tripla Hotelli

YIT on allekirjoittanut sopimuksen Helsingin Keski-Pasilan Triplan-hankkeeseen kuuluvan hotellin toteuttamisesta. Hotellioperaattoriksi tulee Sokotel Oy pitkällä vuokrasopimuksella ja sijoittajaksi Exilion Management Oy:n hallinnoima kommandiittiyhtiö, jonka omistavat Keskinäinen Työeläkevakuutusyhtiö Elo, Valtion Eläkerahasto ja Eläkevakuutusosakeyhtiö Veritas. Kauppa on tavoitteena toteuttaa vielä 2017 toisen vuosineljänneksen aikana kaupan voimaantulon ehtojen täytyttyä. Hotellin on arvioitu valmistuvan alkuvuodesta 2020. Sopimuksen arvo YIT:lle on alustavasti noin 88 miljoonaa euroa.

”Tripla-hanke on edennyt suunnitelmien mukaan tai jopa edellä aikataulua. Erinomainen sijainti, loistavat kulkuyhteydet ja Triplan palvelut luovat ainutlaatuiset puitteet hotellille”, kertoo Triplan hankejohtaja Tapio Salo YIT:ltä.

Hotelliin tulee noin 430 huonetta, ja se on kapasiteetiltaan Suomen suurimpia. Hotelli rakennetaan Platina-tason LEED-ympäristösertifikaatin mukaisesti. ”Olemme tyytyväisiä Tripla-hankkeen etenemiseen ja siihen, että olemme mukana kehittämässä uudistuvaa Pasilaa. Uskomme vahvasti alueen potentiaaliin Helsingin toisena keskuksena liikennevirtojen kohtauspisteessä ja aktiivisten tapahtumapaikkojen läheisyydessä”, Exilion Management Oy:n toimitusjohtaja Ari Talja kommentoi.

Hotellin modernista ja tyylikkäästä sisustuksesta vastaa suunnittelutoimisto Fyra, joka on tullut tunnetuksi Sokotelin partnerina uuden aikakauden hotellielämysten kehittäjänä eri hotellihankkeissa. Tilojen ja ratkaisujen fuusioituminen, monikäyttöisyys sekä asiakkaiden kirjavuuden ja tarpeiden huomioon ottaminen ovat keskeisiä teemoja myös Tripla-hankkeessa. ”Hotellimajoituskysyntä on kasvussa Suomessa, johon vaikuttaa hyvä taloustilanne sekä kasvanut kansainvälinen kiinnostus Suomen matkailumahdollisuuksia kohtaan. Tripla-kokonaisuuteen tuleva hotellimme on jatkoa Sokotelin menestyksekkäille avauksille ja uudistuksille”, kertoo Sokotel Oy:n talousjohtaja Jani Vahala.

Pasilasta rakentuu tulevina vuosina Helsingin toinen keskus ja entistä tärkeämpi liikenteen kohtauspaikka, jonka asukkaiden ja työpaikkojen määrä kaksinkertaistuu vuoteen 2040 mennessä. Alueen kehittäminen alkaa YIT:n Tripla-hankkeella, johon hotellin, kauppakeskuksen ja pysäköintilaitoksen lisäksi rakennetaan toimistotiloja ja asuntoja. Myös Pasilan asema ja sen yhteyteen toteutettava joukkoliikenneterminaali ovat osa hanketta. Helsingin kaupunki on kaavoittanut Triplan pohjoispuolelle Ratapihakorttelit, joihin rakennetaan asuntoja 3 000 asukkaalle. Tammikuussa 2017 käynnistyi kansainvälinen arkkitehtuuri- ja toteutuskilpailu Triplan eteläpuolelle suunnitteilla olevasta tornialueesta.

Stora Enso toimittaa puutuoteosat yhteen Pohjoismaiden suurimmista puurakentamisen projekteista

Stora Enso on valittu puutuoteosatoimittajaksi Etelä-Ruotsin Växjön kunnassa sijaitsevaan Trummens Strand -kohteeseen. Kyseessä on yksi Pohjoismaiden suurimmista puurakentamisen projekteista, johon Stora Enso toimittaa 6300 m³ CLT:tä eli ristiinliimattua puuta.

Puukerrostalokohteeseen tulee muun muassa 150 korkeatasoista asuntoa sekä esikoulu. Korkeimmista asuintaloista tulee kahdeksankerroksisia. Pääurakoitsijana toimii GBJ Bygg. Norjalainen Woodcon vastaa suunnittelusta ja asennuksesta yhdessä ruotsalaisen Woodconstruction Sweden -tytäryhtiönsä kanssa. Trummens Strand -hankkeen perustyöt on hiljattain käynnistetty ja sen ennakoidaan valmistuvan 2018—2019 vuodenvaihteessa.

“Olemme erittäin tyytyväisiä, että Stora Enso on valittu puutuoteosatoimittajaksi tälle merkittävälle puukerrostalohankkeelle. On selvä, että Ruotsissa ollaan hyvin kiinnostuneita vastuullisesta rakentamisesta, joten kiinnostus puuhun rakennusmateriaalina kasvaa jatkuvasti. Puu on ainoa täysin uusiutuva rakennusmateriaali, ja se on ympäristön kannalta ylivertainen vaihtoehto”, Stora Enson Wood Products -divisioonan Skandinavian myynnistä vastaava Mikael Lindberg kertoo.

“Nykyisten ilmastohaasteiden takia on tärkeää, että voimme keskittyä rakentamaan niin ympäristöystävällisesti kuin mahdollista. Puurakentaminen tuntuu oikealta juuri nyt, koska puulla on paljon positiivisia ilmastovaikutuksia”, sanoo GBJ Byggin toimitusjohtaja Staffan Dahlström.

“Trummens Strand on yksi monista mielenkiintoisista puutalohankkeista Växjössä”, sanoo kunnanjohtaja Anna Tenje. “Olemme kunnassamme kehittäneet erityisen puurakennusstrategian puun käytön edistämiseksi. Tavoitteenamme on, että vuoteen 2020 mennessä vähintään 50 % uudisrakentamisesta on puupohjaista. Olemme oikealla tiellä, sillä jo vuonna 2016 saavutimme peräti 67 %:n tuloksen.”

YIT käynnistää asunto- ja toimitilakohteen rakentamisen Oulussa

YIT käynnistää Resiinakorttelin aluehankkeen kolmannen vaiheen Oulun Etu-Lyötyn alueella. Kolmas vaihe käsittää noin 80 asuntoa sekä toimistotilaa kahteen ensimmäiseen kerrokseen. Kohteen kokonaisarvo on noin 20 miljoonaa euroa ja sen on määrä valmistua vuoden 2018 lopussa. Rakentaminen aloitetaan heti ja aloitus kirjataan toiselle vuosineljännekselle.

Asunto Oy Oulun Pillipiipari on kolmas vaihe ns. Resiinakorttelin rakentamisessa. Kaikkiaan YIT on rakentanut Etu-Lyöttyyn jo 22 kohdetta ja noin 1 100 asuntoa vuodesta 2003 alkaen. Resiinakortteliin on tämän jälkeen käynnistämättä enää yhden asuinrakennuksen rakentaminen. Pillipiipari sijaitsee erinomaisella paikalla Oulun keskustan ja runsaslukuisten palveluiden välittömässä läheisyydessä. Rakennukseen tulee yhteensä 12 kerrosta, joten ylimmistä kerroksista avautuvat hienot näkymät eri puolille Oulun kaupunkia, parhaimmillaan aina merelle asti. Pillipiiparin asunnot ovat ennakkomarkkinoinnissa.

Peikko toimittaa tuulivoimaperustusteknologiaa Lehtirovan tuulivoimapuistoon Pohjois-Ruotsiin

a947335dea71c28e_800x800ar

Peikko Group on toimittaa tuulivoimaperustusteknologiaa Lehtirovan tuulivoimapuistoon Norbottenin läänissä Pohjois-Ruotsissa. Toimitukset käsittävät MODIX-keskusankkurit ja -raudoitusjatkokset, PSB-leikkausraudoitteet sekä muut perustuksen raudoituskomponentit. Peikko vastaa myös perustusten suunnittelusta ja lujuuslaskennasta. Toimitukset alkavat kesäkuussa ja ne jatkuvat aina lokakuun 2017 loppuun saakka. Perustukset ovat valmiina marraskuussa 2017. Turbiinit asennetaan 2018 kesällä ja tuulivoimapuisto otetaan tuotantokäyttöön joulukuussa 2018.

Tuulivoimapuiston rakentaminen suoritetaan ECP-projektina OX2:n toimesta. OX2 kehittää, rakentaa, rahoittaa ja hallinnoi uusiutuvan energian tuotantolaitoksia Pohjoismaissa. Empower PN Oy on yksi hankkeen urakoitsijoista ja se vastaa perustusten rakentamisesta. Vestas toimittaa Lehtirovaan 41 tyypin V126-3.6MW turbiinia, joiden napakorkeus on 121 metriä. Tuulivoimapuiston suunniteltu vuosittainen sähköntuotanto on 490 gigawattituntia.

“On hienoa, että saamme jälleen tehdä yhteistyötä Empowerin kanssa merkittävässä tuulivoimapuistohankkeessa. Aikaisemmin Peikko on toimittanut perustusratkaisunsa Empowerin Suomessa OX2:lle urakoimiin Jouttikallion ja Ajoksen tuulivoimapuistoihin. Yhteistyön jatkaminen Ruotsin markkinoilla on merkittävä askel Peikon tuulivoimateknlogialle”, kertoo Peikko Group Oy:n toimitusjohtaja Topi Paananen.

YIT käynnistää toisen kerrostalokohteen rakentamisen Turun Fabriikissa

a6ebfcdced71fce4_800x800ar

YIT Turun Fabriikin Focus

YIT käynnistää kerrostalokohteen rakentamisen Turun Fabriikissa. Asunto Oy Turun Fabriikin Focus on alueen toinen kohde ja siihen tulee noin 90 asuntoa. Kohteen kokonaisarvo on noin 15 miljoonaa euroa ja se kirjataan toisen vuosineljänneksen aloituksiin. Kohde valmistuu elokuussa 2018.

Focus sijaitsee uudella ja urbaanilla Fabriikin asuinalueella osana historiallista uutta Turkua, Kulttuurikeskus Logomon vieressä. Alueen kulkuyhteydet ovat hyvät lähellä sijaitsevien päärautatieaseman ja linja-autoaseman ansiosta. Focuksen asuntojen koot vaihtelevat yksiöistä kolmioihin, joissa jokaisessa on lasitettu tai ranskalainen parveke. Alueelle on tulossa uusi kävelysilta, jota pitkin kauppatorille on alle kilometrin matka. Focuksen asunnot tulivat tänään ennakkomarkkinointiin.Lue lisää kohteesta YIT:n asuntosivuilta .

Töölönlahden eteläosan suunnitelmaluonnos valmistumassa syksyllä

f7217e2f-9f3e-43c2-a24d-82c7630b43b5-w_960

Töölönlahden eteläosan puisto- ja katualueelle suunnitellaan uudistuksia. Alueen puisto- ja katusuunnitelma valmistuu arviolta alkusyksyllä 2017. Puiston suunnittelun yhteydessä tehdään ratkaisu myös vanhasta VR:n makasiinirauniosta.

Sanomatalon, Kiasman, keskustakirjasto Oodin ja Musiikkitalon rajaamaa Makasiinipuiston ja Kansalaistorin aluetta kehitetään monipuoliseksi kaupunkitilaksi. Valmistuessaan se muodostaa Helsingin keskuspuiston alkupisteen, tarjoaa paikan yleisötapahtumille ja tukee Oodin yhteyteen tulevaa lapsille suunnattua toimintaa.

Rakentamisen aloittamisen aikataulu on sidoksissa Oodin valmistumisajankohtaan, ja sen on tarkoitus alkaa syksyllä 2018.

Kansalaistorille ja Makasiinipuistoon uudistuksia

Kansalaistoria kehitetään soveltumaan entistä monipuolisempaan tapahtumakäyttöön. Alue varustetaan tapahtumasähköpisteillä sekä vesi- ja viemäriliittymillä, ja läheisen Eero Erkon kadun länsipäähän tehdään järjestelyitä huolto- ja saattoliikennettä varten.

Alustavan suunnitelman mukaan Kansalaistorin reunasta alkava Makasiinipuisto tulee olemaan puutarhamaisesti istutettu alue, joka muodostaa Oodin edustan kanssa yhtenäisen kaupunkitilan. Alueelle on suunnitteilla katukoriskenttä ja pienten lasten leikkipaikka. Niiden läheisyydessä sijaitsee Oodin kahvilan ulkotarjoilualue.

Myös Musiikkitalon lämpiön edustalle on tarkoitus istuttaa puita sekä perenna- ja pensasistutuksia. Puiston kasvillisuus tulee olemaan monilajinen ja jalopuuvoittoinen.

Töölönlahden eteläosan alue on merkittävä jalankulun ja pyöräilyn solmukohta, jonka rooli tulee korostumaan entisestään Oodin valmistuttua. Jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden pääreitit mitoitetaan ja sijoitetaan suuria käyttäjämääriä sekä turvallista kulkemista silmälläpitäen.

Makasiinin paikalle suunnitteilla taideteos – uusi paviljonki puiston pohjoisosaan

Keskustakirjasto Oodin työmaan edustalla sijaitsee vuoden 2006 tulipalossa pahoin vaurioitunut makasiinirakennuksen raunio. Sen kehittämistä muistomerkiksi on tutkittu puiston suunnittelun osana kiinteistölautakunnan 30.6.2016 tekemän päätöksen mukaisesti.

Alustavana suunnitelmana on, että raunio puretaan, ja sen paikalle toteutetaan taiteilija Akseli Leinosen teos ”Massa”.

Punatiilinen, noin 150 neliömetrin laajuinen taideteos sijoittuisi puistossa maan tasoon samalle kohdalle, jossa rautatiemakasiinien eteläinen pääty sijaitsi. Teos rakennettaisiin kovaa kulutusta kestävistä uusista maatiilistä. Vanhan makasiiniraunion kuntotutkimuksien perusteella on todettu, etteivät sen tiilet ole säätä ja kulutusta kestäviä eivätkä turvallisia rakennusmateriaaleja.

Makasiinipuiston pohjoissivulta Töölönlahdenkadun varrelta on osoitettu alustavassa suunnitelmassa paikka uudelle noin 400–450 m2 kokoiselle makasiinipaviljongille. Kaupungin on määrä järjestää sen toteuttamisesta konsepti- ja suunnittelukilpailu sen jälkeen, kun puistosuunnitelma on hyväksytty. Uuden paviljongin sijoittuminen puiston pohjoisosaan mahdollistaa puisto- ja torialueen monipuolisen tapahtumakäytön.

Suunnitelmaluonnos valmistuu syksyllä

Töölönlahden eteläosan puisto- ja katusuunnitelmaehdotus valmistuu näillä näkymin alkusyksyllä 2017, jolloin se on virallisesti nähtävillä noin kahden viikon ajan kaupungin verkkosivuilla ja asiakaspalvelutiloissa. Ehdotuksesta voi tuolloin jättää muistutuksen muodossa palautetta päätöksenteon tueksi.

Puisto- ja katusuunnitelmasta sekä siihen liittyvästä taideteoksesta päättävät syyskaudella 2017 uusi kaupunkiympäristölautakunta ja kaupunginhallitus. Makasiiniraunion purkamisluvan saaminen edellyttää, että kaupungin toimivaltainen viranomainen myöntää poikkeamisen asemakaavan suojelumääräyksestä, sillä makasiinin säilyneestä osasta on tehty ennen vuoden 2006 tulipaloa suojelupäätös.

Alueen puisto- ja katusuunnitelmaa valmistelee Helsingin kaupungin rakennusvirasto. Makasiinirauniosta ja uuteen makasiiniin liittyvistä suunnitelmista vastaa kiinteistövirasto. Kesäkuun alussa toteutuvan kaupungin organisaatiouudistuksen jälkeen kokonaisuuden suunnittelusta vastaa kaupunkiympäristön toimiala.

Laajasalon lapset saavat uuden päiväkodin

17fb15f9-ee59-47ca-9445-9bb82286fb94-w_960

Kuva: HKR-Arkkitehtuuritoimisto

Helsingin kaakkoiselle varhaiskasvatusalueelle rakennetaan lisätiloja päiväkotilapsille ja varhaiskasvatuksen tarpeisiin. Yliskylän päiväkodin tilalle Laajasaloon, osoitteeseen Köökarinpolku 1 nouseva päiväkoti tarjoaa runsaan vuoden kuluttua hoitopaikan 232 lapselle.

Uudisrakennushankkeella Helsingin kaupunki ennakoi Laajasalon ja sen läheisyyteen rakentuvan Kruununvuorenrannan lisääntyviä päiväkotitarpeita. Tavoitteena on turvata laajentuvan alueen lapsiperheille riittävät ja oikea-aikaiset varhaiskasvatuspalvelut, jotka ovat helposti saavutettavissa julkisin liikennevälinein.

Tilat monipuoliseen ja joustavaan käyttöön

Päiväkoti Yliskylässä on tällä hetkellä tilat runsaalle sadalle 1-6 -vuotiaalle lapselle. Uusi päiväkoti rakennetaan samalle tontille nykyisen päiväkodin viereen. Toiminta nykyisessä rakennuksessa jatkuu uuden rakennuksen valmistumiseen saakka kevääseen 2018 asti. Vanha rakennus puretaan tontilta tämän jälkeen.

Hanke toteutetaan lähes 0-energiatavoitteiden mukaisesti: suunnittelussa maksimoidaan ilmaisenergian hyödyntäminen aurinkoenergialla ja maalämmöllä. Tilat rakennetaan muunneltaviksi ja monikäyttöisiksi lasten oppimisympäristöiksi.

Rakentaminen on käynnistynyt huhtikuun puolivälissä ja nyt tontilla tehdään louhinta- ja räjäytystöitä toukokuun puoliväliin asti. Rakennustyömaa on eristetty korkeilla suoja-aidoilla koko rakentamisen ajaksi. Räjäytystöiden aikana myös Köökarinpolun ja tontin takanurkassa kulkevan kevyen liikenteen väylä suljetaan.

Fortum kierrättää Inkoon hiilivoimalaitoksen massiivisesta purku-urakasta syntyvät materiaalit

Suomen teollisuushistorian suurimpiin purkuhankkeisiin kuuluvassa Fortumin Inkoon hiilivoimalaitoksen purkamisessa syntyvä metalliromu ja betonimurska kierrätetään. Materiaalina kierrätettävää rakennusjätettä syntyy purku-urakasta kaikkiaan 230 000 tonnia. Rakennuskuutioissa mitattuna purkutyö on jopa Suomen suurin.

Purku-urakassa syntyviä materiaaleja hyödynnetään paikan päällä ja pyritään myymään. 170 000 tonnia betonimurskaa pyritään hyödyntämään alueen tuhka-altaiden täytössä ja tontin tasaamisessa. Purettavat laitteet pyritään myymään uudelleenkäytettäviksi ja varaosiksi. Romumetalli myydään metallintuottajille uusien tuotteiden raaka-aineeksi. Purettavien laitteiden ja romumetallin kokonaismäärä on 60 000 tonnia. Lisäksi alueen pilaantuneet maat kunnostetaan.

Purkutyö ja valtavan materiaalimäärän kierrätys ja käsittely ovat merkittävä askel kiertotalouteen perustuvan liiketoiminnan luonnissa ja osaamisten yhdistämisessä Fortumissa. Purku-urakan hoitaa Fortumin uusi Recycling and Waste Solutions -yksikkö (entinen Ekokem), jolla on ainutlaatuista osaamista käyttökelpoisen materiaalin kierrätyksestä ja pilaantuneen maa-aineksen käsittelystä. Fortumilla on puolestaan vankka kokemus voimalaitoksista ja niiden laitteista.

Purku-urakka on alkanut huhtikuun alussa ja se saadaan valmiiksi vuoden 2019 lopussa. Työ etenee kolmessa vaiheessa, ja se alkaa rakenteissa olevien haitta-aineiden poistolla. Alueella sijaitsevia apurakennuksia puretaan kesän aikana, ja itse voimalaitoksen purkamiseen päästään syksyllä 2017. Viimeisessä vaiheessa kaadetaan voimalaitoksen maamerkit, savupiiput, loppuvuodesta 2019.

Inkoon laitos on ollut Suomen suurin voimalaitos ja on edelleen lajissaan suurin. Sen kaupallinen käyttö alkoi helmikuussa 1974 ja loppui 2013.

Voimalaitosalueen tulevasta käytöstä ei ole vielä suunnitelmia.