TA-Yhtiöt: Vanha Tiili-Elanto uuteen loistoon – uusi elämä asuntoina ja toimitiloina

Elannon liiketalo
Elannon liiketalo

TA-Yhtiöt on saneerannut Etelä-Haagan maamerkin, vanhan Tiili-Elannon korkealaatuisiksi vuokra-asunnoiksi ja toimitiloiksi. Lähes 90-vuotiaan rakennuksen viereen rakennettiin lisäksi moderni, viisikerroksinen uudiskohde. Keskeisellä paikalla pitkään tyhjillään ollut vanha rakennus pääsee saneerauksen ja uudisrakennuksen myötä jälleen arvoiseensa käyttöön joulukuun aikana. Kauppalantie 2:n rakennuksiin valmistuu yhteensä 14 asuntoa ja kolme toimitilaa.

Tiili-Elanto on arkkitehti Väinö Vähäkallion suunnittelema Osuusliike Elannon vanha asuin- ja myymälärakennus. Katujulkisivultaan suojellussa rakennuksessa on saneerauksen myötä yläkerrassa neljä vuokra-asuntoa ja katutasossa vanhan myymälän tilalla kolme toimitilaa. Moderneissa asunnoissa näkyy talon historia esimerkiksi leveissä ikkunapenkeissä. Jokaisen asunnon erikoisuutena on vinokattoinen ullakkotila, johon pääsee asunnoista kätevästi sisäportaita pitkin.

kauppalantie-2-saneerattu-asunto

kauppalantie-2-saneeratuissa-asunnoissa-historia-nakyy-ikkunasyvennyksissa

kauppalantie-2-saneeratuissa-asunnoissa-on-ullakkokerrokset

Vuonna 1927 valmistunut rakennus oli silloisen Haagan kauppalan tärkeä maamerkki. Rakennuksessa toimi valmistuttuaan sekatavaramyymälä, jolla oli myös omat osastot kangas- ja lyhyttavaralle sekä talous- ja rakennustavaroille. Myymälän yläkerrassa oli asuntoja. Elanto muutti myymälän vuonna 1952 itsepalvelulla toimivaksi pikamyymäläksi, jollaisena se toimi aina 1980-luvun loppupuolelle saakka. Myöhemmin rakennuksessa on toiminut ainakin kukkakauppa.

Tiili-Elannon kanssa samaan pihapiiriin rakennettuun uudisrakennukseen valmistuu kymmenen uutta vuokra-asuntoa erilaisin pohjaratkaisuin. Talon ylimmän kerroksen asunnot ovat kahdessa kerroksessa ja niiden erikoisuutena ovat suuret terassit. Talossa on asuinkerrosten lisäksi maan alla sijaitseva puolilämmin autohalli, johon pääsee kätevästi hissillä. Uudisrakennus sivuaa tontin takareunan kalliorinnettä.

Rakennushankkeen urakoitsijana on toiminut Pylon Rakennus Oy ja suunnittelijana Ari Mäki-Marttunen Oy.

Skanska rakentaa uusia omistusasuntoja Helsinkiin Munkkiniemeen

Skanska on hankkinut Helsingin Munkkiniemestä Huopalahdentien ja Rakuunantien kulmasta tontin, jolla on rakennusoikeutta kahden kerrostalon rakentamista varten. Rakentamisen mahdollistava asemakaava on saanut lainvoiman elokuussa 2016.

”Suunnitelmissa on kaksi 7-9-kerroksista kerrostaloa, joihin tulee yhteensä noin 140 asuntoa sekä muutama pienehkö liiketila. Uusien asuntojen ennakkomarkkinointi alkaa keväällä 2017 ja ensimmäisen talon rakennustyöt pyritään aloittamaan syksyllä 2017”, kertoo Skanska Kotien myynti- ja markkinointijohtaja Marja Kuosma. Tällä hetkellä tontilla on kaksi autokatosta, jotka puretaan.

”Munkkiniemen alueella ei ole juurikaan käynnistynyt asuntojen uudistuotantoa vuosikymmeniin. Pian on tarjolla uusia moderneja asuntoja keskeisellä sijainnilla Munkkiniemen ja Munkkivuoren palvelujen äärellä hyvien liikenneyhteyksien varrella. Asuntojen suunnittelu on käynnistynyt, ja kartoitamme parhaillaan asunnoista kiinnostuneiden toiveita ja tarpeita”, sanoo Kuosma.

YIT aloitti Smartti-kohteiden rakentamisen viidessä kaupungissa Suomessa

854c7af8bfe99249_org

YIT on aloittanut Smartti-konseptin mukaiset kerrostalohankkeet viidessä kaupungissa Suomessa. Kaarinaan, Vantaalle, Jyväskylään, Lappeenrantaan ja Riihimäelle rakennetaan kaiken kaikkiaan noin 240 asuntoa, joiden yhteisarvo on lähes 32 miljoonaa euroa. Kohteiden arvioidaan valmistuvan vuoden 2017 lopussa.

Smartti-kohteiden tarjonnalla YIT vastaa toiminnallisten ja kohtuuhintaisten asuntojen kysyntään. Vakiomitoitetuissa asunnoissa väliseinien sijasta tilaa jakavat esimerkiksi kaapit, joten asunnot ovat muunneltavissa elämäntilanteen mukaan. Samoin muunneltavuutta tuovat erilaiset sisustusvaihtoehdot sekä Smartti-asuntoja varten suunniteltujen kalusteiden ja lisäkaapistojen tilausmahdollisuus.

Smartti-kohteiden varausasteet ovat olleet korkealla tasolla. Tällä hetkellä YIT rakentaa Smartteja yhdeksässä eri kaupungissa. Nyt ilmoitettujen kohteiden lisäksi Smartti-asuntoja on valmisteilla Lahdessa, Kuopiossa, Oulussa ja Tampereella.

”Smartin uusi ajattelu ja mukautuminen eri elämäntilanteisiin on otettu hyvin vastaan. Hyödynnämme jatkossakin Smartin innovaatioita”, sanoo kehitysjohtaja Marko Oinas YIT:ltä.

Smartin ominaisuuksia voit tarkastella tästä videosta: https://www.youtube.com/watch?v=1sdYav7ScBw

Caverionille 25 miljoonan euron kiinteistötekniikan kokonaistoimitus Float-toimistorakennukseen Saksassa

8d7a2e5c8a362476_800x800ar

Kuva: © RPBW Joachim Lézie-Cobert

Caverionille 25 miljoonan euron kiinteistötekniikan kokonaistoimitus Float-toimistorakennukseen Saksassa

Caverion on allekirjoittanut sopimuksen Immofinanzin kanssa teknisten järjestelmien toimituksesta Float-toimistorakennukseen Düsseldorfissa, Saksassa. Sopimuksen arvo on noin 25 miljoonaa euroa. Caverionin vastuulle tulee lisäksi teknisten järjestelmien toteutus rakennuksen tulevissa vuokratiloissa.

Float koostuu kuudesta rakennusta, joiden yhteenlaskettu lattiapinta-ala on noin 31 000 neliömetriä. Arkkitehti Renzo Pianon suunnittelemaan kompleksiin tulee toimistoja sekä ravintola- ja pysäköintitiloja. Floatin suunnittelu on huippuluokkaa, mikä asettaa korkeat vaatimukset myös teknisille asennuksille. Caverion on mukana varmistamassa rakennuksen soveltuvuuden vaativaan käyttöön toimittamalla esimerkiksi koko IT-infrastruktuurin sekä hälytys- ja turvajärjestelmät.

Caverion aloittaa kiinteistötekniikan kokonaistoimituksen alkuvuodesta 2017 ja asentaa seuraavat järjestelmät ja tuotteet: ilmanvaihto ja ilmastointi, jäähdytys, sähköistys, informaatio- ja viestintäteknologia, turvallisuus, automaatio sekä lämmitys, vesi ja viemäri. Rakennuksen tiettyihin osiin Caverion asentaa Krantzin jäähdytyskattojärjestelmät. Krantz on Caverionin tavaramerkki.

”Meillä on Saksasta monta asiakasreferenssiä tämänkaltaisista rakennuksista. Vahva asiantuntemuksemme takaa sen, että tavoitteena olevan Gold-tason LEED-sertifikaatin edellyttämät standardit täyttyvät”, sanoo Werner Kühn , Caverionin Saksan divisioonajohtaja.

Projekti on valmis syksyllä 2018. Immofinanz kuuluu Caverionin kiinteistöjen omistajat ja kiinteistökehittäjät -asiakassegmenttiin.

Lauttasaaren uusi keskus Lauttis avautuu aikataulussaan

ac27bc7f7650266d_800x800ar

Avajaisia juhlitaan 1. joulukuuta 

Kauppakeskus Lauttis avautuu Lauttasaareen 1.12. Kauppakeskuksen rakentaminen on edennyt suunnitellusti eikä Länsimetron viivästyminen vaikuta sen avaamiseen.

“Avaamme ovet torstaina klo 10 ja toivotamme kaikki tervetulleeksi saaren uuteen keskukseen”, kauppakeskuspäällikkö Sari Puhilas toteaa.

Kauppakeskuksessa palvelee kaksi markettia, Alko, apteekki ja runsaasti muita liikkeitä. Lisäksi keskuksessa on kahviloita ja ravintoloita. Täyteen vuokratun kauppakeskuksen kokonaispinta-ala on noin 6000 kerrosneliötä, ja länteen päin avautuu laaja tori-/terassialue. Lauttikseen sijoittuu myös Lauttasaaren posti ja keskuksessa on Otto-automaatti. Lauttis palvelee sekä saarelaisten päivittäisasioinnissa että keskuksen yhteyteen myöhemmin avautuvan Lauttasaaren metroaseman myötä myös ohikulkijoiden asiointitarpeissa nopeasti ja helposti.

“Metron avauduttua asemalla arvioidaan olevan jopa 20 000 käyttäjää vuorokaudessa”, kertoo YIT:n hankepäällikkö Sanni Tuomainen.

b25daba07ba7af0a_800x800ar

Viihtyisää asumista keskeisellä paikalla

Kohteen hankekehityksestä ja toteuttamisesta on vastannut YIT. Lauttis on hyvä esimerkki hybridikohteesta, jossa on onnistuneesti yhdistetty sekä infra-, toimitila- että asuntorakentamisen osaamista tiiviissä kaupunkirakenteessa.

“Lauttis tarjoaa myös tuleville asukkaille helppoa arkea, kun asuminen, palvelut ja erinomaiset joukkoliikenneyhteydet keskittyvät samaan paikkaan. Keskeinen sijainti on varmasti lisännyt Lauttiksen vetovoimaa, sillä lähes kaikki Lauttikseen sijoittuvat asunnot on jo myyty”, YIT:n pääkaupunkiseudun asuntorakentamisen johtaja Esa Turkka kertoo.

Kaikkiaan Lauttiksen yhteyteen rakentuu kolme asunto-osakeyhtiötä, joissa on yhteensä 136 asuntoa. Ensimmäiset asunnot valmistuvat helmikuussa ja loputkin ensi kesään mennessä.

Puomitonta pysäköintiä
Lauttiksen kahdessa kerroksessa sijaitsevat maanalaiset pysäköintitilat palvelevat kauppakeskuksen asiakkaita, taloyhtiöiden asukkaita sekä metron liityntäpysäköijiä. Pysäköintihallissa otetaan käyttöön puomiton, maksullinen ja valvontamaksuton pysäköinti. Autopay-järjestelmä on uudenlainen tapa operoida pysäköintiä: pysäköintihallissa ei ole puomeja eikä pysäköinninvalvontaa, mikä tekee pysäköinnistä sujuvaa ja käyttäjäystävällistä.

“Kehittämämme Autopay-konsepti perustuu autojen rekisterinumeroiden tunnistukseen”, EuroPark Finland Oy:n toimitusjohtaja Christer Hede kertoo.

Rekisteritunnistus aloittaa ja lopettaa pysäköintiajan, kun asiakas ajaa alueelle ja sieltä ulos eikä autoilijan tarvitse enää pysähtyä puomille. Asiakas voi valita maksutavan useista eri vaihtoehdoista.

Koko Lauttasaaren keskus

Lauttiksen kauppakeskuksen omistaa Aberdeen European Balanced Property Fund -kiinteistörahasto.

“Lauttis on monimuotoisuutensa osalta mielenkiintoinen lisä rahaston euroalueella sijaitsevien kohteiden salkkuun. Matalan riskin omaavana aluekeskuksena se sopii hyvin rahaston sijoitusstrategiaan”, Head of Asset Management Petri Bergström Aberdeenilta kertoo.

Keskuksen nimi Lauttis valittiin nimikilpailun avulla lauttasaarelaisten omalla päätöksellä. Lauttis-nimeä on käytetty Lauttasaaresta jo 1920-luvulla.

“Haluamme, että Lauttiksesta muodostuu lauttasaarelaisten uusi yhteisöllinen kohtaamispaikka ja viihtyisä saaren keskusta, jossa saa hyvää palvelua joka päivä”, kauppakeskuspäällikkö Sari Puhilas kiteyttää.

Lauttis

Lauttasaarentie 28
00200 Helsinki (Lauttasaari)
www.lauttis.fi

www.facebook.com/lauttiskauppakeskus/

Lehto Group rakentaa Lindströmille hotellitekstiileihin keskittyvän palvelukeskuksen Vantaalle

Lehto Group Oyj ja Lindström Oy ovat sopineet uuden palvelukeskuksen rakennuttamisesta Vantaan Koivuhakaan. Palvelukeskus käsittää tuotanto-, varasto- ja toimistotilojen lisäksi jakeluterminaalin. Palvelukeskus on kokonaisuudessaan noin 3 600 bruttoneliömetriä.

Rakennustyöt käynnistetään välittömästi ja tuotannollinen toiminta palvelukeskuksessa on tavoitteena aloittaa jo kesäkuussa 2017. Palvelukeskuksesta tullaan huoltamaan Lindströmin tytäryhtiön Comforta Oy:n hotellitekstiilejä.

”Lehdon talousohjatun rakentamisen malli tuodaan myös Lindströmin uuden pesulan projektiin. Se mahdollistaa laadukkaat ja kustannustehokkaat ratkaisut, mutta myös tiiviissä aikataulussa rakentamisen”, toteaa myyntijohtaja Jukka Pekonen Lehto Groupista.

”Meille aikatauluissa pysyminen on erittäin tärkeää. Siksi on hienoa, että pääsemme aloittamaan rakennustyöt sovitusti. Investoinnin myötä pystymme lisäämään tuotantokapasiteettiamme pääkaupunkiseudulla ja tarjoamaan yhä ketterämpää palvelua asiakkaillemme”, sanoo Jari Vihervuori, Senior Vice President, Lindström Group.

:VAASA: Kalarantaan nousee Kalastuksen talo

kalastuksen-talo-fiskets-hus

Vaasan Kalarannasta järjestetyn laatukilpailun voittaja on valittu. Kalastuksen talo –nimisen ehdotuksen mukaan rantaan nousee rakennus, jossa on ravintola, baari, kokous- ja saunatilat, kalakauppa sekä toimisto ja näyttelytila. Talon erikoisuutena on katon päällä kulkeva näköalareitti.

Vaasan kaupunki järjesti laatukilpailun Kalarannan rakennuspaikalle 1.6–30.9.2016. Kilpailuun saatiin viisi ehdotusta, joista kolme hyväksyttiin arviointiin mukaan. Kaupunginhallitus valitsi eilen 28.11. voittajaksi Smakkompanietin ehdotuksen Kalastuksen talo.

Kilpailuehdotukset käsitellyt arviointiryhmä oli tyytyväinen kilpailun tasoon, ja kaikki kolme jatkoon hyväksyttyä ehdotusta olivat laadullisesti hyviä. Valinta tehtiin kokonaisarvioinnin perusteella ja siinä huomioitiin esitetty suunnitelma, hakijaorganisaatio, yhteistyökumppanit ja liiketoimintakonsepti.

– Voittajaehdotuksen kokonaiskonsepti vastaa parhaiten kilpailun tavoitteisiin, ja suunnitelma on arkkitehtonisesti korkeatasoinen ja innovatiivinen, perustelee teknisen toimen johtaja Markku Järvelä.

Arviointityöryhmän mukaan rakennukselle on annettu voimakas ja kiinnostava muoto, jonka pääaiheena on kaareva katto. Kattopinta on myös otettu käyttöön julkisena ulkotilana, ja sen päällä kulkee näköalareitti. Suhteellisen matala, päätyihin päin laskeutuva rakennus jättää tilaa takana olevalle kaupunkisiluetille.

– Rakennus koostuu saman katon alla olevista erillisistä rakennuksista, joiden väleihin sijoitetut portaalit muodostavat julkista ulkotilaa. Pitkän rakennusmassan läpi pääsee kolmesta eri kohdasta meren rantaan, kuvailee Järvelä.

kalastuksen-talo-fiskets-hus-2

Pääroolissa kala

Arviointiryhmän mukaan voittajaehdotuksessa paikallisuuden ja historian merkitys on ymmärretty ja niiden avulla on luotu nykyaikainen liiketoimintakonsepti.

– Pääroolin saa kala ja kalastus, mikä on historiallisesti ja toiminnallisesti perusteltua. Paikasta halutaan luoda yhteinen olohuone, jonne kaikki kaupunkilaiset ovat tervetulleita, perustelee Järvelä.

Voittajan valinnassa korostettiin myös toiminnan monipuolisuutta ja ympärivuotisuutta.

Voittajaehdotuksen jättäneen Smakkompaniet-nimen takana ovat Strömsöstäkin tuttu kokki ja ravintolayrittäjä Michael Björklund sekä vaasalainen luovan alan tuottaja Johanna Stenback. Björklund luotsaa rakennukseen suunniteltua ravintolaa, joka keskittyisi lähiruokaan ja varsinkin kalaruokiin. Yhteistyökumppaneita ovat Köttdisken Malax Ab sekä Österbottens Fiskarförbundet r.f. Suunnittelusta vastaa arkkitehti Ann Charlott Hästö ACH Architecture Ab –arkkitehtitoimistosta.

Asemakaava valmiiksi alkuvuodesta

Suunnitelman työstämistä jatketaan yhteistyössä kaupungin kanssa. Ehdotuksessa rakentamista on sijoitettu annetun rakennusalan ulkopuolelle, mikä vaatii sekä suunnitelman että asemakaavaluonnoksen tarkistusta. Myös alueen muiden toimijoiden tarpeiden yhteensovittaminen ja julkisen tilan toteuttaminen edellyttävät jatkotyöstöä.

Vaasan kaupungin tekninen toimi jatkaa neuvotteluja valitun päähakijan kanssa suunnitelman kehittämisestä. Alue varataan voittaneelle päähakijalle 31.12.2017 saakka. Toteutuksen mahdollistava asemakaava pyritään saamaan valmiiksi alkuvuoden 2017 aikana.

Markku Järvelä kertoo, että Vaasan ranta-alueiden kehittämistä jatketaan edelleen.

– Tavoitteena on järjestää kilpailu sisäsataman alueen kehittämisestä vuoden 2017 aikana.

Destia urakoi Nostavantien kevyen liikenteen väylän Hollolassa – liikenneturvallisuus paranee

Destia on allekirjoittanut urakkasopimuksen Hollolan ja Lahden alueella sijaitsevan Nostavantien kevyen liikenteen väylän rakentamisesta Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen kanssa. Rakennuskohde sijaitsee lähellä Nostavan koulua ja valmistuessaan parantaa alueen liikenneturvallisuutta huomattavasi. Kevyen liikenteen väylä varmistaa koululaisille turvallisemman koulumatkan.

Hanke sisältää 3,6 kilometrin pituisen kevyen liikenteen väylän rakentamisen, josta 1,2 kilometriä rakennetaan korotettuna. Rakentamisen yhteydessä parannetaan myös maantien 14037 rakenteen kantavuutta 1,1 kilometrin matkalta ja uusitaan päällystettä 2 kilometrin matkalta. Samalla Nostavantien valaistusta uusitaan. Komolan siltapaikalle rakennetaan betonirakenteinen 30 metriä pitkä ja 3,5 metriä korkea tukimuuri. Ratkaisulla saadaan kevytväylä ja ajorata sopimaan nykyiselle teräsputkisillalle. Hankkeeseen kuuluu myös Hollolan kunnan vesihuoltolinjojen rakentaminen.

Työt hankkeella aloitetaan 12. joulukuuta kevytväylän pohjatöillä. Talven aikana rakennetaan lisäksi vesihuoltolinjoja. Tulevan kesän aikana urakoidaan tukimuuri ja päätien parantaminen sekä päällystämistyöt. Työt hankkeella valmistuvat lokakuussa 2017.

– Rakentamiskohde sijaitsee koulun läheisyydessä, joten kiinnitämme erityistä huomiota turvallisuusasioihin työmaalla. Haluamme taata pienille koululaisille turvallisen koulutien, jonka vuoksi muun muassa tukimuuri ja tietyöt Komolan sillalla tehdään koululaisten loman aikana, kertoo työpäällikkö Martti Tulonen .

EU tukee VVO:n energiatehokasta asuntotuotantoa Suomessa

_n1a5940

Kuva: VVO

Asuntosijoitusyhtiö VVO:lle on myönnetty Euroopan investointipankista 170 miljoonan euron laina energiatehokkaiden asuntojen tuotantoon.

EU tukee VVO-yhtymän uusien lähes nollaenergiarakennusten tuotantoa Euroopan investointipankista (EIP) myönnettävällä 170 miljoonan euron lainalla. Tästä kokonaissummasta allekirjoitettiin tänään ensimmäinen 75 miljoonan euron erä.

Laina taataan Euroopan strategisten investointien rahastosta (ESIR). ESIR on osa Euroopan investointiohjelmaa, joka on Junckerin komission strategia investointien lisäämiseksi ja työpaikkojen ja kasvun aikaansaamiseksi Euroopassa. Euroopan investointipankki toimii investointiohjelmassa Euroopan komission strategisena kumppanina. ESIR-rahaston takausten ansiosta Euroopan investointipankki voi lainoittaa useampia innovatiivisia hankkeita.

Rahoitusta saavassa VVO:n investointiohjelmassa on kyse useiden lähes nollaenergiarakennusten rakentamisesta. Asuntoja tulee yhteensä n. 1800, pinta-alaltaan kokonaisuudessaan 95 000 neliömetriä. Rakennuskohteita kaavaillaan pääkaupunkiseudulle Helsinkiin, Vantaalle ja Espooseen, mutta myös muille kaupunkialueille kuten Tampereelle. Koska uudet kohteet rakennetaan lähes nollaenergiarakennuksiksi, niiden tavoitteena on myös vähentää energiankulutusta ja hiilidioksidipäästöjä ja tukea tätä kautta EU:n päästövähennystavoitteita.

“Energiatehokkuuteen panostaminen on yksi kustannustehokkaimmista ja järkevimmistä tavoista vähentää päästöjä ja Suomi todellakin näyttää asiassa suuntaa sekä Euroopassa että globaalilla tasolla,” sanoo Euroopan investointipankin varapuheenjohtaja Jan Vapaavuori. “Olemme tyytyväisiä voidessamme tukea VVO:ta tässä. Yhdessä aiempien alalle tekemiemme investointien kanssa tämäkin myöntämämme laina osoittaa, että EIP priorisoi vakavissaan ilmastonmuutoksen torjuntaa. Kestävä kaupunkikehitys Suomessa on arvo sinällään, mutta käytännön tasolla se myös pienentänee asukkaiden energiankulutusta ja sitä kautta energialaskua.”

VVO:n toimitusjohtaja Jani Nieminen jatkaa: “Uudentyyppinen energiatehokas ja ilmastoystävällinen rakentaminen on avainasemassa investoidessamme uuteen rakentamiseen ja uudistaessamme vanhaa. Kehitämme asukkaille uusia asumisratkaisuja ja -palveluja parempaan kaupunkiasumiseen. Euroopan investointipankin rahoitus edistää uutta kasvua VVO-yhtymän strategian mukaisesti, ja uusien asuntojen myötä suomalaisten on helpompi muuttaa työn perässä kaupungistuvassa Suomessa.”

“Rakennusten energiatehokkuuden parantaminen edellyttää rahoitusta ja Euroopan investointiohjelmalla on tässä tärkeä rooli,” sanoo Euroopan komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen. “Lähes nollaenergia-asuntojen rahoittaminen on erinomainen käyttökohde EU:n lainatakaukselle ja toivonkin lisää hankkeita, jotka edistävät siirtymistä vähähiiliseen talouteen.”

Kaikki uudet rakennuskohteet tulevat olemaan Suomen ympäristöministeriön määritelmän mukaisia lähes nollaenergiarakennuksia. Koska hanke johtaa pienempään energiankulutukseen, se vaikuttaa ympäristöön myönteisesti vähentämällä ilmansaasteita ja kasvihuonekaasujen päästöjä. Vuotuisen primaarienergiankulutuksen säästön odotetaan olevan 1 721 MWh, mikä vastaa 18 prosentin vähennystä nykyisiin rakennusstandardeihin verrattuna. Hankkeen valmistuttua säästyy hiilidioksidipäästöjä siis 321,9 tonnia vuodessa.

Taustaa:

Euroopan investointipankki (EIP) on pitkäaikaista lainaa myöntävä EU-elin, joka on EU:n jäsenvaltioiden yhteisessä omistuksessa. Se tarjoaa pitkäaikaisrahoitusta EU:n poliittisia tavoitteita tukeviin investointikohteisiin. Suomi on 1,274 prosentin osuudella yksi EIP:n 28:sta osakkaasta. Yksin vuonna 2015 EIP myönsi suomalaisille hankkeille yli 1,6 miljardin euron edestä lainoja muun muassa terveydenhuollon, valmistusteollisuuden ja televiestinnän alalla. Energiatehokkaan rakentamisen alalla lainaa on aiemmin myönnetty myös YIT:n Tripla-hankkeelle ja asuntosijoitusyhtiö SATOlle.

VVO-yhtymä on Suomen suurin valtakunnallinen asuntokiinteistöyhtiö. Se perustettiin vuonna 1969 helpottamaan kaupunkeihin muuttavien työssäkäyvien asuntopulaa ja tarjoamaan turvallista ja kohtuuhintaista vuokralla asumista. Nykyään VVO on Suomen johtavia asuntosijoitusyhtiöitä, jolla on noin 35 000 vuokra-asuntoa Suomen suurimmissa kasvukeskuksissa. VVO:n visiona on olla asumisen edelläkävijä ja asiakkaan ykkösvalinta.

Euroopan investointiohjelman tavoitteena on lisätä investointeja työllisyyden ja kasvun edistämiseksi EU:ssa. Ohjelman avulla hyödynnetään nykyisiä ja uusia rahoituslähteitä entistä paremmin, poistetaan investointien esteitä sekä annetaan investointihankkeille näkyvyyttä ja teknistä tukea. Investointiohjelma on jo tuottanut hyvin tuloksia. Ohjelmaan kuuluvan ESIR-rahaston takauksella toteutettaviksi jo tähän mennessä hyväksyttyjenhankkeiden ja rahoitusjärjestelyjen odotetaan saavan liikkeelle 138,3 miljardin euron kokonaisinvestoinnit 27:ssä EU-maassa ja tukevan lähes 290 000 pk-yritystä. Komissio ehdotti syyskuussa ESIR-rahaston kasvattamista ja sen toimikauden jatkamista. Tuoreimmat tiedot ESIR-rahoituksesta löytyvät toimialoittain ja maittain jaoteltuina täältä. Lisätietoa komission ehdotuksista kehittää ESIR-rahastoa löytyy täältä.

YIT rakentaa asuntoja OP-Vuokratuotto-rahastolle noin 20 miljoonan euron arvosta

YIT ja OP-Vuokratuotto-erikoissijoitusrahasto ovat allekirjoittaneet sopimukset kahden kerrostalohankkeen rakentamisesta Vantaalle ja Järvenpäähän. Sopimusten arvo on yhteensä noin 20 miljoonaa euroa ja kohteisiin rakennetaan yhteensä noin 110 asuntoa.

Hankkeiden rakennustyöt käynnistyvät marraskuussa 2016 ja valmistuvat syksyllä 2017 ja keväällä 2018.

Hankkeet ovat osa OP-Vuokratuoton kanssa aiemmin solmittuja esisopimuksia.