Kulosaaren ostoskeskus korvataan kokonaan uudella rakentamisella

6374fdc0-ae1c-442e-8ddb-e798c832a8c5-main_image

Havainnekuva Kulosaaren ostoskeskuksen alustavista suunnitemista. Kuva: Arkkitehdit Rudanko + Kankkunen Oy

Kulosaaren vanha ostoskeskus aiotaan purkaa ja korvata uudella asuin- ja liikerakentamisella. Suunnitelmissa on rakentaa katutasoon uutta liiketilaa, jonka päälle sijoittuu kolme asuintaloa.

Asuintalot olisivat viidestä seitsemään kerrosta korkeita. Korttelin autopaikat tulisivat maan alle, ja pysäköintihalliin ajettaisiin Svinhufvudintieltä.

Aiemmin suunnitelmana oli purkaa ostoskeskus vain osittain ja peruskorjata säilyvä osa. Kaupunkisuunnittelulautakunta kuitenkin palautti suunnitelman kesäkuussa uudelleen valmisteltavaksi niin, että ostoskeskuksen voi purkaa kokonaan ja uusi rakentaminen on hieman aiemmin kaavailtua matalampaa.

Uusi suunnitelma on esillä 31. lokakuuta–18. marraskuuta info- ja näyttelytila Laiturilla, Narinkka 2, sekä verkkosivuilla osoitteessa www.hel.fi/suunnitelmat. Suunnittelusta järjestetään keskustelutilaisuus 8. marraskuuta kello 18–20 Kulosaaren ala-asteella.

Asemakaavaehdotus tulee kaupunkisuunnittelulautakunnan käsittelyyn näillä näkymin keväällä 2017. Lopullisesti kaavasta päättää kaupunginvaltuusto. Aloite Svinhufvudintien ja Kyösti Kallion tien kulmauksessa sijaitsevan ostoskeskuksen uudistamiseen on tullut ostoskeskuksen omistavalta yhtiöltä.

Professori Katja Lähtinen: Puumiljöistä kunnan uusi myyntivaltti?

katja-lahtinen-low-res-kuvaaja-mikko-lehtimaki

Vaasan yliopiston uusi puurakentamisen liiketoiminnan professori Katja Lähtinen Kuvaaja: Mikko Lehtimäki

Vaasan yliopiston uusi puurakentamisen liiketoiminnan professori Katja Lähtinen kannustaa kuntia miettimään, miten puurakentaminen voisi edistää niiden kilpailukykyä.

– Puurakentamisen tai laajemmin metsäsektorin menestys ei koske ainoastaan yrityksiä, vaan esimerkiksi kunnille puumiljöiden tietoinen aikaansaaminen kaavoituksen keinoin voi tulevaisuudessa olla merkittävä tekijä asuinviihtyisyyden lisäämisessä ja alueiden välisessä kilpailussa menestymisessä, Lähtinen sanoo.

Puurakentamisella on myös positiivisia vaikutuksia aluetalouteen puutuotteiden uusien markkinamahdollisuuksien myötä aina yksityismetsätaloudesta puutuotteiden jatkojalostukseen ja erilaisten palveluiden tarjontaan. Kotimaisten markkinoiden lisäksi puurakentamiseen ja uusiutuvien energianlähteiden käyttöön perustuva kaupunkialueiden toteutus voi Lähtisen mukaan tarjota kotimaisille alan yrityksille merkittäviä vientimahdollisuuksia tulevaisuudessa.

Lähtinen puhuu tänään iltapäivällä Puurakentamisen kasvun lähteet -seminaarissa Seinäjoella, jonka järjestäjiä ovat Suomen metsäkeskus, Vaasan yliopisto, Etelä-Pohjanmaan korkeakouluyhdistys ja Seinäjoen yliopistokeskus.

Lähtisen viisivuotinen professuuri Vaasan yliopistossa on osa Etelä-Pohjanmaan korkeakouluyhdistyksen hallinnoimaa Epanet-tutkimusverkostoa. Professorin toimipaikka on Seinäjoella. Uuden professuurin rahoittajia ovat Vaasan yliopiston lisäksi Metsäsäätiö, Vaasan, Seinäjoen ja Kokkolan kaupungit sekä Seinäjoen yliopistokeskus. Yrityksistä professuuria rahoittavat Lakea, Teak, Kotasen Puutyö, Simons Element, Kannustalo, Insinööritoimisto Savela ja Arkkitehtitoimisto Johan Ångerman.

Tutkimuspainotteisen professuurin alana on markkinalähtöinen liiketoiminnan kehittäminen, joka käsittää esimerkiksi uusien asiakaslähtöisten konseptien kehittämistä erityisesti suuren mittakaavan puurakentamisessa. Suuren mittakaavan puurakentamisella tarkoitetaan esimerkiksi puukerrostaloja, julkisia rakennuksia, maaseudun suuria rakennuskohteita, teollisuushalleja ja valmistaloja.

– Tavoitteeni on tehdä tutkimusta, jonka avulla luodaan uudenlaisten tuote- ja palvelukokonaisuuksien kautta liiketoimintamahdollisuuksia koko puurakentamisen arvoverkoston yrityksille. Tutkimuksessa tarkastellaan kotimaan markkinoilla olevia mahdollisuuksia, mutta otetaan aktiivisesti huomioon myös vientipotentiaalin kehittämiseen liittyvät mahdollisuudet, sanoo tänä syksynä professorina aloittanut Lähtinen.

Asukkaiden toiveet synnyttävät ideoita

Puurakentamisen prosessien toiminnan tarkastelemisen lisäksi Lähtisen mukaan on tärkeä löytää vastauksia myös siihen, mitä ihmiset kaipaavat rakennusten käytöltä ja asumiselta. Miten puulla voidaan tuoda jotain uutta heidän kokemusmaailmaansa? Etsimällä vastauksia tähän kysymykseen voidaan saada myös ideoita kokonaan uusista tuote-palvelukokonaisuuksista.

Lähtinen painottaa, että kysymys ei ole vain puurakennuksista, vaan myös ympäristön rakentamisesta, puurakennukseen sopivista sisustusratkaisuista, rakennusten ylläpidosta ja koko puurakentamisen verkostoista.

Suomessa on vahvat perinteet puun käytössä esimerkiksi omakotitalorakentamisessa, mutta puukerrostaloja haluttaisiin lisää. Lähtisen mukaan puu sopii materiaaliksi myös julkiseen rakentamiseen.

– Tärkeintä on, että puurakentamiseen löydettäisiin innovatiivisia rakentamisen ratkaisuja, jotka olisivat samanaikaisesti kustannustehokkaita ja joissa puu pääsisi parhaiten oikeuksiinsa tarjoten rakennusten käyttäjille kokonaan uudenlaisia hyötyjä ja elämyksiä. Rakentamisessa tulisi myös miettiä hyviä hybridiratkaisuja siten, että eri materiaalien parhaat ominaisuudet saataisiin kulloistenkin tarpeiden mukaan hyödynnettyä mahdollisimman hyvin.

 

Poliisi varoittaa rakennusalan yrityksiä rikosilmiöstä: Useita työmaamurtoja Helsingissä

Poliisi varoittaa rakennusalan yrityksiä Helsingin alueella tapahtuvista työmaamurroista: Työmaamurtoja on kirjattu Helsingissä keskimäärin yksi päivässä. Esimerkiksi viime sunnuntaina Pohjois-Helsingissä varkaiden mukaan lähti kolme aivan uutta lämpöpumppua ja perävaunu. Viikonloppuna varkaita kävi myös Itä-Helsingissä – työmaalta lähti mukaan erinäisiä työkaluja ja tietokoneita. Viikko sitten poliisi löysi Vallilaan jätetystä varastetusta autosta piikkauskoneen ja tasolaserin.

– Useimpia näistä tapauksista vaikuttaisi yhdistävän se, että varas menee työmaalle pimeän aikaan ja yleensä vielä viikonloppuna, ja vie sen mitä jaksaa kantaa mukanaan. Tekijät ovat varkauspuuhissa yleensä yksin tai kaksistaan, ja usein tällaisista tapauksista kiinnijääneet epäillyt ovat olleet päihteiden väärinkäyttäjiä, jotka olisivat yrittäneet muuttaa varastetun omaisuuden rahaksi, kertoo rikosylikomisario Kari Niinimäki Helsingin poliisilaitokselta.

Helsingissä on viime aikoina kirjattu myös törkeitä varkauksia työmailla, kun tekijät ovat vieneet rakennuspaikalta mukanaan tavaraa kymmenien tuhansien eurojen edestä. Tällaisia tapauksia Helsingissä on tänä vuonna ollut jo kymmenkunta.

– Suuremmissa keikoissa tekijät ovat saattaneet viedä esimerkiksi kalusteita ja valaisimia, joita voidaan käyttää myös muilla työmailla, Niinimäki jatkaa.

Iso osa työmaamurroista on kohdistunut hieman pienemmille työmaille. Työmaamurroilta välttyy parhaiten, kun panostaa niiden ehkäisyyn ennalta.

– Kaikenkokoisten rakennusyhtiöiden kannattaa satsata kunnollisiin lukitus- ja hälytysjärjestelmiin, ja työkalut ja -koneet kannattaa laittaa työpäivän lopuksi lukittuihin tiloihin. Näkyvillä järjestelmillä on usein myös rikoksia ennalta estävä vaikutus. Näkyvälle paikoille sijoitetuista kameroista voi myös olla alueella hyötyä, mutta yleensä paras tapa on vierailla työmailla säännöllisesti katsomassa onko kaikki kunnossa, Niinimäki muistuttaa.

Rakennusyhtiöiden kannattaa tarkistaa myös, että kunnossa ovat myös vakuutukset. Mikäli erinäisistä toimenpiteistä huolimatta työkaluja tai -koneita varastetaan, kannattaa asiasta tehdä pikaisesti rikosilmoitus. Isommissa varkaustapauksissa kannattaa ilmoittaa välittömästi hätäkeskukseen soittamalla 112, jotta poliisi voi tulla paikalle ja aloittaa heti tapauksen tutkinnan.

Tampereen Koipitaipaleenkatu 9:n vuokra-asunnot harjakorkeudessa

808bad38-4d83-40a6-9c87-8a9b8b899c16-main_image

VVO-konserni rakentaa Vuorekseen 42 Lumo-vuokra-asuntoa ja yhden katutason liiketilan. Savuton Koipitaipaleenkatu 9 valmistuu kesäkuussa 2017.

Koipitaipaleenkatu 9:n asunnoista 34 on erikokoisia kaksioita ja loput ovat kolmioita. Asunnoissa on lasitetut parvekkeet. Autokatospaikkoja talossa on 32.

– Asukkaiden viihtyvyyteen on satsattu rakentamalla ylimpään kahdeksanteen kerrokseen saunaosasto sekä Lumo-lounge, joka on monikäyttöinen asukkaiden yhteinen olohuone tai vaikka työtila terasseineen, sanoo kiinteistökehitysjohtaja Kim Jolkkonen VVO-yhtymästä.

Kohteen kokonaisurakoitsijana toimii Rakennusliike Tikirak Oy.

Monipuoliset asiakasedut, kuten vuokraan sisältyvä vesi ja laajakaista sekä edullinen vuokravakuus tekevät asumisesta vaivatonta. Myös lemmikit ovat tervetulleita asumaan. Koipitaipaleenkatu on savuton talo.

Vuoreksen lähipalvelut ovat alle kilometrin päässä ja alueella on hyvät ulkoilumahdollisuudet.

Koipitaipaleenkatu 9 harjannostajaisia vietetään 27.10.2017.

Tiilijulkisivu on käyttäjälleen elinkaariedullisin julkisivuratkaisu

tan-brick-wall-texture

Rakennusmateriaalin valinnalla on väliä. Tampereen teknillisen yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan jo 50 vuoden elinkaarella tarkasteltuna tiilijulkisivun käytönaikaiset kustannukset ovat puu- tai rappausvaihtoehtoihin nähden jopa yli 90 % alhaisemmat.

Asuinrakentaminen on kuluneen vuoden aikana selvästi vilkastunut ja alan toimijoiden yhteiseksi tavoitteeksi on nostettu kohtuuhintaisten asuntojen tuottaminen. Keskustelussa on kuitenkin ollut varsin vähän esillä se, miten rakennusmateriaalien valinnoilla on vaikutusta asumiskustannuksiin eli osakkailta tai vuokralaisilta kerättäviin maksuihin.

Tampereen teknillisen yliopiston tutkimuksessa tarkasteltiin 5-kerroksisen, julkisivupinta-alaltaan 1800 neliöisen kerrostalon eri julkisivuvaihtoehtojen elinkaarikustannuksia sekä verrattiin eri huoltojaksojen ja toimenpiteiden vaikutusta julkisivurakenteen kokonaistaloudellisuuteen. Vertailussa käytettyjen ulkoseinärakenteiden lämmön- ja ääneneristystasot olivat toisiaan vastaavat ja tarkastelujaksoina käytettiin 50 ja 100 vuoden elinkaarta. Tutkimukseen valittiin viisi Suomessa yleisesti käytössä olevaa kerrostalon julkisivumateriaalia eli tiili, puu, betoni sekä ohut- ja paksueristerappaus.


Kokonaiskustannukset ratkaisevat
 

Tutkimuksen mukaan tiilijulkisivu on nimellisarvoilla laskettuna sekä 50 että 100 vuoden elinkaaritarkastelussa edullisin, kun mukaan lasketaan rakentamis-, käyttö- ja purkukustannukset. Nimellisarvoilla tarkasteltuna 100 vuoden elinkaarijaksolla tiili oli kokonaiskustannuksiltaan esimerkiksi puujulkisivuun verrattuna 29-49 % edullisempi riippuen siitä, sijaitseeko rakennus sisämaassa vai rannikkoalueella. Eristerappauksiin nähden tiilijulkisivulle muodostuu kustannussäästöä 49-56 % riippuen siitä, onko vertailukohteena paksu- vai ohuteristerappaus.

2016-10-27-13_06_42-julkisivu_kokonaiskustannukset_graafi-pdf-nitro-reader-3

Myös 3 % korkokannalla nykyarvoon diskontattuna tiilijulkisivu on valkobetoni- tai tiililaattapintaisten elementtiratkaisujen ohella edullisin julkisivuvaihtoehto. Betonielementtijulkisivun elinkaaritaloudellisuutta arvioidessa on tosin huomioitava, että rakenteen korjaaminen käyttöiän päättyessä alkuperäisen kaltaisella ratkaisulla on erittäin hankalaa, ellei lähes mahdotonta.


Säästö rakentamiskustannuksissa siirtää kustannuksia käyttäjille
 

Tiilijulkisivun elinkaariedullisuus perustuu erityisesti sen vähäiseen käytönajan huolto- ja korjaustarpeeseen. Parhaan hyödyn tiilirakenteen elinkaariedullisuudesta saa siten käyttäjä, eli kiinteistön omistaja. Jo 50 vuoden elinkaarella tarkasteltuna tiilirakenteen käytönaikaiset kustannukset ovat muihin rakenneratkaisuihin verrattuna ylivoimaisesti alhaisimmat.

2016-10-27-13_06_16-julkisivu_kayttokustannukset_graafi-pdf-nitro-reader-3

Sisämaaolosuhteissa 50 vuoden ajalla pelkät käyttökustannukset tulevat tiiliverhotussa talossa 3 % korkokannalla nykyarvoon diskontattuna puujulkisivuun nähden 87 % halvemmaksi, rannikkoalueella eron kasvaessa 95 %:iin. Eristerappauksiin verrattuna tiilijulkisivu tulee kerrostalon omistajalle niin ikään halvemmaksi, sillä vastaavat säästöt ovat sisämaassa 92 % ja rannikolla 94 %. Mahdollinen huollon laiminlyönti kasvattaisi eroa entisestään, koska tiilijulkisivu ei juurikaan vaadi huoltotoimenpiteitä elinkaarensa aikana.

– Jos asumiskustannusten kohtuullistamiseen pyritään vain rakennuskustannuksia minimoimalla ja valitsemalla edullisimmat mahdolliset rakennusmateriaalit, siirretään kustannuksia kiinteistön käyttäjälle suurina käyttö- ja huoltokuluina. Yhteiskunnan, kiinteistöjen omistajien ja asukkaiden kannalta olisi sen sijaan järkevää rakentaa elinkaarikestävästi, Juha Karilainen Tiiliteollisuusliitosta toteaa.


Massiivisista korjauksista häiriötä asukkaille
 

Omaan asuinympäristöön kohdistuvat korjaukset ja saneeraukset aiheuttavat kustannusten lisäksi asukkaille myös monenlaista muutakin haittaa. Siksi vähän huoltoa tarvitsevat ja elinkaareltaan pitkäikäiset materiaalit ovat myös asumisviihtyvyyden kannalta parhaat vaihtoehdot. Julkisivumateriaaleista tiili on vähiten huoltoa tarvitseva ja siten myös pitkällä aikavälillä asukasystävällisin ratkaisu.

– Tiili vanhenee kauniisti säilyttäen arvonsa ja parhaimmillaan se kestää vuosisatoja. Hyviä esimerkkikohteita löytyy kaikkialta maailmasta, Juha Karilainen muistuttaa.

Uusia asuntoja rannan tuntumaan – As Oy Valkeakosken Majakka rakenteille

ce43e71d-55df-4ba1-a38a-b685ce85f852-main_image

Hartela Oy rakentaa 43 uutta huoneistoa Valkeakosken keskustaan, Apianlahden rannan tuntumaan. Kohde valmistuu maaliskuussa 2018 ja asuntojen myynti on alkanut.

Valkeakosken ydinkeskustassa sijaitsevan Asunto Oy Valkeakosken Majakan rakentamispäätös on tehty ja rakentaminen aloitetaan vielä tämän vuoden puolella. Kohde valmistuu maaliskuussa 2018.

Omalle tontille toteutettavassa kohteessa valmiina ovat jo Asunto Oy Valkeakosken Purje sekä Ankkuri ja nyt rakennettava viimeinen rakennus, Majakka täydentää kolmen talon kokonaisuuden. Asunto Oy Valkeakosken Majakka käsittää 43 huoneistoa, yksiöistä tilaviin neljän huoneen asuntoihin asti. Rakennuksessa on 2 387 asuinneliötä ja sen arkkitehtuurista vastaa AIHIO Arkkitehdit Oy.

Kohde sijaitsee aivan Apianlahden rannan tuntumassa, joten osasta asuntoja on esteettömät järvinäkymät. Alueen ulkoilumaastot ovat aivan omaa luokkaansa, ja niistä pääsee nauttimaan lähes kotiovelta. Keskustan palvelut ovat parin minuutin kävelymatkan päässä.

Hartela Oy:n aluejohtaja Antti Marttila toteaa asuntokaupan elpymisessä olevan positiivista nostetta, ja kuluttajien luottamus talouteen on kasvussa myös Valkeakosken alueella. ”Rakentaminen vaikuttaa toki myös työllisyysnäkymiin alueella”, iloitsee Marttila.

Hartelan toiminta kasvaa tällä hetkellä Pirkanmaan alueella, jossa työn alla on useita uusia kohteita.

”On hienoa päästä toteuttamaan viimeinen vaihe tästä näyttävästä asuntokokonaisuudesta Valkeakosken parhaalle paikalle. Uusien asunnonostajien lisäksi kiitokset kuuluvat myös Valkeakosken kaupungille ja Valkeakosken Osuuspankille, jotka ovat osaltaan olleet myötävaikuttamassa hankkeen aloittamiseen”, Marttila kommentoi.

Valkeakosken Osuuspankin toimitusjohtaja Juha Luomala kertoo, että Asunto Oy Majakan rakentamisen jälkeen ydinkeskustan yksi keskeisimmistä alueista on valmis. “Kohteeseen tulee upeita asuntoja ja alue toimii kaupungin käyntikorttina. Kaupunki kasvaa ja kehittyy vain rakentamisen myötä, joten tämä kehitys tukee myös ydinkeskustan erikoisliikkeitä ja kauppoja. Kerrostalorakentaminen on ollut vaisua kahden viime vuoden aikana, joten Hartelan avaus tulee erinomaiseen aikaan”, toteaa Luomala.

 

Arabia135-tehdaskorttelin ideakilpailun voittajat valittu

4abec4b0-2620-4478-9902-10d8489568e5-main_image

Helsingin Arabia135-tehdaskorttelin uudistamiseksi järjestetyn ideakilpailun voittajat on valittu. Palkintolautakunta päätti yksimielisesti jakaa 1. palkinnon ehdotuksille Frank ja Kilta.

Varma kutsui korttelin kehittämistä ideoivaan kilpailuun kaikkiaan yhdeksän arkkitehtitoimistoa. Seuraavat arkkitehtitoimistot ovat tehneet palkitut ehdotukset:

  • Frank: Anttinen Oiva Arkkitehdit Oy, arkkitehdit Selina Anttinen ja Vesa Oiva.
  • Kilta: Verstas Arkkitehdit Oy, arkkitehdit Ilkka Salminen, Jussi Palva, Riina Palva ja Väinö Nikkilä.

Arabiankadun ja Muotoilijankadun välissä, Hämeentien varressa sijaitsevan korttelin uudistaminen on Helsingin suurin valmiiseen kortteliin tuleva uudistushanke.

Korttelista tulee portti koko alueelle

– Uudistuksen lähtökohtana on, että Arabia135-tehdaskortteli toimii aktiivisena porttina koko alueelle. Saimme kilpailusta korttelin kehittämiseen uusia ja reippaita ideoita, joiden avulla voimme kehittää tilasta elävän, monipuolisen, aktiivisen ja yhteisöllisen, iloitsee Varman kiinteistöistä vastaava sijoitusjohtaja Ilkka Tomperi.

8bffee77-d07f-4160-837f-accebdf258a7-original

a6e88439-d965-4049-a581-4d28429a910a-original

– Palkittujen ehdotusten toiminnalliset ideat ja arkkitehtoninen ilme olivat kilpailun parhaat. Niitä yhdistämällä pystymme parhaiten kehittämään korttelista koko Arabian alueen sydämen, kertoo Tomperi.

Kilpailussa on ideoitu kortteliin muun muassa monimuotoisia asuntoja kaiken ikäisille, terveyspalveluja, liikunta- ja yhteistiloja, korttelisaunaa, designliikkeiden rypästä, luovia työtiloja ja liiketiloja yrityksille, päivittäistavarakauppaa, kahviloita ja ravintoloita. Uudet aukiot ja korttelin läpikulkuyhteydet helpottavat liikkumista ja parantavat suuren korttelin käytettävyyttä.

Muun muassa Fiskars, nykyiset designliikkeet, kirjasto, Pop & Jazz Konservatorio ja Lume-keskus säilyvät alueella. Kortteliin asettuu uutena isona toimijana Metropolia Ammattikorkeakoulu.

Korttelin tarkempi suunnittelu käynnistyy

Korttelin kehittämistä jatketaan voittaneiden ehdotusten tekijöiden kanssa. Ideakilpailun jälkeen käynnistyy asemakaavan muutoksen valmistelu, jonka yhteydessä muun muassa päätetään, millaisia rakennuksia ja toimintoja kortteliin rakennetaan. Korttelia suunnitellaan yhdessä sen käyttäjien ja alueen asukkaiden kanssa.

Arabia135-korttelin ideakilpailusta ja korttelin löytyy lisätietoa Arabia135.fi-sivustolta: www.arabia135.fi

Skanskalta uusi kerrostalo Aurajoen varrelle Turun Telakkarantaan

© Tietoa Finland Oy
© Tietoa Finland Oy

Teollisuushistoriallisesti merkittävän Turun Telakkarannan asuinalueen rakentaminen etenee. Nyt ennakkomarkkinointiin tulee As. Oy Turun Kuunarinranta, jonka rakentaminen on tarkoitus aloittaa keväällä 2017. Skanskan rakentamat uudet kodit ovat muuttovalmiita kesällä 2018.

Turun Telakkarannasta on lähivuosina rakentumassa yksi kaupungin vetovoimaisimmista asuinpaikoista ja kävelykatualueista, eräänlainen kaupunkilaisten olohuone. Skanska on ollut mukana alueen rakentamisessa vuodesta 2012 asti. Vuonna 2013 Telakkarantaan valmistui Skanskan rakentama As. Oy Turun Paraatiranta, vuonna 2014 Andronoksenranta ja 2015 Turun Telakanportti. Asuinalue on herättänyt runsaasti kiinnostusta ja kaikki Skanskan rakentamat asunnot on myyty. Seuraavan asuinkerrostalon, Kuunarinrannan, myötä Skanska nousee alueen suurimmaksi rakentajaksi.

Kuunarinranta nousee Telakkarannassa arvostetulle paikalle Aurajoen varteen, osoitteeseen Unioninkatu 16. Kahdeksankerroksiseen asuinkerrostaloon tulee yhteensä 33 omistusasuntoa 34 neliöisestä kaksiosta aina 121,5 neliöiseen kolmioon. Kaikkiin asuntoihin tulee suuret lasitetut parvekkeet, joista avautuvat näkymät Aurajoelle. Rakennuksen julkisivu on paikalla muurattua punatiiltä, joka yhdistää uudisasunnon kauniisti alueen teolliseen historiaan.

Telakkarantaan rakennetaan yhteinen merellinen pihakansi laiturimaisine kulkureitteineen ja heinikkomaisine kasveineen. Pihakannen alle sijoitetaan autohalli, johon tulee 31 myytävää autopaikkaa myös Kuunarinrannan asukkaille.

”Telakkarannan suunnittelussa on alusta asti vaalittu historiallisesti arvokkaan alueen alkuperäistä ja ainutlaatuista tunnelmaa. Alueen historia näkyy ja välittyy niin uusien talojen julkisivuista kuin vanhoista suojelluista telakkanostureistakin, jotka säilytetään uusien rakennusten rinnalla”, kertoo Skanska Kotien hankekehitysjohtaja Jari Martinmäki.

”Telakkarannan kaltainen alue kantakaupungin läheisyydessä on harvinaisuus. Vanha teollisuusmiljöö on jalostunut moderniksi asuinalueeksi, joka antaa rouheutta ja ryhdikästä ilmettä Aurajokisuun rantamaille”, kuvailee Martinmäki. Myös suora yhteys Airistolle on tulevaisuudessa yksi alueen ainutlaatuisia valtteja.

Telakkaranta on kaavoitettu vuonna 2005 pidetyn arkkitehtikilpailun voittajaehdotuksen mukaisesti. Alueen rakentaminen kestää noin kymmenen vuotta. Kaiken kaikkiaan Telakkarantaan nousee noin 20 rakennusta ja niihin noin 600 uutta asuntoa.

Lemminkäinen rakentaa Nepenmäen koulun Joensuuhun

Lemminkäinen ja Joensuun kaupunki ovat sopineet Nepenmäen koulun rakentamisesta Joensuuhun. Työ suoritetaan jaettuna urakkana, jossa Lemminkäinen vastaa rakennusteknisistä töistä. Työt alkavat syksyllä 2016 ja päättyvät kesällä 2018. Hankkeen kokonaisarvo on 22,7 miljoonaa euroa, josta Lemminkäisen osuus on 13 miljoonaa euroa.

Joensuuhun rakennettavan Nepenmäen yhtenäiskoulun uudisrakennus on kerrosalaltaan 10 745 m2, ja sitä käyttää noin 700 koululaista ja sata henkilökunnan edustajaa. Lisäksi rakennukseen sijoitetaan kirjasto sekä liikunta-, vapaaopisto- ja nuorisotoiminnan tiloja käyttöasteen nostamiseksi mahdollisimman suureksi.

”Pyrimme saamaan tiloista pedagogisesta näkökulmasta joustavat ja monikäyttöiset. Tämän päivän uuteen oppimisympäristöön kuuluvat myös muun muassa uudella teknologialla varustetut erikoisluokat. Meillä on positiivisia kokemuksia Lemminkäisen osaamisesta Karhunmäen kouluhankkeen yhteydessä”, sanoo Joensuun tilakeskuksen johtaja Timo Korhonen.

Lemminkäinen rakentaa parhaillaan Joensuussa myös kuutta asuinkerrostaloa.

YIT aloitti uuden kerrostalon rakentamisen aluekehityshankkeessaan Pietarissa

bad71346504ac116_org

YIT on käynnistänyt uuden kerrostalon rakentamisen Novo Orlovski -nimisessä aluekehityshankkeessaan Pohjois-Pietarissa. Lokakuussa käynnistetyn hankkeen arvo on noin 20 miljoonaa euroa, ja sen on määrä valmistua syksyllä 2018. Aloitus kirjattiin vuoden kolmannelle vuosineljännekselle.

Novo Orlovskin nyt käynnistetty kohde käsittää noin 340 asuntoa, joiden yhteispinta-ala on noin 12 300 neliömetriä. Hankkeen yhteydessä rakennetaan liike- ja toimitiloja noin 900 neliömetriä. Asuntojen suunnittelussa on kiinnitetty huomiota toiminnallisuuteen ja kohtuuhintaisuuteen. Kohteeseen on suunniteltu sekä paljon avokeittiöllisiä asuntoja että pieniä yksiöitä, joilla on hyvä hinta-laatusuhde.

Kokonaisuudessaan Novo Orlovskin 46 hehtaarin suuruiselle tontille valmistuu vajaat 10 000 asuntoa. Kohteeseen rakennetaan lisäksi useita pysäköintilaitoksia, päiväkoteja, kouluja, kauppoja, apteekkeja, urheilu- ja vapaa-ajankeskus sekä muita toimitiloja palveluita ja kauppaa varten. Hanke sijaitsee Pohjois-Pietarissa erinomaisten liikenneyhteyksien ja palveluiden tuntumassa.