Rakentajat sanoutuvat irti rasismista

10391635_189339383251_5363834_n

Suomen rakentajat ovat kiinnittäneet huolestuneina huomiota rasistisen puheen, uhkailun ja väkivallan lisääntymiseen. Rakennusliiton hallituksen mukaan vihaa ja eriarvoisuutta lietsova puhe vahingoittaa yksittäisten ihmisten lisäksi myös koko suomalaista yhteiskuntaa.

Rasismi on ajattelu- ja toimintatapa, joka lietsoo vihaa ja luo eriarvoisuutta ihmisten välille ja kieltää jokaiselle yhtäläisesti kuuluvat ihmisoikeudet.

-Tällainen toimintatapa on selkeässä ristiriidassa Rakennusliiton edustamien, inhimillisyyttä, tasa-arvoisuutta ja tasapuolisuutta edustavien periaatteiden kanssa.

-Rakennustyömailla tehdään joka päivä työtä monia eri kansallisuutta, uskontoa ja kulttuuritaustaa edustavien ihmisten kanssa. Rakentajat ovat siksi myös arkielämän tärkeitä tiennäyttäjiä.

Rakennusliitto korostaa, että jokaiselle ihmiselle kuuluu yhtäläinen arvo ja tasavertainen kohtelu sekä rakennustyömailla että laajemminkin suomalaisessa yhteiskunnassa. Rakentajat vastustavat kaikenlaista vihan, halveksunnan ja syrjinnän lietsomista. Se on vaarallista toimintaa, joka saattaa riistäytyä helposti myös fyysiseksi väkivallaksi.

-Meillä kaikilla on oltava oikeus työskennellä, viettää vapaa-aikaa tai liikkua turvallisesti ilman pelkoa.

Rakentajat sanoutuvat irti kaikesta rasismista ja väkivallasta.

-Me haluamme toimia työpaikoilla ja asumisalueilla siten, että kaikki ihmiset voivat kokea olonsa turvalliseksi. Rakentajat omalta osaltaan sitoutuvat siihen, ettei vihan kierre yhteiskunnassa syvene.

Uusia asumisoikeusasuntoja Espoon Kurttilaan

nahkasuutarintie-7-havainnekuva

TA-Yhtiöihin kuuluva TA-Asumisoikeus Oy rakennuttaa Espoon Kurttilaan rivitaloasuntoja. Asumisoikeusasunnot rakennetaan kehittyvälle asuinalueelle läntiseen Espooseen, Kauklahden ja Saunalahden välille. Alueella on päiväkoteja ja kouluja sekä luonnonläheisiä ulkoilumaastoja.

Nahkasuutarintie 7:n asumisoikeuskohteeseen rakennetaan kolme kaksitasoista rivitaloa, joihin tulee yhteensä 22 asumisoikeusasuntoa. Kaikissa asunnoissa on oma piha ja parveke, sauna, laminaattilattiat ja laatoitetut kylpyhuoneet. Asumismukavuutta lisäävät sälekaihtimet ja keraaminen liesi keittiössä.

nahkasuutarintie-7-havainnekuva-2

Haku Nahkasuutarintie 7:n asumisoikeusasuntoihin on alkanut ja ensimmäinen hakuaika jatkuu 8.10.2016 saakka. Asuntojen arvioitu valmistumisaika on 30.9.2017.

Mikä on asumisoikeusasunto? Asumisoikeusasukas maksaa 15 % osuuden asunnon hankintahinnasta asumisoikeusmaksuna ja saa asuntoon elinikäisen asumisoikeuden. Kuukausittain asukas maksaa asunnostaan käyttövastiketta, joka on alhaisempi kuin alueen vastaavan tasoisten vuokra-asuntojen yleinen vuokrataso. Pois muuttaessa asukas saa asumisoikeusmaksun takaisin rakennuskustannusindeksillä tarkistettuna.

Tuusulan Bostoninkaari 2:een valmistuu 61 Lumo-asuntoa

176508d8-279d-4d9e-981b-fe700f933532-main_image

VVO-konsernille valmistuu 61 vuokrakotia Tuusulaan entisen Amerin tupakkatehtaan maille. Bostoninkaari 2:n Lumo-asunnot valmistuvat kolmeen hissilliseen taloon helmikuussa 2017.

Bostorinkaari 2:n Lumo-asunnot ovat erikokoisia yksiöitä, kaksioita ja saunallisia perheasuntoja.  Käytännölliset ja vaaleailmeiset asunnot voi helposti sisustaa omaksi kodiksi. Keittiössä on kalusteuuni, keraaminen liesitaso ja astianpesukone helpottamassa arkea. Myös ruokailuryhmä mahtuu mukavasti keittiön yhteyteen. Kaakeloiduissa kylpyhuoneissa on miellyttävä mukavuuslattialämmitys. Kaikissa asunnoissa on lasitettu parveke, kuin lisähuone kesällä.

Harjakattoiset Bostoninkaari 2:n kolme nelikerroksista, hissillistä taloa muodostavat rauhallisen sisäpihan leikkipaikkoineen. Lämpöpistokkeellisia autopaikkoja on 61 autolle. Asukkaiden yhteiskäytössä on saunatilat sekä maksuton talopesula ja kuivaushuone.

Luonnonläheinen asuinalue sijaitsee hyvien palvelujen lähellä Hyrylän, Riihikallion ja Sulan kupeessa. Päiväkodit, koulut ja päivittäistavarakauppa löytyvät läheltä.

Bostoninkaari 2 on ensimmäisiä savuttomia taloja, missä uusi 15.8.2016 voimaan tullut tupakkalaki kieltää tupakoinnin talon asunnoissa, parvekkeilla sekä yhteisissä tiloissa koko talossa. Tupakointi on sallittu ainoastaan tarkoitukseen osoitetulla alueilla.

Lumo-asuntojen monipuoliset asiakasedut, kuten vuokraan sisältyvä vesi ja laajakaista sekä edullinen vuokravakuus ja erilaiset asiakastapahtumat tekevät asumisesta helppoa ja vaivatonta.

Uusia asumisoikeusasuntoja Nuutin pientaloalueelle Jyväskylän Palokkaan

heinakuja-1-ja-2-havainnekuva

TA-Yhtiöt rakennuttaa Jyväskylän Palokkaan, Nuutin rauhalliselle pientaloalueelle uusia asumisoikeusasuntoja. Osoitteeseen Heinäkuja 1 ja 2 rakennetaan neljä kaksikerroksista taloa, joihin tulee yhteensä 34 saunallista asuntoa. Palokan liikekeskus palveluineen sijaitsee parin kilometrin etäisyydellä ja lähistöllä on luonnonläheisiä ulkoilumaastoja. Jyväskylän keskustaan on matkaa noin kahdeksan kilometriä.

Heinäkuja 1 ja 2:n viihtyisissä vaaleansävyisissä asunnoissa on laminaattilattiat, laatoitetut kylpyhuoneet, parvekelasitus sekä keittiössä keraaminen liesi. Autopaikkoja on runsaasti, 52 kpl, joten tilaa löytyy jopa perheen kakkosautolle. Taloissa on hissit.

Haku Heinäkuja 1 ja 2 asumisoikeusasuntoihin on alkanut ja ensimmäinen hakuaika jatkuu 9.10.2016 saakka. Asuntojen arvioitu valmistumisaika on 30.9.2017.

Mikä on asumisoikeusasunto? Asumisoikeusasukas maksaa 15 % osuuden asunnon hankintahinnasta asumisoikeusmaksuna ja saa asuntoon elinikäisen asumisoikeuden. Kuukausittain asukas maksaa asunnostaan käyttövastiketta, joka on alhaisempi kuin alueen vastaavan tasoisten vuokra-asuntojen yleinen vuokrataso. Pois muuttaessa asukas saa asumisoikeusmaksun takaisin rakennuskustannusindeksillä tarkistettuna.

Martinlaakson keskustakorttelin toteuttaminen alkaa

1-pohjolarakennus_uusimaa_martinlaakso

Näkymä Martinlaakson keskustakortteliin Laajaniityntieltä. Etualalla päivittäistavarakauppa toreineen.

Vantaan Martinlaaksossa vanhan, lähes tyhjillään olevan ostoskeskuksen eli Martinkeskuksen alueen uudistaminen alkaa. Asemakaavan muutos perustuu tontinluovutuskilpailuun, jonka Pohjola Rakennus Oy Uusimaa voitti vuonna 2014.

Martinkeskuksen viimeiset liikkeet sulkevat ovensa lokakuun alussa ja ostoskeskuksen purkaminen aloitetaan marraskuussa. Purkutyöt kestävät pari kuukautta, joten varsinaiset rakennustyöt aloitetaan ensi vuoden alussa.

Uusi keskustakortteli sijoittuu Martinlaaksontien ja Martinlaaksonpolun väliin rajautuen Martinlaaksonkujaan ja Mika Häkkisen aukioon.

Kortteliin tulee neljä kahdeksankerroksista pistetaloa sekä kolme viisikerroksista lamellitaloa. Asuntoja niissä on yhteensä reilut 300. Alueelle tulee myös liiketiloja asuintalojen katutasoon, erillinen päivittäistavarakauppa sekä pysäköintihalli pihakannen alle.

Kaavan sallima rakennusoikeus on kerrostaloille 18 350 k-m2 ja päivittäistavarakaupalle 500 k-m2.

Ensimmäisessä vaiheessa tullaan rakentamaan kolme asuintaloa, liikerakennus sekä niiden edellyttämät pysäköinti-, piha- ja huoltojärjestelyt. Suunnitelmien mukaan ne valmistuvat vuonna 2018.

2-pohjolarakennus_uusimaa_martinlaakso2

Martinlaakson keskustakorttelissa varataan tilaa myös taiteelle ja asukkaiden kädenjäljelle. Julkisivujen pääasialliset materiaalit ovat tiili, rappaus ja graafinen betoni.

Martinlaakson keskustakorttelista kehitetään urbaani ja aktiivi kaupunkitila.

– Pohjola Rakennus Oy Uusimaa kiinnostui Martinlaakson keskustan kehittämisestä, koska hanke sopii profiililtaan ja kooltaan yhtiömme strategiaan erinomaisesti. On ilo olla mukana uudistamassa Martinlaakson kaltaista perinteistä kaupunginosaa. Kehäradan liikennöinnin alkaminen viime vuonna lisäsi alueen kiinnostavuutta entisestään. Vastaavan tyyppisiä hankkeita meillä on käynnissä Helsingin Kannelmäessä ja Roihuvuoressa sekä Espoon Matinkylässä, toimitusjohtaja Kim Bono toteaa.

Martinlaakson keskustakorttelin arkkitehtisuunnittelusta vastaa Arkkitehtitoimisto Petri Rouhiainen Oy.

Myyrmäki-liike järjesti sunnuntaina 25.9. Martinkeskuksessa jäähyväiskonsertin Vantaan kaupungin kulttuuritoimen toimeksiannosta. Pohjola Rakennus Oy Uusimaa oli tapahtuman toinen pääyhteistyökumppani. Tilaisuus keräsi runsaasti sekä esiintyjiä että yleisöä.

Elinkaarimallilla toteutettavan Hämeenlinnan Nummen palvelukeskuksen peruskivi muurattiin

b9fb56b7d8cef107_800x800ar

Näkymä pääsisäänkäyntiin. Kuva: Linja Arkkitehdit

Elinkaarimallilla toteutettavan Hämeenlinnan Nummen palvelukeskuksen peruskivi muurattiin

Älykäs rakennus on suunniteltu yhteistyössä tulevien käyttäjien kanssa.

Hämeenlinnan Nummen palvelukeskuksen rakentaminen on edennyt peruskiven muuraukseen.  Peruskiven muuraajina 21. syyskuuta toimivat Hämeenlinnan kaupunginjohtaja Timo Kenakkala ja apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo , YIT Rakennus Oy:n toimitusjohtaja Kari Kauniskangas sekä Caverion Suomi Oy:n toimitusjohtaja Jarno Hacklin .  Heidän lisäkseen juhlallisuuksiin osallistui hankkeen valmistelussa ja toteutuksessa mukana olevia sekä tulevien käyttäjien edustajia.

be8504b94aff28b5_800x800ar

Näkymä aulasta. Kuva: Linja Arkkitehdit

YIT ja Caverion toteuttavat Nummen palvelukeskuksen elinkaarimallilla. Keskuksen rakentaminen käynnistyi kesäkuussa 2016 maanrakennustöillä. Hankkeen on määrä valmistua kesällä 2018.

”Elinkaaren näkökulmasta olemme vasta alkutaipaleella, mutta huomattava osa onnistumisen edellytyksistä on luotu jo suunnitteluvaiheessa. Nyt huolehditaan siitä, että suunnitelmat muuttuvat korkeatasoiseksi ja laadukkaaksi toteutukseksi”, totesi Kauniskangas.

Elinkaarihanke kattaa palvelukeskuksen rakentamisen ja kiinteistön hoidon, huollon ja kunnossapidon 20 vuoden ajan.

”Elinkaarimalli varmistaa kaupungille olosuhteiltaan hyvän, kunnossa ja käytettävissä olevan kiinteistön, jonka energiatehokkuus ja suunnitelmallinen ylläpito takaavat kiinteistön alhaisen hiilijalanjäljen”, Hacklin sanoi.

Koko kylän kohtauspaikaksi kaavailtu palvelukeskus pitää sisällään yhtenäiskoulun, kirjaston, monipuoliset liikunta-, sosiaali- ja terveyspalvelujen tilat sekä kulttuuripalveluita.

Nummen palvelukeskus on suunniteltu yhteistyössä tulevien käyttäjien kanssa palvelemaan eri-ikäisiä ihmisiä sekä uutta, ilmiöpohjaista oppimista korostavaa opetussuunnitelmaa. Koulun, sen tekniikan ja akustiikan tulee tarjota mahdollisuuksia monimuotoiseen työskentelyyn.

”Yhtenä esimerkkinä voidaan mainita perusopetuksen tiloihin tuleva valaistusratkaisu, joka seuraa päivänvalon rytmiä. Älykäs rakennus tukee ihmisten toiminnallisuutta ja aktiivisuutta”, Hacklin kuvaili.

”Onnistuminen elinkaarihankkeissa edellyttää kaikkien osapuolten tiivistä ja ratkaisukeskeistä yhteistyötä. YIT, Caverion, oppimisympäristön suunnittelijat, tilaaja ja tietysti käyttäjät tarvitaan mukaan hyvän lopputuloksen varmistamiseksi. Kukaan ei voi onnistua yksin”, Kauniskangas summasi.

Setlementtiasunnot Oy rakennuttaa neljä vuokrataloa Joensuun Penttilänrantaan

c56c3d80-d462-4e0c-b6bc-47315162a459-main_image

Joensuun Penttilänrantaan Kutterinkuja 2 ja 4 valmistuu keväällä 2018 kuusi asuinkerrostaloa, joista neljä rakennuttaa Setlementtiasunnot Oy, kaksi muuta rakennuttaa Joensuun Kodit Oy. Urakoitsijana on Lemminkäinen. Setlementtiasuntojen urakan arvo on noin 11 miljoonaa euroa. Penttilänranta on uusi asuin- ja virkistysalue, jonne tulee noin 4000 asukasta.

Pielisjoen varrella, entisellä saha-alueella työt alkavat syksyllä 2016. Monisukupolviseen kortteliin, Setlementtiasuntojen vuokrataloihin valmistuu yksiöitä, kaksioita ja kolmioita, 29-61,5 m2, yhteensä 104 asuntoa, joista 20 on tarkoitettu kehitysvammaisille.

Setlementtiasuntojen ja koko korttelin alueelle luodaan ainutlaatuista yhteisöllisyyttä, elämää erilaisten ihmisten kesken. Koko korttelin alueella toimii Setlementtiasuntojen yhteisökoordinaattori, joka auttaa, tukee ja kannustaa asukkaita yhteisen tekemisen löytämisessä ja ylläpitämisessä. Korttelissa yhteisöllisyys lähtee asukkaista: mitä asukkaat osaavat, taitavat, tietävät ja mitä he haluavat jakaa toistansa kanssa.

Lemminkäinen louhii maanalaisen jätevesipuhdistamon Mikkeliin

Lemminkäinen ja Mikkelin vesilaitos ovat sopineet Mikkelin uuden maanalaisen jätevesipuhdistamon kalliorakennusurakan toteuttamisesta. Työt alkavat syyskuussa 2016 ja valmistuvat kesäkuussa 2018. Urakan arvo on 12,3 miljoonaa euroa.

Urakkasopimukseen sisältyy Metsä-Sairilan alueelle tulevan jätevesipuhdistamon louhinta ja kalliotilojen lujittaminen sekä ajoluiskan ja luolaan tulevien betonirakenteiden rakentamista. Lemminkäinen louhii urakan aikana yhteensä noin 160 000 kiintokuutiometriä kalliota uuden puhdistamon tieltä.

”Uudesta puhdistamosta on tulossa yksi Euroopan tehokkaimmista ja moderneimmista jätevesipuhdistamoista. Olemme tyytyväisiä, että saimme kokeneen ja luotettavan kalliorakentajan toteuttamaan yhden hankkeen isoimmista urakkakokonaisuuksista. Uskomme, että tämä on eduksi koko hankkeelle”, kertoo Mikkelin vesilaitoksen johtaja Reijo Turkki.

”Maanalainen jätevesipuhdistamo rakennetaan Metsä-Sairilan jätehuoltoaseman yhteyteen, jossa teimme aiemmin tänä vuonna urakan valmistelevia töitä. Varmistamme, että jätehuoltoaseman toimintaa häiritään mahdollisimman vähän”, kertoo Lemminkäisen infraprojektit-liiketoimintasegmentin johtaja Harri Kailasalo.

Vt 9 Jännevirran silta -hankkeen urakoitsijaksi valittu Kreate Oy

Liikennevirasto on hankintapäätöksellään 16.9.2016 valinnut vt 9 Jännevirran silta -hankkeen urakoitsijaksi Kreate Oy:n. Varsinainen sopimus on tarkoitus allekirjoittaa lokakuun alkupuolella meneillään olevan valitus- ja oikaisuvaatimusajan jälkeen.

Työt käynnistyvät sopimuksen allekirjoituksen jälkeen lokakuu puolivälissä 2016. Syksyn aikana työt keskittyvät sillan perustusten tekemiseen ja siltapenkereiden rakentamiseen.

Jännevirran silta on Kuopion ja Siilinjärven rajalla olevan valtatie 9:n silta, joka ylittää Saimaan syväväylän Jännevirran kylän kohdalla. Valtatie 9 on tärkeä Joensuu–Kuopio välinen tie. Hankkeessa rakennetaan uusi kiinteä silta salmen yli, nykyisen sillan eteläpuolelle. Valtatien linjauksen ja tasauksen parantamista tehdään noin 3 km:n matkalla sillan molemmilla puolin. Lisäksi hankkeessa parannetaan yksityisteiden liittymiä ja kevyen liikenteen järjestelyjä sekä uusitaan tie- ja katuvalaistusta.

Uusi leveämpi ajorata ja kevyen liikenteen väylä varmistavat turvallisen sillan ylityksen. Kiinteä silta puolestaan sujuvoittaa niin maantie- kuin vesiliikennettäkin. Rakennustyöt eivät aiheuta katkoja tieliikenteeseen eivätkä pitkäaikaisia katkoja vesiliikenteeseen.

Hanke on osa liikenneväylien korjausvelkaohjelmaa 2016–2018. Hanke valmistuu vuonna 2018.

Tietoa hankkeesta:
www.liikennevirasto.fi/vt9jannevirta

A-Insinöörit on tehnyt merkittävän valtakunnallisen palvelusopimuksen Mitta Oy:n kanssa

ca68a341-8b16-43b5-83f7-fb8925fccfa5-original

A-Insinöörit (www.ains.fi) on tehnyt Mitta Oy:n (www.mitta.fi) kanssa valtakunnallisen palvelusopimuksen koskien mittaus-, kairaus- sekä maa- ja kiviaineslaboratoriopalveluita. Palvelusopimus tukee A-Insinöörien kasvua mahdollistaen joustavan ja kilpailukykyisen maaperätutkimuksien ja mittauksien saatavuuden valtakunnallisesti. Aiemmin A-Insinöörit on itse tuottanut näitä palveluita A-Insinöörit Geotesti Oy nimisessä tytäryhtiössään Pirkanmaalla.

Osana palvelun kehittämistä on Mitta Oy ostanut 16.9.2016 koko A-Insinöörit Geotesti Oy:n osakekannan. Järjestely koskee kaikkia Geotestin nykyisiä työntekijöitä ja he jatkavat yrityksessä vanhoina työntekijöinä. Yrityksen nimi muuttuu samalla Mitta Geotesti Oy:ksi. Geotestin Tampereen varikkoa vahvistetaan siirtämällä sinne Mitan Ylöjärven toimipisteen toimintoja.

A-Insinöörit on rakennuttamisen, rakennesuunnittelun, infrasuunnittelun sekä kallio- ja ympäristösuunnittelun johtava asiantuntija. A-Insinöörit toimii Suomessa valtakunnallisesti ja vientiprojekteissa maailmanlaajuisesti. Yhteistä menestystä rakennetaan yli 600 asiantuntijan voimin.

Mitta Oy on markkinajohtaja kaikilla toimialoillaan ja palvelee mittauksissa, kairauksissa, maalaboratorioissa sekä vesistörakentamisen mittauksissa 25 paikkakunnalla. Mitalla työskentelee tällä hetkellä yli 250 ammattilaista.