Arkkitehtiliitolle uusi puheenjohtaja

SAFAn liittokokous on valinnut 8.12.2014 TkT, arkkitehti Leena Rossin liiton uudeksi puheenjohtajaksi. Varapuheenjohtajiksi valittiin TkT, arkkitehti Christer Finne ja arkkitehti Janne Teräsvirta. Uusi puheenjohtaja ja hallitus aloittavat työnsä 1.1.2015.

Vastavalittu puheenjohtaja haluaa kehittää arkkitehtien järjestöä kolmella kärjellä: avoimuus, jäsenyys ja aikaansaavuus.

– Rakennetun ympäristön arvostuksen nostamiseksi tarvitaan avointa keskustelua ja kunnianhimoista yhteistyötä valtion ja kuntien päättäjien, rakennus- ja kiinteistöalan vaikuttajien, lainsäätäjien, järjestöjen, asukkaiden ja yritysten kesken. SAFA haluaa olla tässä työssä aktiivisesti mukana nostamalla ensi vuoden teemakseen vuorovaikutuksen, Leena Rossi linjaa.

– Jotta SAFA olisi jatkossakin vahva vaikuttaja, se tarvitsee ammattitaitoisia jäseniään. Laadukkaan rakennetun ympäristön suunnittelu puolestaan edellyttää osaavia ja vuorovaikutustaitoisia arkkitehteja. SAFAn ja rakennusalan toimijoiden tulee marmattamisen sijaan saada yhdessä aikaan raikkaita tekoja rakennetun ympäristön arvostuksen nostamiseksi, Rossi sanoo.

Pitkän linjan yhdyskuntasuunnittelija

Leena Rossi (s. 1969) on tehnyt pitkän työuran yhdyskuntasuunnittelun parissa. Hän on toiminut Jyväskylän kaupungin maankäytön strategisen suunnittelun johtajana ja yleiskaavapäällikkönä vuodesta 2005 lähtien ja sitä ennen projektiarkkitehtina Jyväskylän kaupungilla. Leena Rossin työmaa on ollut laaja: kaupunkisuunnittelusta uutta luovien toimintamallien kehittämiseen ja arkkitehtuuripolitiikkaan.

Rossi on toiminut SAFAn varapuheenjohtajana edeltävien kolmen vuoden ajan sekä liittovaltuuston jäsenenä vuodesta 2007. Hän on valmistunut arkkitehdiksi Tampereen teknillisestä korkeakoulusta vuonna 1997 ja väitellyt rakennusalan tietotekniikasta vuonna 2005 (TTY). Tohtorintyön pohjalta on kehitetty Jyväskylän kaupungin useita alan palkintoja saanut paikkatietopohjainen tonttituotannon ja palveluverkkojen yhteisen suunnittelun toimintamalli.

Varapuheenjohtajiksi valittiin Rakennustietosäätiön tutkimus- ja kehitysjohtajana pitkään työskennellyt TkT, arkkitehti Christer Finne ja arkkitehti Janne Teräsvirta, joka työskentelee useita arkkitehtuurikilpailuja (mm. Helsingin  Keskustakirjasto) voittaneen Arkkitehtitoimisto ALAn osakkaana.

Uusia jäseniä hallitukseen

Hallitukseen uusina jäseninä valittiin arkkitehdit Mika Rajala, Eva Haggren ja Maarit Kaipiainen. Hallituksen jäseninä jatkavat arkkitehdit Arja Lukin, Panu Lehtovuori, Daniela Grotenfeldt, Heikki Riitahuhta, Suvi Huttunen ja Esa Kauppi.

Suomen Arkkitehtiliitto: Suomessa aletaan jakaa Arkkitehtuurin Finlandia -palkintoa

10346106_558427977602654_560509275480752460_n

Palkinnon myöntämisen tavoitteena on tuoda laadukas kotimainen arkkitehtuuri suuren yleisön tietoisuuteen ja korostaa sen merkitystä arjen hyvinvoinnille. Syksyn aikana keskustelua hyvästä arkkitehtuurista tullaan aktivoimaan muun muassa sosiaalisessa mediassa. 

Esiraadin tehtävänä on valikoida kolmen viime vuoden aikana valmistuneista rakennuksista enintään viisi ehdokasta. Palkinto voidaan myöntää joko suomalaisen tai ulkomaisen arkkitehdin tai arkkitehtitoimiston Suomeen suunnittelemasta työstä tai suomalaisen arkkitehdin tai arkkitehtitoimiston ulkomaille suunnittelemasta työstä.

Ehdokkaat julkistetaan elokuussa, jolloin selviää myös lopullisen voittajan valitseva henkilö. Voittaja julkistetaan lokakuussa järjestettävässä tilaisuudessa Helsingissä.

Palkinto korostaa arkkitehtuurin merkitystä osana jokaisen arkea 

“Palkinnon tarkoitus on lisätä hyvän arkkitehtuurin ymmärrystä. Arkkitehtuuri muovaa kulttuuriamme siinä missä vaikkapa kirjallisuus. Se on arkinen ja tärkeä osa jokaisen ihmisen elämää – arkkitehtuuri vaikuttaa siihen, millaisissa ympäristöissä vietämme päivämme ja miten niissä viihdymme”, Arkkitehti-lehden päätoimittaja ja esiraadin puheenjohtaja, arkkitehti Jorma Mukala sanoo.

Esiraadin muut jäsenet ovat Arkkitehtuurimuseon johtaja Juulia Kauste, arkkitehti Esa Ruskeepää ja Aalto-yliopiston tilasuunnittelun professorina Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa toimiva Pentti Kareoja. Raadin sihteerinä toimii SAFAn pääsihteeri Paula Huotelin.

Palkinnon tunnuksen on suunnitellut graafikko Aimo Katajamäki. Tunnuksen inspiraationa on ollut Alvar Aallon SAFAlle piirtämä Acantus-lehvä. 

Arkkitehtuurin Finlandia -palkinto myönnetään merkittävästä uuden rakennuksen tai rakennusryhmän suunnittelusta tai korjaussuunnittelusta. Palkinnon tarkoitus on lisätä arvostusta luovaa korkealuokkaista arkkitehtuuria kohtaan sekä nostaa esille arkkitehtuurin kulttuurista arvoa ja hyvinvointia lisäävää merkitystä. Suomen Arkkitehtiliitto on päättänyt Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon perustamisesta 12.12.2011.

Verkkosivut: http://www.arkkitehtuurinfinlandia.fi
Facebook: http://www.facebook.com/ARKFinlandia
Twitter: https://twitter.com/ARKFIn