Aro Systems peruskorjaa ilmastoinnin Stadin Ammattiopiston Prinsessantien-toimipaikassa

Aro Systems Oy on allekirjoittanut Helsingin kaupungin kiinteistöviraston Tilakeskuksen kanssa sopimuksen Stadin Ammattiopiston Prinsessantien-toimipaikan urakasta. Aro Systems peruskorjaa kohteen ilmastointijärjestelmät. 5,9 miljoonan euron suuruinen urakka on yksi yhtiön kaikkien aikojen suurimpia.

”Ilmastoinnilla on hankkeessa merkittävä rooli. Ammattiopistossa koulutetaan muun muassa tulevia kokkeja. Rakennuksessa on useita opetuskeittiöitä, joissa syntyy rasvan käryä. Asennamme rakennukseen myös tekniikkaa, jonka avulla ehkäistään jauhopölyn leviäminen. Oppilaat pääsevät kokemaan uusimman ilmastointitekniikan hyödyt jo opiskeluaikana”, Aro Systemsin liiketoimintajohtaja Antti Lankinen toteaa.

”Talotekniikka kokonaisuudessaan on hankkeen suurimpia haasteita. 1970-luvulla rakennettuun taloon on vaikea saada mahtumaan eri järjestelmiä hyvässä järjestyksessä. Tavoitteenamme on saada ammattiopiston opiskelijoille mahdollisimman nykyaikaiset ja tehokkaat tilat”, sanoo projektinjohtaja Jari Rosanti Helsingin kaupungin rakennusvirastosta.

Koulu on koko hankkeen ajan käytössä. Rakennustyöt tehdään kolmessa vaiheessa siten, että koulu toimii nykyisissä tiloissa koko remontin ajan. Peruskorjauksen on määrä valmistua keväällä 2018.

Hankkeen kustannusarvio on kokonaisuudessaan noin 46 miljoonaa euroa. Kunnostettavaa kerrosalaa on noin 16 870 kerrosalaneliömetriä.

Roihuvuoressa osoitteessa Prinsessantie 2 sijaitseva koulurakennus on valmistunut vuonna 1978. Rakennuksen rakennus- ja talotekniikka sekä opetustilat peruskorjataan nyt täysin. Tiloissa opiskelee yli 600 majoitus- ja ravitsemisalan, matkailualan, elintarvikealan sekä luonto- ja ympäristöalan opiskelijaa.

Aro Systemsin osalta työt käynnistyvät purkutöillä viikolla 22. Parhaimmillaan työmaalla työskentelee yli 20 IV-asentajaa ja eristäjää.

Linjasaneeraukset työllistävät Aro Systemsiä Helsingissä

Aro Systems Oy toteuttaa linjasaneeraukset kuudessa Helsingin kantakaupungissa ja Lauttasaaressa sijaitsevassa taloyhtiössä. Kaikkiaan noin 300 asuntoa käsittävien urakoiden arvo on yhteensä noin 8 miljoonaa euroa. Tilaukset muodostavat puolet Aro Systemsin pääkaupunkiseudun korjausliiketoiminnan vuosiliikevaihdosta.

Osa urakoista on jo käynnistynyt, ja loput käynnistyvät loppuvuoden aikana. Hankkeet valmistuvat kesällä tai loppuvuodesta 2015.

Kaikissa taloyhtiöissä putket remontoidaan niin sanotulla perinteisellä menetelmällä, sillä etenkin vanhemmissa taloyhtiöissä on tarvetta uudistaa kylpyhuoneiden pintoja. Tämä tarkoittaa, että kiinteistössä uusitaan käyttövesi-, lämmitysvesi- ja viemäriputkien lisäksi märkätilojen vesieristykset, laatoitukset ja vesikalusteet sekä kellareissa runkojohdot.

Vanhimpien, 1900-luvun alussa rakennettujen kohteiden haasteena on talon rakenteiden ennakoimattomuus. Purkuvaiheessa saattaa tulla vastaan rakenteita, joita ei ole osattu odottaa. Tällöin suunnitelmia joudutaan muuttamaan, mikä johtaa kustannus- ja aikatauluhaasteisiin.

”Linjasaneerauksissa on erittäin tärkeää varmistaa tiedonkulku osakkaille ja osakkaiden teettämien asuntokohtaisten muutosten hallinta”, Aro Systemsin korjausrakentamisen liiketoimintajohtaja Tuomo Tofferi sanoo.

Aro Systems on vastannut haasteisiin kehittämällä asukasviestinnän Asuntoportaali-palveluaan. Uusissa linjasaneeraushankkeissa on otettu käyttöön Taloinfon asukasviestinnän järjestelmä. Osakkaat ja asukkaat saavat taloyhtiönsä ekstranetistä tietoja kalusteista ja materiaaleista, aikatauluja sekä muita remonttiin liittyviä tietoja. Näin tiedot kulkevat nopeasti, ilman turhia virheitä ja muutostyöt voidaan toteuttaa sujuvasti.

Aro Systemsin mukaan linjasaneerausten kysyntä kasvaa tasaisesti vielä seuraavat kymmenen vuotta.

”Taloyhtiöiden kannattaa panostaa linjasaneeraushankkeiden suunnitteluun. Kun rakenteet tutkitaan ja suunnitellaan huolellisesti ennen tarjouspyynnön lähettämistä, budjetti ja aikataulu pitävät paremmin kutinsa. Ylipäätään hankkeen aikataulu on syytä laatia mahdollisimman realistisesti. Putkiremontti on aina hankesuunnittelusta valmiiksi hankkeeksi usean vuoden prosessi”, Tuomo Tofferi toteaa.

Aro Systemsin linjasaneerauskohteet ovat As Oy Rekolinna Kampissa, As Oy Kuikka Hernesaaressa, As Oy Eerikinkatu 23 ja As Oy Fredrikinkatu 79 Kampissa sekä As Oy Lauttasaarentalo ja Kiinteistö Oy Melkonpuisto Lauttasaaressa.

Aro Systems toteutti Hotel Torni Tampereen talotekniikkajärjestelmien sähköistyksen

Suomen korkein asuinrakennus, 87,5 metriä korkea Solo Sokos Hotel Torni Tampere avataan asiakkaille 15. lokakuuta 2014. Tampereen rautatieaseman läheisyydessä sijaitsevan 25-kerroksisen hotellin sähkötyöt toteutti Aro Systems.

Sähkötyöt sisälsivät perussähköistyksen, muuntamot, varavoimajärjestelmät, yleiskaapeloinnit ja paloilmoittimet. Työt aloitettiin kesäkuussa 2013, ja ne valmistuivat alkusyksystä 2014.

Korkea rakentaminen asetti vaatimuksia sekä työmaalla kulkemiselle että materiaalilogistiikalle.

”Kulkemiseen rakennuksen sisällä palaa aikaa, joka on pois varsinaisesta työnteosta. Pyrimme siksi minimoimaan liikkumisen kerrosten välillä. Toisaalta ennakkosuunnittelu oli tehtävä tavanomaista tarkemmin. Esimerkiksi erilaiset kalusteet, kuten pistorasiat, kytkimet ja valaisimet, tilattiin työmaalle kerroksittain”, Aro Systemsin Tampereen alueen talotekniikkapalveluiden johtaja Harri Lindström sanoo.

Korkeassa rakennuksessa turvallisuusvaatimukset ovat tavanomaista tiukemmat. Aro Systems vastasi myös hätäkuulutus-, paloilmoitin- ja sprinklerijärjestelmien sekä varavoimajärjestelmän sähköasennuksista.

Aro Systemsin urakan arvo oli yli kolme miljoonaa euroa, ja sen tilaaja oli pääurakoitsija SRV. Hankkeen rakennuttaja on työeläkeyhtiö Elo.

”Aro Systemsin työn laatu oli hyvä, ja yhteistyö työnjohdon kanssa sujui erinomaisesti. Tämän kokoinen projekti ei etene ilman hyvää yhteistyötä. Arolla oli asialla vanhat kokeneet asentajat, mikä näkyy sekä kädenjäljessä että työmoraalissa”, sanoo SRV:n työmaavalvoja Antti Salonen .

Hotellin tilat tulevat SOK:n matkailu- ja ravintolaliiketoimintayhtiö Sokotelin käyttöön. Hotellissa on yhteensä 305 huonetta. Uudisosan vieressä olevassa 140 vuotta vanhassa veturitallissa sijaitsevat ravintola- ja kongressitilat.

Aro Systemsiltä talotekniikkaa OP-Pohjolan Vallilan-hankkeeseen

Aro Systems Oy toimittaa sähkö-, tele- ja turvajärjestelmät kolmeen kohteeseen OP-Pohjolan Vallilan-hankkeessa, joka on tällä hetkellä Suomen suurin toimistorakennushanke. Aro Systems on yksi OP-Pohjolan Vallilan-finanssikeskushankkeen suurimmista urakoitsijoista, ja hankkeen talotekniikka on yksi yhtiön 60-vuotisen historian suurimpia hankkeita.

Aro Systemsin osalta sähkötöiden kiireisin aika alkaa loppuvuodesta ja jatkuu kesään 2015.

Uudessa korttelissa kiinteistöjen kokonaistilankäyttö tehostuu 30 prosenttia ja toimitilakustannukset pienenevät noin 25 prosenttia. Korttelissa työskentelee sen valmistuessa 3 000 henkilöä.

”Koon lisäksi OP-Pohjolan hankkeen tekee haastavaksi tilojen monimuotoisuus. Tavoitteena ovat muunneltavat, joustavat ja yhtenäiset tilat, jotka tukevat tulevaisuuden tapaa tehdä työtä”, Aro Systemsin toimitusjohtaja Jarmo Töyräs sanoo.

Päätoteuttajan alaisuudessa sata osaurakoitsijaa

OP-Pohjolan hanke toteutetaan ns. Haahtela-mallin mukaisesti. Pääurakoitsijaa ei ole, vaan Haahtela-rakennuttaminen Oy toimii päätoteuttajana, joka valvoo ja ohjaa hankkeen etenemistä.

Hanke on jaettu noin kymmeneen osaprojektiin. Osaurakoitsijoita työskentelee rinnakkain peräti sata.

Aro Systemsille toimintamalli on entuudestaan tuttu ja kokemukset siitä ovat hyviä.

”Asetelma on erilainen kuin perinteisessä isäntä-renki-järjestelmässä. Onnistuminen edellyttää osapuolten välistä tiedonkulkua ja luottamusta. Tarvitaan myös huolellista suunnittelua ja koordinointia esimerkiksi sen suhteen, milloin työmaalle tuodaan tavaraa, vähintään viikkotasolla”, Jarmo Töyräs sanoo.

Haahtela-mallin mukainen toimintatapa on yleistymässä, sillä talot ovat yhä teknisempiä ja niiden rakentaminen vaatii erikoisosaamista.

OP-Pohjolan rakennushanke saavutti harjakorkeuteensa elokuun lopussa. Vuonna 2011 käynnistyneen hankkeen on määrä valmistua kesään 2015 mennessä.

Aro Systemsin kolmesta projektista Vallilassa suurin on Teollisuuskatu 1:ssä sijaitseva uudisrakennus. Kaksi muuta kohdetta ovat peruskorjattava toimistokiinteistö Teollisuuskatu 1 B:ssä ja uudisrakennus osoitteessa Päijänteentie 12. Ennen nyt työn alla olevia hankkeita Aro Systems on toteuttanut sähkötyöt Teollisuuskatu 1 B:n dealingsaliin, Päijänteentie 12:n AH-taloon ja Vääksyntie 4:ään.