:KATSO VIDEO: Rotebron silta Tukholmassa avattu liikenteelle – Ruukilla merkittävä rooli siltahankkeessa

8bf7112613b8c77b_800x800ar

Tukholman ja Arlandan lentoaseman välisellä E4-moottoritiellä, Rotebrossa on otettu käyttöön kaksi uutta siltaa. Ruukki toimitti siltojen teräsrakenteet ja perustuksissa käytettävät paalut. Ruukin osuuteen kuului myös heinäkuun alussa toteutettu mittava asennusprojekti, jossa vanhan sillan viereen rakennettu uusi 325-metrinen silta siirrettiin kokonaisena lopulliselle paikalleen. Tämän kokoluokan sillan sivusiirtoa ei aiemmin Pohjoismaissa ole tehty. Sillat avattiin liikenteelle 3. elokuuta.

Siltojen kohdalla vilkasliikenteinen moottoritie ylittää rautatien. Risteys on Ruotsin vilkkaimpia, ja päivittäin sen kautta kulkee 95 000 ajoneuvoa ja 600 junaa. Risteyksen läpi on neljän vuoden aikana, jolloin siltaa on rakennettu, tehty yli 300 miljoonaa matkaa.

Ruukin ratkaisu ja pitkälle viety esivalmistus mahdollistavat sen, että rautatieliikenne jatkui koko rakennusajan häiriöittä ja moottoritieliikenteelle aiheutui vain vähäistä haittaa. Rakennustöiden aikana liikenne ohjattiin Ruukin teräksestä valmistetun sillan kautta, joka sijaitsi vanhan sillan itäpuolella. Kun vanha betoninen silta purettiin, siirrettiin uusi silta kokonaisuudessaan lopulliselle paikalleen. Heinäkuun alussa silta s iirrettiin yhtenä kokonaisuutena kansineen, kaiteineen ja varusteineen uusille perustuksille.

Ruukin ratkaisu, jossa lopullinen silta toimi myös väliaikaisena siltana, mahdollisti sen, että alkuperäisen suunnitelman mukainen väliaikainen silta voitiin jättää kokonaan rakentamatta. Ratkaisu minimoi myös liikennehäiriöt.

Ruukki vastasi siltojen teräsrakenteiden asennuksesta hitsauksineen ja uuden sillan sivusiirrosta. Ruukki vastasi myös siirrossa tarvittavien tukirakenteiden asentamisesta .

Uudet sillat ovat niin sanottuja liittopalkkisiltoja ja niissä on kolme ajokaistaa suuntaansa. Niiden teräsosat valmistettiin Ruukin Ylivieskan tehtaalla ja perustamiseen käytettävät paalut Pulkkilan tehtaalla. Sillan teräsosien ja asennusprojektin tilaajana toimi NCC Construction Sverige AB.

Ruukki tuo aurinkopaneelit rakennusten seiniin

aadf4c936878a786_800x800ar

Ruukki täydentää aurinkoenergiaa hyödyntävää tuotevalikoimaansa uudella, julkisivuun kiinnitettävällä aurinkopaneelilla. Ruukki on-wall solar aurinkoseinäjärjestelmä tuottaa sähköä rakennukselle auringon valosta ja se voidaan kiinnittää sekä uusiin että remontoitaviin rakennuksiin.

On-wall solar -paneelit soveltuvat erityisesti vähittäiskaupan ja teollisuuden sekä varasto- ja logistiikka-alan rakennuksiin.

”Aurinkopaneelit julkisivussa ovat selkeä osoitus yrityksen ympäristömyönteisyydestä. Aurinkopaneelit tuottavat osan rakennuksen tarvitsemasta sähköstä. Yritykset voivat hyödyntää hyvällä omallatunnolla aurinkosähkön käyttöä yrityskuvassaan, esimerkiksi laskemalla minkä laitteiden vuotuinen sähkönkulutus on korvattu aurinkosähköllä, toteaa tuoteryhmäjohtaja Pasi Turpeenniemi Ruukki Constructionista.

b3181b848cd2610a_800x800ar

Julkisivuun aurinkopaneelit kiinnitetään Ruukin kehittämällä kiinnitysjärjestelmällä. Ruukin toimitukseen kuuluvat myös sähkökaapelit ja muuntimet.

”Koko seinän korkeudelta asennetut aurinkopaneelit jakavat ja rytmittävät pitkiä, joskus tylsiäkin julkisivukokonaisuuksia. Listoituksella lopputuloksesta saadaan näyttävä, kritiikin vaimentava julkisivu”, toteaa arkkitehti Petteri Lautso Ruukilta.

Noin 50 neliömetrin kokoisella alalla saavutetaan 8 kWp:n teho. Tähän kokonaisuuteen tarvitaan 30 keräinyksikköä. Hinnaltaan tämä investointi on noin 15 000 euroa.

Ruukin tuotevalikoimaan kuuluvat myös auringosta sähköä tuottavat Liberta Solar -julkisivukasetit, jotka toimivat myös rakennuksen julkisivuna.

Uutta paneelia markkinoidaan nimellä Ruukki® on-wall solar -aurinkoseinäjärjestelmä.

RUUKILLE MERKITTÄVÄ TERÄSRAKENNEURAKKA VARNER-GRUPPENIN LOGISTIIKKAKESKUKSEEN

Ruukki toimittaa yhteensä noin 9 miljoonan euron arvoisen teräsrunko- ja kuoriratkaisun norjalaisen Varner-Gruppenin käyttöön tulevaan uuteen logistiikkakeskukseen Vänersborgiin Länsi-Ruotsiin. Uuden rakennuksen pinta-ala on lähes 50 000 m2. Ruukin toimituksen tilaajana on kohteen pääurakoitsija NCC Construction Sverige AB.

Varner-Gruppen on merkittävä pohjoiseurooppalainen vaatealan yritys, jonka brändejä ovat mm. Dressmann, BIKBOK, Carlings, Cubus, Volt ja Wow. Ruukki suunnittelee ja toimittaa keskukseen teräsrungon, paneelit, kantavat kattorakenteet ja ontelolaatat, sokkelit ja ikkunat eli rungon, julkisivut ja katon. Rakenteiden valmistus alkaa loppukesällä ja Ruukin toimitukset kestävät huhtikuuhun 2015. Ruukki vastaa myös rakenteiden asennuksesta ja palosuojamaalauksesta. Yksikerroksinen rakennus otetaan käyttöön talvella 2016.

“Ruukilla on vankka kokemus rakennusten kokonaistoimituksista. Meille tärkeää on laadukas kokonaistoimitus ja aikatauluissa pysyminen, samoin kuin kokemus korkeiden rakennusten toteuttamisesta. Olemme aiemmin tehneet hyvää yhteistyötä mm. Hallsbergin postiterminaalin urakassa”, toteaa NCC Construction Sverige AB:n rakennuspäällikkö Tomasz Drapella.

“Olemme viime aikoina saaneet useita merkittäviä rakennusurakoita Ruotsista. Tämä on kohteista suurin. Ruukin toimitus, johon sisältyy rakenteiden lisäksi niiden suunnittelu ja asennus, on kilpailukykyinen kokonaisuus. On hienoa, että olemme voineet tehdä yhteistyötä kohteen pääurakoitsijan kanssa myös hankkeen kehitysvaiheessa”, toteaa Ruukin rakentamisen projektit -liiketoiminta-alueen Pohjoismaiden ja Keski-Euroopan toimintojen vetäjä Petri Nieminen.

Ruukin toimitukseen kuuluvat rakennusten osat valmistetaan Ruukin tuotantolaitoksilla Obornikissa Puolassa sekä Ylivieskassa, Peräseinäjoella ja Alajärvellä Suomessa.