Rakennuskonevuokrauksen kasvu asettumassa tänä vuonna kääntyäkseen taas v. 2020 lievään kasvuun

Rakennuskonevuokrauksen kasvu jatkuu kuluvan vuoden alkupuoliskon, mutta laantuu sitten hetkeksi. Vuosivolyymi jää vuonna 2019 edellisen vuoden tasolle, mutta ensi vuodelle ennakoidaan parin prosentin kasvua.  Markkinanäkymät ovat nyt heikommat kuin marraskuun 2019 ennusteessa. Kehityksen taustalla ovat maailmantalouden ja Suomen talouden heikentyneet näkymät sekä rakentamisen aiempaa heikommat näkymät uudistalonrakentamisessa ja infrarakentamisessa.

Vuokramarkkinoiden kasvu jatkuu kuluvana vuonna muilla sektoreilla: korjausrakentamisen, teollisuuden, palvelualojen, kuluttajien sekä julkisten hankkeiden vuokrakysyntä kasvaa sekä tänä että ensi vuonna.  Ensi vuonna uudistalonrakentamisen vuokramarkkina laskee edelleen, kuitenkin vähemmän kuin 2019. Rakennuskoneiden myynti ja tuonti kasvoivat viime vuonna, mutta on kääntymässä selvään laskuun tänä ja ensi vuonna. Kalustoissa on ollut uusimistarvetta useamman vuoden korkean käyttöasteen takia, mutta rakentamisen käytön rauhoittuminen näkyy kaupassa.

Talouskehityksessä on paljon epävarmuustekijöitä

Talousennusteita on pudotettu selvästi kuluneena vuonna. Kansainvälisen talouden riskitekijät ovat edelleen ratkaisematta. Kauppasota, Brexit ja Italian velkaantumisongelma hidastavatkin luottamusta ja talouden kasvunäkymiä. Taantumaa ei kuitenkaan odoteta. Euroopan talousnäkymät ovat heikentyneet voimakkaasti mm. Saksan talouden ja teollisuuden hitaan kasvun takia. Autotullit Yhdysvaltoihin ovat suuri uhka Saksalle ja vaikutukset suuret myös Suomelle. EU-komission toukokuun 2019 kasvuennuste Euroalueen taloudelle on kuluvalle vuodelle 1,2 ja ensi vuodelle 1,5 prosenttia.

Suomen BKT-ennusteet ovat tälle vuodelle 1,5 ja ensi vuodelle 1 prosentin tasolla. Suomen taloudessa kuluttajakysyntä on nyt keskeistä. Kuluttajien luottamus on korkealla, työpaikkojen määrä kasvaa ja ansiotaso nousee. Matala korkotaso jatkuu ainakin kuluvan ja ensi vuoden. Taloustilanne on edelleen hyvä. BKT kasvoi ennakkotietojen mukaan 2,2 prosenttia 2019 1. neljänneksellä, ja työllisten määrä on kasvussa.

Rakennuskoneiden vuokramarkkinat ja niiden volyymimuutos (ei sisällä hintojen muutosta).

Rakentamisen määrä vähenee kuluvana ja ensi vuonna

Rakentamisen määrän viime vuosien vaihtelut ovat lähtöisin uudistalonrakentamisesta. Korjausrakentamisen määrä on kehittynyt siihen nähden tasaisesti, minkä ennakoidaan myös jatkuvan. Uusien talonrakennushankkeiden aloitusten huippu oli kesällä 2018.  Niiden rakentamista riittää kuluvan vuoden puoliväliin..syksyyn, mutta sen jälkeen alkaa alamäki. Erityisesti uusien kerrostalojen sekä liike- ja toimistorakentamisen määrä vähenee jatkossa. Julkisten hankkeiden määrä pysyy korkealla. Erityisen aktiivista on sairaalarakentaminen. Forecon arvioi koko uudistalonrakentamisen määrän vähenevän tänä vuonna 3 ja ensi vuonna 6 prosenttia. Korjausrakentamisen ennakoidaan jatkavan kasvuaan – se siirtyy rakentamisen veturiksi. Infrarakentaminen vähenee oleellisesti kuluvana vuonna ja hieman vähemmän ensi vuonna. Uuteen hallitusohjelmaan saataneen merkittäviä panostuksia infraan, mutta se ei näy juurikaan  työmaatoimintoina vielä ensi vuonna. Rakentamisen markkinakehitys eriytyy alueellisesti. Rakentamisen määrä kasvaa edelleen pääkaupunkiseudulla ja Tampereen seudulla, mutta vähenee pääsääntöisesti muilla alueilla. Asuntojen ylitarjonnan takia, tietyissä kaupungeissa, uusien asuntojen aloitusmäärät vähenivät viime vuonna useita kymmeniä prosentteja.

Konevuokrausmarkkinat kehittyvät jatkossakin rakentamista myönteisemmin

Vuokraustoiminnan arvo nousi viime vuonna 830 miljoonaan euroon. Rakennuskoneiden ja -kaluston vuokravolyymi pysyy tänä vuonna ennallaan ja kasvaa ensi vuonna 2 prosenttia. Valtaosa (3/4) konevuokrauksesta palvelee rakentamista. Muu kysyntä on peräisin teollisuudesta, palvelutuottajilta, julkishallinnosta ja kuluttajilta huolto-, asennus- ym. töihin.

Vuokrakysyntää vähentää eniten v 2019 liike- ja toimistorakentamisen voimakas lasku ja v 2020 kerrostalohankkeiden väheneminen. Näiden painoarvo rakennuskoneiden vuokrauksessa on merkittävä. Koko uudistalonrakentamisen vuokramarkkina laskee v 2019 3 ja ensi vuonna 1 prosenttia.

Ensi vuoden kasvu toimitilapuolella aiheutuu useiden toimitilahankkeiden käynnistymisestä kuluvan vuoden lopulla, jolloin konekäyttö on aktiivista ensi vuonna. Tässä taloustilanteessa hankkeiden käynnistäminen saattaa kuitenkin myös lykkäytyä, joka tuo ensi vuoden toimitilakäytön kasvuun riskejä.

Korjausrakentaminen nousee konevuokramarkkinoiden veturiksi

Konevuokrauksen kasvu korjausrakentamisessa jatkuu 3-4 prosentin tasolla kuluvana ja ensi vuonna. Uudisrakentamisen hiipuessa mielenkiinto korjausrakentamiseen kasvaa. Korjausrakentamisessa on volyymin ohella potentiaalia lisätä monipuolisesti koneiden käyttöä. Korjaamisen painottuminen ammattimaiseen toimintaan lisää myös koneiden käyttöä.

Rakennuskonevuokraus muille aloille kasvaa keskimäärin 2 % sekä tänä että ensi vuonna. Teollisuuden koneiden ja laitteiden korkea käyttöaste lisää kunnossapitotöitä ja siten vuokrauskysyntää. Palvelualat lisäävät edelleen vuokrakoneiden käyttöä. Kuluttajien talous- ja työllisyystilanteen paraneminen ja hyvä luottamus oman talouden myönteiseen kehittymiseen näkyy vuokrauksen kasvuna.

Korjausrakentamisen kasvu kasvattaa sääsuojausten kysyntää. Telineiden ja suojauskaluston vuokraus kasvaa edelleen muita koneryhmiä enemmän.

Rakennuskoneiden myynti ja tuonti kasvoi viime vuonna odotettua enemmän 4–8 prosenttia. Tämän vuoden näkymä on negatiivinen. Muutoksen ennakoidaan olevan -15…-5 prosentin haarukassa. Ensi vuodelle odotukset ovat edelleen laskevat, arvio on tällä hetkellä -10…-5 %.