Fazerin Lahden ksylitolitehtaan rakentaja on valittu

Fazer ja rakennusyhtiö NCC ovat allekirjoittaneet sopimuksen kauran kuorista ksylitolia valmistavan tuotantolaitoksen rakentamisesta Fazer Myllyn viereen Lahden Kasakkamäelle. Sopimuksen arvo on noin 10,7 miljoonaa euroa. Ksylitolitehtaan rakentaminen on Fazerin historian merkittävin uusinvestointi uudelle toimialalle.

Rakennushanke sisältää ksylitolitehtaan, siihen kuuluvat oheislaitteiden rakenteet, aluetyöt ja Lahden tehdasalueen parkkipaikan laajennuksen. Projekti toteutetaan projektinjohtourakkana, joka sisältää myös uuden tehtaan LVIS-työt. Kiinteistön kokonaispinta-ala on 4 000 neliömetriä.

Ksylitolin valmistaminen kauran kuorista on todellinen innovaatio

Fazerin Lahden kauramyllyn viereen avattava tuotantolaitos on maailman ensimmäinen ksylitolitehdas, jonka raaka-aine tulee yrityksen omasta tuotannosta. Kauramyllyn sivutuotteena syntyy vuosittain useita miljoonia kiloja kauran kuoria. Aiemmin kauran kuoret ovat menneet eläinten rehuksi ja biopolttoon.

”On hienoa vahvistaa suomalaista kauraosaamista ja palauttaa kotimaisen ksylitolin valmistaminen takaisin Suomeen. Myllymme Lahdessa on maailmanluokan edelläkävijä kauratuotteissa. Tämän investoinnin myötä olemme ensimmäinen teollinen toimija, joka hyödyntää kauran kuoret niiden arvoa lisäämällä. Aloitamme luottavaisin mielin rakentamisen yhteistyössä NCC:n kanssa. Meillä on takana onnistunut rakennusprojekti Vantaalla ja jaamme yhteiset arvot, joissa työntekijöiden turvallisuus on avainroolissa”, sanoo ksylitolitehdashankkeen vetäjä, johtaja Anna Nicol Fazerilta.

Tavoitteena on myydä kasvipohjaista raaka-ainetta maailmanlaajuisesti.

Turvallisuus on huomioitu laajalti Lahden työmaa-alueella

Ksylitolitehtaan työt käynnistyivät helmikuussa 2019 puiden kaatamisella ja pintamaan poistolla. Työmaakonttori ja sosiaalitilat sekä työmaa-aitaus ja väliaikaiset parkkipaikat ovat valmiita.  Varsinaiset rakennustyöt alkoivat tällä viikolla. Tuotantolaitteiden asennukset alkavat loppuvuodesta 2019 ja tuotantolaitos otetaan käyttöön loppuvuodesta 2020.

”Turvallisuus liikkuminen alueella ja sen ympäristössä on varmistettu. Työmaa on oma alueensa ja se on erotettu Lahden muusta tehdasalueesta työmaa-aidoilla, sekä työmaalle kulkeminen tapahtuu omasta tie liittymästä. Työmaa-alueelle on asennettu myös oma kulunvalvonta ja seurantajärjestelmä. Lähiaikoina paikalle on tulossa työmaakyltti ja opastus”, sanoo rakennusprojektista Fazerilla vastaava johtaja Janne Toivanen.

Fazer julkaisi ensimmäisen uutisen 40 miljoonan euron investoinnista Lahteen tammikuussa 2019. Tarkemmat yksityiskohdat hankkeesta julkaistiin maaliskuussa, kun tuotannossa käytettävä uusi teknologia oli patentoitu.