Maailmanlaajuinen trendi myös Pirkanmaalle; Nokialla merkittävä CLT-pientalohanke

aluekuva-original

Nokian Sotkan asuinalueelle on rakenteilla viiden CLT-pientalon kokonaisuus. Kyseessä on Pirkanmaan ensimmäinen aluerakentamishanke CLT:stä. Ensimmäiset talot nousevat vesikattovalmiuteen huhtikuun alussa. 

– Puurakentamisen trendi on maailmanlaajuinen. Eräs ilmiön myötä nousevista tähdistä on CLT:n (Cross Laminated Timber) käyttö myös pientalojen rakennusmateriaalina. CLT:n suosion huikeaa kasvua kuvaa hyvin materiaalin maailmanlaajuiset tuotantoennusteet. Vuonna 2015 CLT:tä tuotettiin 650 000 kuutiometriä ja vuoteen 2020 mennessä tuotannon määrän on ennustettu nousevan jopa yli miljoonaan kuutiometriin, kuvaa Hymykodit Oy:n toimitusjohtaja Heli Hämeenniemi. Tamperelainen Hymykodit on Nokian CLT-kotien rakentaja.

Suomessa CLT on pientalorakentamisen materiaalina vielä melko tuntematon. Keski-Euroopassa ja Kanadassa CLT:tä on käytetty vuosikymmeniä ja markkina kasvaa sielläkin edelleen voimakkaasti.

– Materiaalin sopivuudesta suomalaiseen ilmastoon on olemassa tutkimusnäyttöä, esimerkiksi vuosina 2013-2015 käynnissä olleesta Kemin Digipolis Oy:n ja Lapin ammattikorkeakoulun yhteisestä CLT-Koetalohankkeesta. Tutkimuksen tulokset osoittavat CLT-rakentamisen soveltuvan suomalaiseenkin ilmastoon hyvin. CLT-taloista on myös kertynyt asumiskokemuksia jotka ovat erittäin positiviisia. CLT koetaan puurakentamisen uutena mahdollisuutena ja sen suosio kasvaa. Tälläkin hetkellä on rakenteilla kymmeniä CLT-pientaloja ympäri maan, kertoo Heli Hämeenniemi.

ulkokuva-original

Ympäristöystävällistä ja vaivatonta, uuden ajan puurakentamista

Puutuotteiden valmistuksen aiheuttamat ympäristöhaitat ja energiankulutus ovat minimaaliset verrattuna esimerkiksi tiileen, betoniin ja teräkseen.

– Hiilidioksidi on kasvihuonekaasu, sen määrän lisääntyminen ilmakehässä nostaa maapallon lämpötilaa.Puu sitoo kasvaessaan ilmasta hiilidioksidia, joka varastoituu puuhun. Puutalossa hiilidioksidi siis on ja pysyy sitoutuneena puuhun. Esimerkiksi TaloSotka malliston 100 m² CLT-omakotitalo sitoo itseensä n.30 000 kiloa hiilidioksidia. Se vastaa yhden keskivertoautoilijan yli 10 vuoden hiilidioksidipäästöjä, Hämeenniemi kuvaa.

CLT on ristiinliimattua puuta, levykerroksia on kolmesta kahdeksaan.  CLT levyt ovat kooltaan n.3,5 x 16 metriä, vahvuudet vaihtelevat 6 – 30 cm välillä. CLT on jäykkää, painumatonta ja lujaa, mutta silti kevyttä materiaalia. CLT mahdollistaa rakennuksiin isot ikkuna- ja oviaukot sekä arkkitehtooniset näyttävät ratkaisut painumattoman rakenteensa ansiosta. On hienoa, että aito luonnonmateriaali, puu,  taipuu näin upeaksi rakennusmateriaaliksi nykyaikaisilla tuotantomenetelmillä.

– CLT-levyt valmistetaan kotimaisesta puusta ja varustellaan Valkeakoskella Celt Oy:n tehtaalla säältä suojassa valmiiksi rakennuselementeiksi. Kehittämämme CLT-rakennuskonsepti ohjaa rakentamista suunnittelusta toteutukseen. Lopputuloksena on luja, ekologinen ja terve talo ilman muovia rakenteissa.CLT-elementeistä toteutettuna rakennus voi olla muuttovalmis jopa muutamassa viikossa elementtien asentamisesta, riippuen valitusta rakennusmenetelmästä ja elementtien valmiusasteesta, kertoo Hymykodit rakennuspäällikkö Miika Voutilainen.

Edistyksellisen rakentamistekniikan ansiosta myös Nokian Sotkan Hymyn pientaloalueen kodit valmistuvat kokonaisuudessaan vain muutamissa kuukausissa. Rakenteilla olevat talot ovat nyt myynnissä.

Tietoja CLT-pientalohankkeesta Nokialla:

  • Alueelle nousee 5 pientaloa; yksi puolitoistakerroksinen erillistalo 153,5 m² sekä yksitasoiset autokatoksella kytketyt paritalot, joista kaksi on 100 m² ja kaksi 120 m² kolmella makuuhuoneella.

  • Molemmat 100m² talot valmistuvat kesän 2018 aikana.

  • Talot rakennetaan ja myydään täysin muuttovalmiina, myös piha istutuksineen toteutetaan pihasuunnitelman mukaisesti valmiiksi.

  • Hymykotien elementtitoimittajana on Celt Oy, joka toimittaa kohteisiin pitkälle esivalmistetut rakennuselementit. Celt käyttää rakennuselementtien runkomateriaalina CrossLamin kainuulaisesta puusta valmistettua CLT-levyä.

  • hankkeen yhteistyökumppanit ja tavarantoimittajat ovat suomalaisia toimijoita, painottuen pirkanmaalaisiin, paikallisiin yrityksiin.

Lähteenä käytetty:

http://www.clt.info/wp-content/uploads/2017/06/Stora-Enso-The-future-of-timber-construction-EN.pdf

http://www.kiintopuu.fi/fi/koetalohanke.html

https://www.puuinfo.fi/node/1505