Tikkurilassa Tikkuraitti uudistuu – Lapti rakentaa uuden korttelin Prisman viereen

fe0adc06-79da-4f4a-8bea-7203cfb75fca-w_960

Havainnekuva Tikkuraitin varrelle rakennettavasta uudesta korttelista

Rakennusliike Lapti rakentaa noin 200 asuntoa 3-8-kerroksiseen asuin- ja liikerakennukseen Tikkurilan ydinkeskustaan Tikkuraitille kävelykadun varteen Prisman viereiselle tontille. Nykyinen 1960-luvulla valmistunut liike- ja asuinrakennus puretaan. Rakentaminen käynnistyy marraskuussa nykyisten rakennusten purkamisella. Korttelin rakentaminen kestää noin kaksi vuotta ja se on osa Tikkurilan keskusta-alueen lähivuosien uudistumista.

Unikkotie 11:sta osakkailla on ollut edessään vaikea päätös. Vuonna 1961 rakennetun asuintalon perustukset olivat pettäneet ja talo alkanut kallistua. Tuli mietittäväksi korjatataanko vai myydänkö tontti. Osakkaat päätyivät asiantuntijalausuntojen ja tehtyjen kustannus-hyöty analyysien perusteella purkavaan vaihtoehtoon. Lapti päätyi taloyhtiön kumppaniksi. Taloyhtiön hallitus arvosti erityisesti Laptin kokonaisvaltaista asioihin perehtymistä, hyvää hankesuunnitelmaa ja sitä, että taloyhtiön ja osakkaiden ongelmat ymmärrettiin.

Purkava lisärakentamisen mahdollisuus myös syytä tutkia

Vetovoimaisilla alueilla sijaitsevien taloyhtiöiden olisi hyvä tutkia myös omalla kohdallaan purkavan lisärakentamisen mahdollisuus.

–        Purkava lisärakentaminen on ainoa järkevä vaihtoehto asuintaloille, joiden perustukset ja rakenteet ovat pahasti vaurioituneet, kertoo Rakennusliike Laptin hankekehitysjohtaja Tuomas Lindfors.

–        Jos taloyhtiössä on merkittäviä ongelmakohtia ja paljon korjausvelkaa, nousevat korjauskustannukset osakkaiden näkökulmasta todella suureksi. Tikkurilan tapauksessa korjauskustannukset olisivat nousseet niin korkeaksi, ettei asunnon arvo ja arvon kehittyminen olisi kattanut korjauskustannuksia edes pitkällä aikavälilläkään. Erinomainen sijainti kuitenkin mahdollisti merkittävän uudisrakennushankkeen ja sitä kautta osakkaiden omaisuuden arvo saatiin turvattua, Lindfors jatkaa.

Laptilta taloyhtiöille apua asemakaavamuutoshankkeisiin

Lapti on tuonut markkinoille taloyhtiöidelle Tontista tuottoa -palvelun helpottamaan taloyhtiöitä esimerkiksi Tikkurilan tyyppisten hankkeiden asemakaavamuutoksen ja lisärakennusoikeuden hakemisessa.  Kaavamuutokset ovat aikaa vieviä hankkeita, joista kertyy taloyhtiölle kustannuksia. Yhteistyössä Laptin kanssa toteutettavissa muutoshankkeissa taloyhtiö saa avukseen osaavat suunnittelijat, asiantuntijat ja kumppanit sekä asemakaavan muutokseen liittyvien kustannusten rahoituksen. Hankkeiden läpimenoajat nopeutuvat, eikä taloyhtiölle koidu lisärakentamishankkeesta merkittäviä kustannuksia ennen tuottojen realisoitumista. Saadun lisärakennusoikeuden taloyhtiö voi myydä tai vuokrata Laptille taloyhtiön kanssa etukäteen sovituin ehdoin.

–        Tontista tuottoa -palveluumme kuuluu lisärakentamisen kaikki vaiheet tontin tuottomahdollisuuksien arvioimisesta aina tontin vuokraukseen tai ostamiseen. Aloitamme aina uuden hankkeen taloyhtiölle veloituksettomalla kartoituksella, vinkkaa Tuomas Lindfors.

Lisärakentamisen moninaiset mahdollisuudet

Lisärakentaminen voi olla

–        uudisrakentamista hukkakäytöllä olleelle tontin osalle

–        osittain purkavaa lisärakentamista, jolloin puretaan esimerkiksi huonokuntoinen siipirakennus ja rakennetaan uusi rakennus tilalle

–        täysin purkavaa lisärakentamista, jolloin puretaan koko kiinteistö ja rakennetaan isompi kokonaisuus