Fortum kierrättää Inkoon hiilivoimalaitoksen massiivisesta purku-urakasta syntyvät materiaalit

Suomen teollisuushistorian suurimpiin purkuhankkeisiin kuuluvassa Fortumin Inkoon hiilivoimalaitoksen purkamisessa syntyvä metalliromu ja betonimurska kierrätetään. Materiaalina kierrätettävää rakennusjätettä syntyy purku-urakasta kaikkiaan 230 000 tonnia. Rakennuskuutioissa mitattuna purkutyö on jopa Suomen suurin.

Purku-urakassa syntyviä materiaaleja hyödynnetään paikan päällä ja pyritään myymään. 170 000 tonnia betonimurskaa pyritään hyödyntämään alueen tuhka-altaiden täytössä ja tontin tasaamisessa. Purettavat laitteet pyritään myymään uudelleenkäytettäviksi ja varaosiksi. Romumetalli myydään metallintuottajille uusien tuotteiden raaka-aineeksi. Purettavien laitteiden ja romumetallin kokonaismäärä on 60 000 tonnia. Lisäksi alueen pilaantuneet maat kunnostetaan.

Purkutyö ja valtavan materiaalimäärän kierrätys ja käsittely ovat merkittävä askel kiertotalouteen perustuvan liiketoiminnan luonnissa ja osaamisten yhdistämisessä Fortumissa. Purku-urakan hoitaa Fortumin uusi Recycling and Waste Solutions -yksikkö (entinen Ekokem), jolla on ainutlaatuista osaamista käyttökelpoisen materiaalin kierrätyksestä ja pilaantuneen maa-aineksen käsittelystä. Fortumilla on puolestaan vankka kokemus voimalaitoksista ja niiden laitteista.

Purku-urakka on alkanut huhtikuun alussa ja se saadaan valmiiksi vuoden 2019 lopussa. Työ etenee kolmessa vaiheessa, ja se alkaa rakenteissa olevien haitta-aineiden poistolla. Alueella sijaitsevia apurakennuksia puretaan kesän aikana, ja itse voimalaitoksen purkamiseen päästään syksyllä 2017. Viimeisessä vaiheessa kaadetaan voimalaitoksen maamerkit, savupiiput, loppuvuodesta 2019.

Inkoon laitos on ollut Suomen suurin voimalaitos ja on edelleen lajissaan suurin. Sen kaupallinen käyttö alkoi helmikuussa 1974 ja loppui 2013.

Voimalaitosalueen tulevasta käytöstä ei ole vielä suunnitelmia.