Arkkitehtuurikutsukilpailu Jätkäsaaren Saukonlaiturin tornitalosta on ratkennut

a347ba18eba7fb1c_800x800ar

Peabin ja Helsingin kaupungin järjestämässä kilpailussa voiton vei Anttinen Oiva Arkkitehdit Oy:n ehdotus ”Maisematilassa”.

Helsingin eteläkärjessä sijaitseva Jätkäsaaren alue kasvaa nopeasti. Osana alueen kehittämistä ovat Peab ja Helsingin kaupunki yhteistyössä järjestäneet arkkitehtuurikutsukilpailun korttelin 20067 tontin 3 suunnittelusta asuinkäyttöön. Kilpailun tarkoituksena oli löytää korkeatasoinen ja toteutuskelpoinen merelliseen ympäristöön sopiva ratkaisu 12-kerroksiselle tornitalolle.

Kilpailun voittajaksi valittiin ehdotus nimimerkillä ”Maisematilassa”. Ehdotus on kaupunkikuvallisesti oivaltava, elegantti kokonaisvaltainen ratkaisu, joka luo rakennukselle omaleimaisen ja vahvan, mutta samalla ajattoman kantakaupunkiin sopivan ilmeen, raati kommentoi. Rakennusmassan kolmiomuoto suuntaa asunnot päänäkymän suuntaan, erottaa rakennuksen muista Jätkäsaaren korkeista rakennuksista, liittää sen luontevasti naapuritontteihin ja lisäksi luo dramaattisen kapean, leimaa-antavan, päätyjulkisivun päälähestymissuuntaan.

”Maisematilassa” on esitetty kauniisti ja selkeästi vaikkakin luonnosmaisesti ja on arkkitehtoniselta kokonaisotteeltaan vaikuttava ja eheä.

Lisäksi palkintolautakunta päätti antaa kunniamaininnan ehdotukselle nimimerkillä ”Kilpikaarna”. Tekijät ovat Arkkitehdit Kirsi Korhonen ja Mika Penttinen Oy.

Kilpailuehdotuksen tekijä on Anttinen Oiva Arkkitehdit Oy. Muut kutsukilpailuun osallistuneet yritykset olivat: Arkkitehdit Anttila & Rusanen Oy, Serum Architects Ltd, sekä Arkkitehdit Kirsi Korhonen ja Mika Penttinen Oy.

”Syksyllä 2016 järjestetyn tontinluovutuskilpailun perusteella kehitämme kortteliin kaksi hanketta, arkkitehtuurikilpailun kohteena olevan 12-kerroksisen tornitalon, sekä Saukonkanavan varteen tulevan 6-kerroksisen lamellitalon. Voittajatyö vastaa loistavasti mielikuvaamme urbaanista ja ainutlaatuiset merimaisemat huomioivasta 12-kerroksisesta tornitalosta. Usko hankkeen menestymiseen on tämän ehdotuksen myötä vahva”, kertoo Riku Patokoski Peabilta.

Saukonlaiturin alue on läntisin osa Jätkäsaaren uutta asuinaluetta. Kilpailun kohteena oleva kortteli sijaitsee Saukonlaiturin alueen keskellä, tulevan Saukonkanavan varrella.

Valmistuttuaan merellisessä Jätkäsaaressa tulee olemaan noin 18 000 henkilön koti ja noin 6 000 henkilön työpaikka.

Peab saneeraa Helsinki-Vantaalla toimiston hotelliksi

873ed0c860df4c40_800x800ar

LAK Real Estate Oyj ja Peab Oy ovat allekirjoittaneet sopimuksen Toimistokeskustalon (TOKE) muuntamisesta hotelliksi. Rakennuskohde sijaitsee Helsinki-Vantaa lentoasemalla osoitteessa Lentäjäntie 1. Kohde käsittää ns. uuden osan käyttötarkoituksen muutoksen purkuineen ja rakennustöineen ja jossa rakennus muutetaan osittain hotelliksi. Osa kiinteistöstä jää edelleen nykyiseen käyttöönsä toimistotiloina. Urakka-alueen laajuus käsittää kerrokset 3-7. Urakkasumma on noin 9.5 miljoonaa euroa.

– Rakennukseen tulee mittavan remontin myötä Scandicin hotelli, jossa on 150 mukavaa hotellihuonetta, ravintola ja kokoustilaa. Hotelliprojekti tukee lentoaseman kehitystä parantamalla alueen majoitus- ja ravintolapalveluja entisestään. Lisäksi se täydentää erinomaisesti LAKin kiinteistösalkkua, kertoo hankekehitysjohtaja Juha Jaakola LAK Real Estate Oyj:ltä.

– Käyttötarkoituksen muutoshankkeet asettavat työlle aina omat vaatimuksensa korjaushankkeissa. Meillä on erittäin vahva ammattitaito tämän tyyppisissä projekteissa, joten tiukasta aikataulusta huolimatta tämäkin hanke saadaan laadukkaasti kuntoon suunnitellussa ajassa, toteaa apulaisaluejohtaja Marko Rinkinen Peabilta.

Kohteen rakennustyöt ovat parhaillaan käynnissä. Hankkeen on määrä olla valmis helmikuussa 2018.

Peab rakentaa useita asuinkerrostalokohteita Vaasan keskustassa

aef43b8e6a4e96c3_800x800ar (1)

As Oy Vaasan Klemettilänpuisto III

Peabilla on Vaasan keskustassa käynnissä useita asuinkerrostalokohteita. As Oy Vaasan Klemettilänpuisto III nousee Klemettilän alueelle ns. meijerikortteliin. Kohteeseen valmistuu 61 asuntoa. Peab on rakentanut kortteliin jo kaksi pistetaloa. Rakenteilla olevan kolmannen 8-kerroksisen asuintalon lisäksi kortteliin on rakennettu hoivakoti. Kortteli sijaitsee aivan ydinkeskustan tuntumassa, silti rauhallisessa miljöössä, jonka sisäpihalle rakentuu viihtyisä keskuspuisto. Kohde on kokonaisuus, josta asumisen lisäksi löytyy palveluita ja liiketoimintaa. Kaikkiaan korttelin valmistuttua kohteessa on noin 240 uutta kotia.

800a4adfa4b9f31e_800x800ar

Teatterikortteli

Aivan Vaasan kaupungin ydinkeskustaan, palveluiden ja kulttuuritarjonnan ääreen, Teatterikortteliin nousee vielä As Oy Vaasan Ooppera, As Oy Vaasan Operetti ja As Oy Vaasan Aaria. Yhteensä näihin valmistuu 54 asuntoa ja rakennukset tulevat viimeistelemään kokonaisuuden. Rakennustyöt ovat käynnissä.  Näistä viimeisin talo valmistuu kesällä 2018. Tontilla sijaitsee myös Vaasan kaupungin omistama pysäköintilaitos, josta asuintalojen asukkailla on mahdollisuus vuokrata autopaikka.  Teatterikortteliin valmistuu kaikkiaan 226 citykotia.

”Kaikki rakenteilla olevat kohteemme sijaitsevat keskeisillä paikoilla Vaasan keskustassa. Meillä on parhaillaankin suunnitteilla useampi asuinrakennuskohde hyviltä paikoilta ja uskomme keskustakohteiden kiinnostavan myös tulevaisuudessa”, kertoo yksikönjohtaja Esko Korpi Peabilta.

Peab rakentaa 138 vuokra-asunnon kokonaisuuden hoiva- ja monisukupolviasumista Jyväskylään

96253ff6f0bc06f7_800x800ar

Jyväskylän Vuokra-asunnot Oy:n (JVA) Piippurannan yhdeksänkerroksinen rakennushanke käsittää 138 asunnon hoiva- ja monisukupolvikiinteistön rakentamisen, joista ryhmäkodin asuntoja on 56 kappaletta, senioriasuntoja 40 kappaletta ja muita eri-ikäisten vuokra-asuntoja 42 kappaletta sekä päiväkeskustilat 239 m2. Rakennustyöt ovat käynnistyneet ja asunnot ovat muuttovalmiina 31.3.2018. Kohde sijaitsee osoitteessa Paperitehtaankatu 1, Jyväskylä.  Hankkeen arvonlisäverollinen urakkasumma on n. 15,7 MEUR.

”Olemme tehneet hyvää yhteistyötä Jyväskylän Vuokra-Asuntojen kanssa jo aikaisemmin ja tästä on hyvä jatkaa. Nyt allekirjoitetulla sopimuksella on merkittävä vaikutus Peabin ensi vuoden tuotantoon. Sillä on myös huomattava työllistävä vaikutus Jyväskylän organisaatiolle, kertoo aluejohtaja Juha-Pekka Eskola Peabilta.

”Piippurantaan ollaan luomassa JVA:lle uudenlaista vuokratalokonseptia. Kohde on yhtiöllemme ensimmäinen laatuaan sekä vuokra-asuntokokonaisuutena, että toiminnallisena, eri-ikäisiä asukkaita yhdistävänä asumismallina. Se tuo tarjontaamme ensimmäistä kertaa monisukupolvisen vuokra-asumismuodon. Odotuksemme hankkeen suhteen ovat varsin korkealla, toteaa JVA:n toimitusjohtaja Timo Hyttinen ”.

Etera rakennuttaa ikääntyneiden Saga-palvelutalon Seinäjoelle

Saga Julkisivu Seinäjoki

Eläkevakuutusyhtiö Etera rakennuttaa ikääntyneiden palvelutalon Seinäjoelle. Kohteeseen tulee Saga Care Finland Oy:n Saga-palvelutalo. Kohteen KVR-urakoitsijana toimii Peab Oy.

Etera rakennuttaa Seinäjoen keskustaan korkeatasoisen Saga-palvelutalon ikääntyneille. Uuteen Saga-palvelutaloon tulee 84 kotia ja ympärivuorokautisen asumisen 31-paikkainen ryhmäkoti.

Kohteen ovat suunnitelleet Cederqvist & Jäntti Arkkitehdit. KVR-urakoitsijana toimii Peab Oy. Rakennustyöt alkavat lokakuussa, ja kohde valmistuu keväällä 2018.

”Olemme iloisia pitkäaikaisesta vuokrasopimuksesta Esperi-konserniin kuuluvan Saga Caren kanssa. Kohteelle, jossa on sekä senioreille suunnattuja asuntoja että hoivapalveluita, on tulevaisuudessa varmasti kysyntää”, Eteran kiinteistöjohtaja Timo Sotavalta sanoo.

Laadukasta asumista ja monipuolisia palveluita

Seinäjoen Saga-palvelutalo tarjoaa huipputason asumista, elämänlaatua ja ensiluokkaisia palveluita tyylikkäässä ympäristössä. Täyden palvelun Saga-palvelutalo mahdollistaa itsenäisen elämän kodinomaisessa ja aktiivisessa ympäristössä. Jokaisella asukkaalla on oma avara ja kaunis asunto. Lisäksi talosta löytyvät monipuoliset palvelut kuten laadukas ravintola, bistro, upea spa- ja saunaosasto sekä parturi-kampaamo.

Saga-palvelutalossa asukkaille on tarjolla kolme eritasoista palvelupakettia, joista asukkaat valitsevat yksilöllisen tarpeensa mukaisesti sopivimman vaihtoehdon. Lisäksi asukkaille järjestetään aktiivista kulttuuri- ja harrastustoimintaa.

”Uusi Seinäjoen Saga-palvelutalo on hyvä esimerkki nykyaikaisesta palveluasumisesta. Sagan asumiskonsepti on edelläkävijä alalla. Saga tarjoaa uudenlaista ylellisyyttä ja elämänlaatua, seuraa sekä oman kodin kaikilla mukavuuksilla”, kuvaa Esperi Care -konsernin toimitusjohtaja Marja Aarnio-Isohanni.

”Pohjoismaisena yhteiskuntarakentajana haluamme rakentaa kestävää tulevaisuutta kaikkialla maakunnissa. On erittäin hienoa olla mukana myös tällaisessa yhteishankkeessa, jonka laadukkaat senioriasunnot tulevat antamaan uudenlaisen asumisen vaihtoehdon myös Seinäjoella”, kertoo Peabin Seinäjoen yksikön johtaja Miikka Voipio.

Peab rakentaa 190 vuokra-asuntoa VVO-konsernille Espoon Marinkallioon

a49d668f6ae806f9_800x800ar

Peab ja VVO-konserni ovat allekirjoittaneet sopimuksen kahden vapaarahoitteisen vuokrakerrostalon ja pysäköintilaitoksen rakentamisesta Espoon Marinkallioon. Kohde rakennetaan Peab Oy:n VVO-konsernille myymille tonteille. 

Marinkallio on uusi merellinen asuinalue Espoossa, Kivenlahden ja Espoonlahden läheisyydessä. 190 vuokra-asunnon rakennushanke käsittää kahden asuinkerrostalon ja pysäköintilaitoksen rakentamisen. Huoneistojen pinta-alat ovat 32,5 – 111,5 m2. Rakennustyöt käynnistyvät syyskuussa ja kohteen on määrä olla muuttovalmis lokakuussa 2018.

” Olemme pitkään tehneet yhteistyötä VVO-konsernin kanssa ja n yt allekirjoitettu sopimus on jälleen hyvä esimerkki erinomaisesta yhteistyöstämme. Haluamme olla kehittämässä yhdessä VVO:n kaltaisten pitkäaikaisten yhteistyökumppaneidemme kanssa Suomen kasvukeskuksia,” Peabin Etelä-Suomen asuntorakentamisen yksikön johtajaPetri Salonen kertoo.

”Kivenlahden Marinkallio on sijainniltaan erinomainen. Metroaseman läheisyys ja hyvät palvelut tarjoavat tuleville asukkaille hyvää kaupunkiasumista. Investointi on strategiamme mukainen ja tukee kasvutavoitettamme,” VVO-konsernin kiinteistökehitysjohtaja Kim Jolkkonen sanoo.

Peab rakentaa Tampereen Koukkuniemen alueelle Toukola-asumispalveluyksikön

9ee72c55babd1e77_800x800ar

Peab rakentaa Koukkuniemen alueelle 5-kerroksisen asumispalveluyksikön, johon tulee sijoittumaan tehostetun palveluasumisen ryhmäkoteja. Rakennuksen ensimmäiseen kerrokseen tulee koko aluetta yhteisesti tukevia palvelutiloja kuten kirjasto, kuntosali, hammashoitotilat, henkilökunnan tilat, yrittäjien tiloja sekä varastoja.

Uusi asumispalveluyksikkö rakennetaan olemassa olevan huoltokeskuksen päälle. Hankkeen laajuus on lähes 9 000 brm2.. Rakennustöiden urakkasumma on 9,8 miljoonaa euroa. Hankkeen tilaajana on Tampereen kaupungin Tilakeskus. Kohteen on määrä olla valmis marraskuussa 2017.

Tilat on suunniteltu toimiviksi, muuntojoustaviksi ja aikaa kestäviksi. Tämä on hieno hanke ja tulee valmistuessaan palvelemaan monipuolisesti koko Koukkuniemen ja Toukolan asukkaita, Peabin Tampereen yksikönjohtaja Matti Joensuukertoo.

Peabin urakoima Tapiolan koulu ja lukio valmistui

a407d681d9e46841_800x800ar

Tapiolan koulun ja lukion peruskorjaus- ja laajennusurakka on valmistunut. Alkuperäinen Tapiolan yhteiskoulun rakennus on valmistunut 1960 ja sitä on laajennettu kahteen otteeseen 60- ja 80 – luvuilla. Rakennuksessa on tehty lisäksi myöhempiä peruskorjauksia ja tilamuutoksia. Kaikissa laajennusvaiheissa on noudatettu alkuperäistä arkkitehtuuria, joten rakennus on pysynyt harvinaisen yhtenäisenä kokonaisuutena.

Kohde on kaupunkikuvallisesti merkittävä ja korkeasta korjausasteesta huolimatta rakennus päätettiin säilyttää, koska se on tärkeä osa alkuperäistä Tapiolaa. Rakennusta myös laajennettiin pieneltä osalta. Yksi kohteen merkittävistä arkkitehtonisista ajatuksista on ollut matalat tilat. Remontin kannalta ne olivat ongelmallisia, koska mataliin tiloihin oli mahdotonta sovittaa nykyistä talotekniikkaa. Perinteisellä toteutustavalla sijoitettavat ilmastointikanavat olisivat aiheuttaneet sen, että ulkoarkkitehtuuri olisi täydellisesti tuhoutunut alkuperäisestä ideasta.

a92c295396b90536_800x800ar

Sekä vanhoissa että uusissa rakennuksen osissa on monikulmaisia muotoja, jotka toistuvat maan alta vesikatolle asti. Monimuotoisuus on aiheuttanut päänvaivaa niin rakennesuunnittelijoille kuin urakoitsijoille. Erityispiirteenä on liikuntahallin kaarevapintainen, hyperbolinen paraboloidikatto.

”Tuotannon haasteena olivat erityisesti pohjarakennusolosuhteet, rakennuksen sisällä tehtävät sisäpuoliset louhinnat ja niihin liittyvät perustusten vahvistukset sekä työmaaympäristön aiheuttamat rajaehdot. Selvisimme kuitenkin haasteista ja lopputulos on todella onnistunut”, kertoo apulaisaluejohtaja Marko Rinkinen Peabilta.

Peab urakoi Hyvinkään sairaalan laajennuksen

80abb376c22fe95b_800x800ar

Peab Oy ja Ki Oy Hyvinkään Sairaalanmäki ovat tiistaina 31.5. sopineet Hyvinkään sairaalan laajennusurakasta. Urakan tilaaja on Ki Oy Hyvinkään Sairaalanmäki, jonka muodostavat HUS ja Hyvinkään kaupunki. Työt ovat käynnistyneet ja kohteen on määrä valmistua elokuussa 2018. Urakan arvo on noin 31 miljoonaa euroa.

Urakka sisältää Hyvinkään sairaalan laajennusosan, joka rakennetaan nykyisen sairaalan yhteyteen. Hyvinkään Sairaalanmäelle nouseva rakennus tulee HUSin erikoissairaanhoidon ja Hyvinkään kaupungin perusterveydenhuollon käyttöön ja sairaalarakennukseen tulee sijoittumaan useita eri hoito-osastoja ja yksiköitä. Hankkeen laajuus on 22 800 bm2.

”Sairaalan laajennusosan urakka on meille tärkeä, koska valmistuvilta työmailta vapautuu osaavia resursseja ja saamme heille suoraan haastavan kohteen työn alle, kertoo PKS toimitilarakentamisen yksikönjohtaja Ari Koskenoja Peabilta.

Peabin Tampereen Ranta-Tampellan arkkitehtikilpailu on ratkennut

Peab voitti syksyllä 2015 Ranta-Tampellan uudelta asuinalueelta Tampereen kaupungin järjestämän tontinluovutuskilpailun. Kiinteistökauppa tehtiin Ålandsbanken tonttirahastoon joulukuussa 2015. 

Peab järjesti yhteistyössä Tampereen kaupungin kanssa alueesta arkkitehtikilpailun kutsukilpailuna. Kilpailualue sijaitsee Tampereella, Näsijärven rannalle muodostuvan uuden Ranta-Tampellan alueen keskellä, kävelymatkan päässä keskustasta. Kilpailun tavoitteena oli laatia kortteliin korkealuokkainen, vetovoimainen, ympäristöön sopiva ja teknistaloudellisesti toteutuskelpoinen asuinkorttelisuunnitelma, joka hyödyntää alueen maisemallisia ja kaupunkikuvallisia elementtejä ja tasokkaita asumisratkaisuja.

Kutsukilpailuun valittiin viisi arkkitehtitoimistoa . Kilpailun tuomaristossa oli Tampereen kaupungin, Suomen Arkkitehtiliiton (SAFA) ja Peabin edustajia. Tuomaristo päätti 9.5. pidetyssä kokouksessa valita kilpailun voittajaksi tamperelaisen arkkitehtitoimisto BST-Arkkitehdit Oy:n nimimerkillä ”Flanööri ja kalamies” toimitetun työn. Lisäksi tuomaristo päätti antaa kunniamaininnan turkulaisen Sigge Arkkitehdit Oy nimimerkillä ”Kudos” varustetulle työlle. “Erityisesti näissä kilpailutöissä arkkitehtuurin laatu oli korkeatasoista ja kaupunkikuvallinen ote artikuloitua”. yksi kilpailun tuomareista rakennustarkastajaEija Muttonen-Mattila kertoo.

Kilpailutyön vahvuuksia olivat ennen kaikkea paikkaan sopiva arvokas ja näyttävä ulkonäkö ja lisäksi suunnitelman sovittaminen ympäristön asettamien reunaehtojen mukaiseksi, järvinäkymien hyödyntäminen myös sisäpihan asunnoille sopivin arkkitehtonisin massoitteluin, erikokoisten asuntojen sovittaminen suunnitelmaan sekä selkeät ja kehityskelpoiset ratkaisut asuntopohjissa. ”Voittajatyö luo alueelle arvokkaan, mielenkiintoisen ja kestävän ilmeen. Näsijärven maisema on hienosti otettu huomioon ja tästä on helppo jatkaa asuntojen markkinointiin.” summaa yksikön johtaja Matti Joensuu.Kohteen ensimmäisen vaiheen asuntojen ennakkomarkkinointi on tarkoitus aloittaa alkuvuonna 2017 ja rakennustyöt kesällä 2017.