Oulun Toppilansalmeen valmistuu uusia savuttomia vuokra-asuntoja

Kuva: Arkkitehtuuritoimisto Seppo Valjus Oy

Oulun Toppilansalmeen on valmistumassa joulukuun 2018 lopulla uusia vuokra-asuntoja. TA-Yhtiöt rakennuttaa osoitteeseen Satamatie 19 kerrostalon, johon tulee 45 vuokra-asuntoa. Asunnot ovat valtion tukemia ns. yleishyödyllisiä vuokra-asuntoja, joten asukasvalinnassa otetaan huomioon hakijan asunnontarve, varallisuus ja tulot. Haku vuokra-asuntoihin on alkanut ja jatkuu 12.11.2018 saakka. Asunnot valmistuvat merelliseen Toppilansalmeen, joka on muuttumassa entisestä tehdasalueesta uudenaikaiseksi asutusalueeksi.

Kuva: Arkkitehtuuritoimisto Seppo Valjus Oy

Kuva: Arkkitehtuuritoimisto Seppo Valjus Oy

Kahdeksankerroksisessa kerrostalossa on vuokra-asuntoja erilaisiin elämäntilanteisiin, yksiöistä kolmioihin. Yksiöt ovat kooltaan 30,5–35,5 m², kaksiot 47–49 m² ja kolmiot 54,5 – 68,5 m². Kaikissa asunnoissa on lasitetut parvekkeet, vaaleanharmaat laminaattilattiat ja laatoitetut kylpyhuoneet. Kolmioissa on omat saunat, ja asukkaiden käytössä on yhteissauna kellarikerroksessa. Talossa on lisäksi talopesula ja kuivaushuone, irtaimistovarastot sekä ulkoiluvälinevarasto. Autoille on paikkoja autohallissa, johon pääsee suoraan hissillä asuinkerroksista.

Satamatie 19:n valmistuva kiinteistö on täysin savuton. Käytännössä tupakointi on kielletty koko kiinteistössä, sen huoneistoissa, parvekkeilla, piha-alueilla ja yhteisissä tiloissa. TA-Yhtiöt on siirtymässä vähitellen kohti savutonta asumista, ja TA-Yhtiöiden uudet vuokra- ja asumisoikeuskiinteistöt ovat valmistuessaan täysin savuttomia. Muutoksella TA-Yhtiöt haluaa olla osaltaan luomassa terveellisempää asuinympäristöä. Ensimmäinen TA-Yhtiöiden täysin savuton vuokrakiinteistö valmistui Oulun Ritaharjuun syksyllä 2017.

Rakennuskohteen urakoitsijana toimii SRV-Rakennus Oy ja arkkitehtisuunnittelusta on vastannut Arkkitehtuuritoimisto Seppo Valjus Oy.

Helsingin kaupunki ja SRV sopivat Bunkkerin kiinteistökaupasta ja rakentamisesta

Bunkkeriin on suunniteltu noin 350 asuntoa, liiketiloja, liikuntatiloja ja uimahalli. Kuva: SRV

Helsingin kaupunki on solminut SRV Rakennus Oy:n kanssa toteutussopimuksen ja kiinteistökaupan esisopimuksen Jätkäsaaren Bunkkerista.

Perjantaina 26.10.2018 allekirjoitetuilla sopimuksilla sovittiin Bunkkerin rakentamisen toteuttamisesta ja kiinteistön tulevasta myymisestä vähintään 22,7 miljoonan euron kauppahinnalla.

Entiseen varastorakennukseen ja sen uusiin kerroksiin on tarkoitus rakentaa asuntoja, liiketiloja, uimahalli ja liikuntatiloja. Uimahalli ja liikuntatilat tulevat julkiseen käyttöön, ja ne palvelevat jätkäsaarelaisten lisäksi myös muita kaupunkilaisia.

Kaupungin ja SRV:n yhteisenä tavoitteena on, että Bunkkerin rakentaminen alkaa mahdollisimman pian. Hanke käynnistyy rakennuksen purettavien osien ja kerrosten purkutöillä. Tavoitteena on aloittaa purkutyöt keväällä 2019 ja saattaa ne valmiiksi ennen koulujen syyslukukauden alkamista.

Korkein hallinto-oikeus: valtuuston päätöksen toimeenpanolle ei estettä

Helsingin kaupunginvaltuusto päätti Bunkkerin myymisestä SRV Rakennus Oy:lle huhtikuussa 2018. Valtuusto teki myyntipäätöksen tuolloin jo toisen kerran, koska Helsingin hallinto-oikeus oli kumonnut ensimmäisen päätöksen.

Kiinteistökauppa, jonka valtuusto hyväksyi toistamiseen, oli valmisteltu uudelleen hallinto-oikeuden päätöksen mukaisesti. Valtuuston toisestakin myyntipäätöksestä on tehty valitus, joka on parhaillaan Helsingin hallinto-oikeuden käsiteltävänä.

Kaupunki on edistänyt Bunkkerin hankekokonaisuuden toteuttamista keskeneräisestä valitusprosessista huolimatta, koska liikuntatiloja tarvitaan pian, ja Bunkkerin rakentaminen vaikeutuu sitä mukaa, kun muut rakennushankkeet sen ympärillä etenevät. Kesällä 2019 valmistuvassa Jätkäsaaren peruskoulussa ei ole omia liikuntatiloja, vaan ne on suunniteltu Bunkkeriin.

Bunkkerin toteuttamista ja myyntiä koskevat sopimukset voitiin allekirjoittaa jo nyt, koska kaikki oikeusasteet ovat todenneet, ettei kaupunginvaltuuston päätöksen täytäntöönpanolle ole estettä. Korkein hallinto-oikeus antoi asiasta päätöksensä 9.10.2018.

Koululle rakennetaan väliaikainen liikuntahalli

Koska Bunkkerin rakentaminen on viivästynyt, kaupunki rakentaa Jätkäsaaren peruskoululle väliaikaisen liikuntahallin Jätkäsaaren liikuntapuistoon. Tavoitteena on, että halli valmistuu koululaisten käyttöön vuoden 2019 syksyllä.

Uuden aikatauluarvion mukaan Bunkkerin liikuntatilat valmistuvat viimeistään kesällä 2021 ja uimahalli- ja liiketilat kesällä 2022. Asuntojen on tarkoitus valmistua vaiheittain viimeistään seitsemän vuoden kuluessa Bunkkeria koskevan lopullisen kiinteistökaupan tekemisestä. Lopullinen kiinteistökauppa pyritään tekemään mahdollisimman pian esisopimuksen mukaisesti.

SRV saneeraa Lahden ammattikorkeakoulun

SRV on valittu saneeraamaan Lahden ammattikorkeakoululle tilat Iskun vanhaan teollisuuskiinteistöön Mukkulankadulla. Saneeraustyöt ovat jo käynnissä, ja LAMK muuttaa uusiin tiloihinsa syksyllä 2018.

“Lahden ammattikorkeakoulun uusi kampus on hyvä esimerkki siitä, miten vanha, historiallinen teollisuuskiinteistö voi saada uudenlaisen elämän uuteen käyttötarkoitukseen muutettuna. Tulemme toteuttamaan uuden, modernin oppimisympäristön, joka henkii vanhaa tehdasmiljöön tarinaa”, kertoo johtaja Kimmo Kurki.

Teollisuuskiinteistön sisälle saneerataan modernit ja energiatehokkaat, korkeakoulu-opiskeluun soveltuvat tilat. Kiinteistön julkisivu on suojeltu, joten se kunnostetaan ja jätetään muistuttamaan rakennuksen historiasta.  Kohteesta tulee syntymään uudenlainen kampus- ja yritystoiminnan kohtaamispaikka, kun tulevaisuudessa korkeakoulu-opiskelijat ja eri alojen yritykset kohtaavat toisensa uusissa tiloissa.

Rakennus on kooltaan 23 000 m2. Saneeraustyöt aloitettiin joulukuussa 2016. Tällä hetkellä työmaalla on meneillään väliseinä- ja maalaustyöt.

SRV toteuttaa Eteralle keskustakorttelin Keravalla

SRV myy Keravan keskustaan toteutettavan Aleksintorin korttelin uudiskohteen Keskinäiselle Eläkevakuutusyhtiölle Eteralle. Kauppakeskus Karusellista, asunnoista sekä yhteisestä pysäköintilaitoksesta koostuvan kaupan kokonaisarvo on yli 50 miljoonaa euroa.

“Entisen Aleksintorin alueen elävöittäminen keravalaisten käyttöön on loistava esimerkki SRV:n roolista kaupunkikeskustojen kehittäjänä ja rakentajana. Korttelissa yhdistyvät erinomaisesti asuminen ja kaupan palvelut sekä loistava sijainti Keravan ydinkeskustassa. Juuri tällaista modernia asumisen ja palveluiden kokonaisuutta Keravan keskusta on kaivannut”, SRV:n asiakkuusjohtaja Toni Kankare kertoo.

Entisen Aleksintorin purkutyöt käynnistyivät lokakuussa 2016, ja korttelin varsinainen rakentaminen alkaa helmikuussa 2017. Kauppakeskus Karuselli valmistuu loppuvuodesta 2018, ja asunnot vuodenvaihteessa 2018-2019.

“Aleksintorin uudistaminen on hieno tilaisuus rakennuttaa uusia asuntoja aivan Keravan ydinkeskustaan kävelykadun varrelle. Uskomme asukkaiden viihtyvän hyvin näissä asunnoissa, kun myös päivittäiset palvelut tulevat saman katon alle”, Eteran reaalisijoitusjohtaja Jukka Reijonen sanoo.

Korttelin sydämeen, kauppakeskus Karuselliin tulee vuokrattavia liiketiloja noin 5 500 m², josta yli 60 prosenttia on jo vuokrattu. Päävuokralaiseksi tulee Ruokakesko K-Supermarket-myymälällään. Karusellin päälle rakennettavaan kerrostaloon tulee yhteensä 140 asuntoa, ja sen piha-alueet sijaitsevat kauppakeskuksen päällä olevalla pihakannella.

Osana Keravan keskustan perusteellista uudistamista SRV rakentaa kauppakeskuksen viereen neljä muuta asuinkerrostaloa vuoteen 2022 mennessä. Lisäksi SRV on aloittanut Ornon kortteliin, entisen maustetukun tilalle, viiden asuinkerrostalon ja yhteisen pysäköintilaitoksen rakentamisen.

SRV: REDIn yhteyteen rakennettavan hotellin arkkitehtuurikilpailun voitto Arkkitehdit Soini & Horto Oy:lle

ash_kalasatama_cam01

Kuva: Arkkitehdit Soini & Horto Oy

Helsingin Kalasatamaan rakenteilla olevan REDIn yhteyteen kaavoitetaan hotellitontti. Kaavoitustyötä varten SRV järjesti yhdessä Helsingin kaupungin kanssa suppean arkkitehtuurikutsukilpailun, jonka ensimmäiselle sijalle palkintolautakunta asetti Arkkitehdit Soini & Horto Oy:n “HILA” -nimisen ehdotuksen.

Kilpailun tarkoituksena oli löytää toteuttamiskelpoinen hotellirakennus, joka on arkkitehtuuriltaan raikas ja korkeatasoinen, ja joka täydentää Kalasataman aluetta ja REDIä luontevasti ympäristöönsä nivoutuen.

SRV on tehnyt hotellin rakentamisesta aiesopimuksen Restelin kanssa. Restel on Suomen suurin hotelli- ja ravintola-alan yritys, jolla on Suomessa 43 hotellia.  Uusi hotelli rakennetaan kaupunkikeskus REDIn viereen. Hotelliin on suunnitteilla 200-250 huonetta, ravintola ja kahvila.

Kalasatamasta rakennetaan parhaillaan tiivistä kaupunkikeskusta. Alueelle muuttaa lähivuosina asumaan noin 20 000 asukasta, eli Kalasatamassa tulee olemaan asukkaita saman verran kuin Kalliossa. Lisäksi Kalasatamaan kaavaillaan työpaikkoja noin 8 000 ihmiselle. Helsingin kaupunginhallitus on varannut SRV:lle Kalasatamasta korttelin hotellin suunnittelua varten. Hanke vaatii vielä asemakaavamuutoksen.

“Helsingissä on tällä hetkellä kova pula hotellihuoneista, joten uusi hotelli täydentää hyvin niin Kalasataman, REDIn, lähialueiden kuin koko Helsingin palveluita”, SRV:n varatoimitusjohtaja Timo Nieminen sanoo.

SRV rakentaa parhaillaan Helsingin Kalasataman sydämeen REDIä, joka koostuu kahdeksasta tornitalosta sekä vuoden 2018 syksyllä valmistuvasta kauppa- ja elämyskeskuksesta. REDIn ensimmäisenä valmistuva asuintorni Majakka nousee 132 metrin korkeuteen, ja siitä tulee Suomen korkein asuinrakennus. REDIn viereiselle tontille rakennettava uusi hotelli täydentää hyvin REDIn kokonaisuutta.

Arkkitehtuurikilpailussa noudatettiin Suomen Arkkitehtiliiton (SAFA) kilpailusääntöjä. Kutsukilpailuun pyydettiin neljä arkkitehtitoimistoa: Arkkitehdit Soini & Horto Oy, Tengblom Eriksson Architects Ltd, Helin&Co Architects ja Arkkitehtitoimisto K2S Oy.

Tuomaristoon kuuluivat SRV:n varatoimitusjohtaja Timo Nieminen, REDIn hankejohtaja Juhani Katko, Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston arkkitehti Salla Hoppu ja projektipäällikkö Tuomas Hakala sekä kilpailijoiden yhdessä valitsema asiantuntijajäsen, arkkitehti Mikko Heikkinen, Arkkitehtuuritoimisto Heikkinen-Komonen Oy.

SRV:n kehittämä Tampereen elämysareena uuden kasinon sijoituspaikaksi

110826_sdl_tamp2_view_04

Kuva:SRV/Studio Libeskind

SRV:n kehittämä Tampereen Kansi ja Areena -hanke on entistä lähempänä toteutumistaan, kun Raha-automaattiyhdistys (RAY) valitsi Tampereen uuden elämysareenan Suomen toisen kasinon sijoituspaikaksi.

“Tämä on hieno uutinen SRV:lle ja olemme iloisia, että RAY valitsi uuden peli- ja tapahtumakeskuksensa kohteeksi elämysareenamme. Viemme jatkossakin ylpeydellä eteenpäin tätä ainutlaatuista hanketta, jonka toteutuessa Tampereelle rakennetaan kokonaan uusi kaupunginosa keskeisten liikenneyhteyksien varrelle”, kertoo SRV:n Suomen hankekehityksestä vastaava varatoimitusjohtaja Timo Nieminen.

Monipuoliset ravintola-, majoitus- ja viihdepalvelut, runsas, ympärivuotinen tapahtumatarjonta ja keskeinen sijainti hyvien liikenneyhteyksien äärellä olivat Kansi ja Areena -hankkeen vahvuuksia RAY:n tehdessä päätöstä uuden kasinon sijoituspaikasta.

Tampereen kaupunki valitsi helmikuussa 2016 SRV:n muodostaman yritysryhmittymän kehittämään edelleen Kansi ja Areena -hanketta. Neuvotteluja hankkeen rahoituksesta, keskeisistä vuokra- ja yhteistyösopimuksista sekä sijoittajayhteistyöstä on käyty pitkin vuotta ja tavoitteena on saada merkittävä osa sopimuksista valmiiksi tämän vuoden aikana, minkä jälkeen hankkeen lopullinen toteutuspäätös pystytään tekemään.

Yhteensä 500 miljoonan euron hanke liittää toteutuessaan yhteen Tampereen itä- ja länsipuolen ja alue muodostaa uudenlaisen hybridikorttelin, jossa yhdistyvät monitoimiareena, työpaikat ja asuminen. Toteutuessaan Suomen suurimman urheilu- ja tapahtuma-areenan yhteyteen rakennetaan kasinon lisäksi hotelli, ravintoloita ja muita viihtymiselle varattuja tiloja, mikä mahdollistaa yhteistyön erilaisten kumppaneiden kanssa.

Ensimmäisessä vaiheessa eteläiselle ratapihalle rakennetaan kansi, jonka päällä elämysareena, kaksi tornitaloa sekä harjoitushalli sijaitsevat. Toisessa vaiheessa rakennetaan pohjoinen kansi sekä kolme tornitaloa. Kokonaisuudessaan kohteeseen tulee 120 000 kerrosneliömetriä ja arviolta yli tuhat asuntoa. Eteläisen kannen ja elämysareenan osalta rakennustyöt on tavoitteena aloittaa keväällä 2017. Tämänhetkisen aikataulusuunnitelman mukaan ensimmäinen vaihe valmistuisi kesällä 2020, ja koko kokonaisuus olisi valmis vuonna 2023.

SRV:n toteuttama Okhta Mall -kauppakeskus Pietarissa avasi ovensa

IMG_6451

SRV:n yhteistyössä suomalaisen sijoittajarahasto Russia Investin kanssa Pietariin toteuttaman Okhta Mall -kauppakeskuksen avajaisia vietetään tänään lauantaina 27. elokuuta. Kokonaispinta-alaltaan 140 000 neliömetrin suuruinen kauppakeskus on yksi Pietarin suurimmista ja suurin kaupungissa viime vuosina toteutettu vähittäiskaupan hanke. Vuokrattavaa toimitilaa on kaikkiaan 78 000 neliömetriä.

“Okhta Mall on lippulaivaprojektimme Venäjällä ja Pietarin toimintamme kulmakivi. Kauppakeskus tulee olemaan ainutlaatuinen ei vaan tarjonnaltaan, mutta myös ekologisuudeltaan, sillä Okhta Mallille ollaan myöntämässä ensimmäisenä kauppakeskuksena Venäjällä LEED GOLD sertifikaatin”, sanoo SRV:n toimitusjohtajaJuha Pekka Ojala.

Investoinniltaan kaikkiaan noin 200 miljoonan euron arvoisen kauppakeskuksen rakennustyöt alkoivat syksyllä 2013. Modernista skandinaavisesta suunnittelusta vastasi suomalainen arkkitehtitoimisto L Arkkitehdit Oy. Hankkeen pääkonseptina on ollut noudattaa kestävän kehityksen pääperiaatteita ja saada ensimmäisenä kauppakeskuksena LEED GOLD -sertifikaatti. Lopullinen päätös sertifikaatin myöntämisestä tehdään syyskuussa. Kauppakeskuksessa on kaksi maan alla sijaitsevaa kerrosta, joissa on noin 700 pysäköintipaikkaa sekä hypermarket. Neljässä maan päällä olevassa kerroksessa on tilat yli 250 kansainväliselle ja venäläiselle merkkiliikkeelle.

Okhta Mallin investoijina toimivat SRV Yhtiöt Oyj ja suomalainen sijoitusrahasto Russia Invest, jonka SRV omistaa yhdessä Ilmarisen, Spondan, Eteran ja Onvestin kanssa. SRV, Ilmarinen ja Sponda omistavat Russia Investistä kukin 27 prosenttia, Etera 13 prosenttia ja Onvest 6 prosenttia. SRV:n suora omistusosuus Okhta Mall -hankkeesta on 45 prosenttia ja Russia Investin 55 prosenttia.

Tiloista vuokrattu tai varattu jo yli puolet

Venäjän kauppakeskusmarkkinalla on viime vuosina ollut paljon haasteita ja siihen nähden Okhta Mallin vuokraus on edennyt hyvin.

“Pietariin vuonna 2013 avaamamme Pearl Plaza -kauppakeskuksen tiloista oli avajaisissa vuokrattuna 75 prosenttia ja 12 kuukautta myöhemmin vuokrausaste oli jo 95 prosenttia. Okhta Mallissa vuokrausaste avajaisviikonloppuna on 65 prosenttia ja lisäksi 25 prosentista tiloista neuvottelut ovat edenneet viimeiseen vaiheeseen. Venäjän markkinalle tyypillisesti Pearl Plazankin avajaisten yhteydessä liikkeensä avasi vain 30 prosenttia ja nyt Okhtassa pääsemme lähes samaan, noin 25 prosenttiin. Vuoden loppuun mennessä jo yli puolet Okhta Mallin liikkeistä ovat avanneet ovensa”, SRV:n Venäjän hankekehityksestä vastaava johtaja Veli-Matti Kullas kertoo.

Venäjän talouden haasteet ovat kestäneet ennakoitua pidempään ja kauppakeskusten vuokramarkkina on muuttunut entistä vahvemmin ruplapohjaiseksi. Myös osa Okhta Mallin vuokrasopimuksista on tehty tästä johtuen ruplapohjaiseksi, mikä altistaa myös SRV:n Venäjällä toimivia osakkuusyhtiöitä entistä enemmän ruplan kurssivaihteluille.

Yli puolet Okhta Mallin toimitiloista on vuokrattu ankkurivuokralaisille, joista suurin osa on kansainvälisiä ja venäläisiä vähittäiskauppaketjuja, kuten Lenta, joka avaa Okhta Malliin ensimmäisen lippulaivaliikkeensä. Kuuluisimpia muita kansainvälisiä ja paikallisia tuotemerkkejä ovat muun muassa H&M, Koton, Decathlon, LC Waikiki ja Tom Tailor. Myös italialainen Terranova ja ranskalainen Kiabi avaavat kaupungin ensimmäiset liikkeensä Okhta Malliin.

Kauppakeskuksen kokonaisalasta yli 16 prosenttia on varattu viihdekäyttöön. KARO-elokuvateatteriketjun lippulaivateatterin tilat ovat kaikkiaan yli 7 000 neliömetriä ja yli 2 000 neliömetriä on varattu koko perheen Joki&Joya-aktiviteettipuistolle. Lisäksi kauppakeskukseen avataan Pietarin ensimmäinen Razgon-trampoliinipuisto, yhteensä 1 700 neliömetriä.

Okhta Mallin ravintola-alueella on tarjolla useita erilaisia kahvila- ja ravintolakonsepteja mukaan luettuna yli 1 000 neliömetrin kokoinen perheravintola Chaikhana Pahvala. Ravintolalla on myös oma kesäterassi. Lisäksi alueella sijaitsee monia lastentavara- ja lastenvaateliikkeitä, kuten Daughters and Sons -supermarket, H&M, LC Waikiki, Kiabi, Koton, Gloria Jeans ja Decathlon.

Yksi kauppakeskuksen erikoisuuksista on noin 1 000 neliömetrin suuruinen Okhta LAB, Venäjän ensimmäinen kauppakeskuksessa sijaitseva kulttuuri- ja koulutuskäyttöön varattu tila. Tiloja aiotaan hyödyntää tehokkaasti erilaisten koulutus-, taide-, tiede- ja liiketoimintaprojekteissa. Okhta Lab:ssa on myös toimitilat yhdelle Pietarin vanhimmista kaupunginkirjastoista, Mayakovskyn kirjastolle. Lisäksi alueella on julkisille puheille ja keskusteluille varattu tila, jossa julkisuuden henkilöt, eri alojen ammattilaiset ja mielipidejohtajat voivat keskustella ajankohtaisista aiheista. Alueella on myös erilliset näyttely- ja työskentelytilat.

SRV:lle yli 100 miljoonan euron urakkasopimus Tapiolan keskustan laajentamisesta

SRV on valittu projektinjohtourakoitsijaksi LähiTapiola Kiinteistövarainhoidon Ainoa- ja Kirjokansi -hankkeeseen, jossa Espoon Tapiolan keskustan perusteellista uudistamista jatketaan vuoteen 2020 saakka.  SRV toimii myös nyt rakenteilla olevan kauppakeskus Ainoan ja sen yläpuolelle rakennettavien Kirjokansi-asuntojen projektinjohtourakoitsijana.

Ainoa- ja Kirjokansi -hankkeen kokonaisarvo on yli 500 miljoonaa euroa ja urakkasopimuksen arvo SRV:lle on yli 100 miljoonaa euroa. Sopimus allekirjoitetaan 30.6.2016, jolloin urakka siirtyy SRV:n tilauskantaan. LähiTapiolan kanssa tehdyn sopimuksen sekä muiden viimeisen kuukauden aikana allekirjoitettujen sopimuksien myötä SRV:n tilauskanta kasvaa arviolta noin 2 miljardiin euroon. Lopullinen kesäkuun tilauskannan määrä selviää osavuosikatsauksen valmistuttua.

“Tapiola on yksi Espoon merkittävimmistä keskuksista. Olemme iloisia, että LähiTapiola on valinnut meidät jatkamaan Tapiolan keskustakorttelin laajennusta. LähiTapiolan ja SRV:n projektitiimin yhteistyö on toiminut hyvin ja projekti on edennyt suunnitellusti. Lisäksi viimeaikainen pitkäkestoisen tilauskantamme kasvu on hyvä osoitus SRV Mallin toimivuudesta ja skaalautuvuudesta”, SRV:n Suomen liiketoiminnasta vastaava johtaja Juha Toimela toteaa.

Kauppakeskus Ainoan kolmannessa ja viimeisessä rakennusvaiheessa Tapiolan keskustaan tehdään täysin uusi liikerakennus ja sen yläpuolelle Kirjokannelle kaksi kerrostaloa, joihin tulee yhteensä 106 asuntoa. Työ aloitetaan purkamalla nykyisen Stockmannin tavaratalon kiinteistö, jonka tilalle rakennetaan noin 20 000 neliömetrin verran uusia liiketiloja. Töiden aikana Ainoa ja Tapiolan Stockmann palvelevat asiakkaitaan normaalisti. Tapiolan Stockmann siirtyy nykyiseltä paikaltaan Ainoan laajennusosaan vuonna 2017.  Ainoan kauppakeskuksen kolmannen vaiheen on arvioitu valmistuvan vuoden 2019 lopulla, ja sen päälle rakennettavat kerrostalot ovat valmiina vuonna 2020.

Kauppakeskuksen alle toteutetaan myös Merituulentien liityntäbussiterminaali, jonka rakentamisesta SRV vastaa. Tapiolan uusi metroasema tulee kytkeytymään vahvasti uuteen Merituulentielle rakennettavaan bussiterminaaliin ja Ainoan kauppakeskukseen. Uusi bussiterminaali on toiminnassa vuoden 2018 loppuun mennessä.

 

SRV:lle urakkasopimus Kehä I:n tunnelihankkeesta

SRV on valittu Espoon Keilaniemeen toteutettavan Kehä I:n rakennushankkeen toteuttajaksi. Hankkeessa Kehä I:n liikenne siirretään kulkemaan tunneliin maan sisään, ja tunnelin päälle rakennetaan puisto. Kehä I -tunnelointiurakkaa koskeva sopimus allekirjoitettiin Espoon kaupungin kanssa tänään 9.6.2016, jonka jälkeen urakka siirtyy SRV:n tilauskantaan. Urakan kokonaisarvo on noin 50 miljoonaa euroa.

Urakka on osa Kehä I Keilaniemessä -projektia, jossa Espoon Otaniemestä, Keilaniemestä ja Tapiolasta rakennetaan yhteneväistä ja viihtyisää kaupunkia.  Tunnelointihanke toteutetaan kahdessa vaiheessa, joista ensimmäinen ajoittuu vuosille 2016-2018. Ensimmäisessä vaiheessa rakennetaan 220 metrin mittainen tunneli ja sen päälle puistonkansi. Lopullisesta Kehä I:n tunnelista on tarkoitus tulla noin 440 metriä pitkä, mutta tunnelin loppuosa toteutetaan myöhemmin toisessa rakennusvaiheessa.

“Hanke tulee vaikuttamaan Kehä I:n liikenteeseen useiden vuosien ajan. Kaikki rakennustöiden aikaiset järjestelyt tullaan suunnittelemaan ja toteuttamaan huolellisesti, jotta rakennustyömaan aiheuttamat haitat olisivat mahdollisimman pienet”, SRV Infran osalta hankkeesta vastaava Sami Korhonen sanoo.

Espoon kaupunki on päättänyt myydä Keilaniemestä kaksi asuintonttia SRV:lle

Kehä I:n siirtäminen tunneliin liittyy olennaisesti koko Keilaniemen alueen kehittämissuunnitelmiin. Tunneloinnilla mahdollistetaan alueelle suunniteltujen tornitalojen toteutuminen. SRV jatkaa samaan aikaan Espoon Keilaniemen asuintornitalohankkeen toteuttamisen valmisteluja. Keilaniemeen rakennettavan tunnelin itäpuolelle on suunnitteilla neljä asuintornia sekä pysäköintilaitos.

Osana kokonaissuunnitelmaa, Espoon kaupunginhallituksen elinkeino- ja kilpailukykyjaosto on päättänyt myydä Keilaniemestä kaksi asuintonttia SRV:lle ja näiden tonttien kiinteistökaupan esisopimukset allekirjoitettiin 13.5.2016. SRV ei ole vielä tehnyt lopullista päätöstä tornien rakentamisen aloittamisesta. Toteutuessaan Keilaniemi Towers -asuintornit olisivat Suomen korkeimmat asuintalot, korkeimman tornin yltäessä jopa lähes 145 metrin korkeuteen. Kaikkiaan neljään torniin on suunniteltu yli 1 000 asuntoa. Tornien yhteyteen on mahdollista sijoittaa myös liike- ja toimistotilaa.

“Kehä I:n tunnelointi mahdollistaa koko alueen jatkokehittämisen ja ennen kaikkea uusien asuntojen rakentamisen hyvien liikenneyhteyksien varrelle, miltä osin hanke tukee täysin SRV:n strategiaa. Pienille, hyvien liikenneyhteyksien varrella sijaitseville asunnoille on kysyntää pääkaupunkiseudulla, mistä loistavana esimerkkinä on Helsingin Kalasatamaan parhaillaan toteuttamamme REDI-hanke”, SRV:n hankekehityksestä vastaava varatoimitusjohtaja Timo Nieminen toteaa.

SRV on valittu toteuttamaan Soneran datakeskusta Helsingin Pitäjänmäkeen

Sonera on valinnut SRV:n toteuttamaan Suomen suurinta avointa datakeskusta Helsingin Pitäjänmäkeen. SRV toimii hankkeessa projektinjohtourakoitsijana.

Datakeskuksen työmaa on Helsingin Pitäjänmäellä.  Datakeskuksen rakennustyöt käynnistyvät kesällä 2016 ja rakennus valmistuu vuodenvaihteessa 2017-2018.  Valmis datakeskus tulee olemaan kooltaan noin 34 000 neliömetriä, josta suuri osa rakennetaan maan alle.Datakeskukseen mahtuu jopa 200 000 palvelinta.

“Sonera kiinnitti urakoitsijan valinnassa huomioita erityisesti työmaan henkilökunnan osaamiseen.  Olemme iloisia siitä, että pääsemme toteuttamaan näin merkittävää hanketta.Datakeskus tavoittelee tärkeitä LEED ja CEEDA-sertifikaatteja. Sertifikaattien vaatimukset ohjaavat  alusta alkaen suunnittelua ja työtä työmaalla”, SRV:n Suomen liiketoiminnasta vastaava johtaja Juha Toimela toteaa.

Soneran datakeskus on valmistuessaan Suomen modernein ja energiatehokkain datakeskus. Siellä käytetään vain uusiutuvilla energiamuodoilla tuotettua sähköä ja hukkalämpö kerätään talteen. Sonera pystyy jatkossa muuttamaan hukkalämmön kaukolämpöverkon avulla hyödylliseksi energiaksi.

Soneran uusi datakeskus on tarkoitettu suomalaisten ja kansainvälisten yritysten käyttöön. Se palvelee konesalitilaa ja pilvipalveluita tarvitsevia yrityksiä.

“Tämä on meille merkittävä investointi, jonka avulla tuemme asiakkaidemme tulevaisuuden tarpeita. Datakeskuspalveluille on kova kysyntä, sillä datakeskuksissa sijaitsee suurin osa digitaalisen infrastruktuurin tietoliikenne-, palvelin- ja tallennuslaitteistoista ja niiden hallinnasta”, Soneran yritysliiketoiminnan johtaja Petri Niittymäki sanoo.